Top 10 Films & Series 2017

Kerst is voorbij, het nieuwe jaar nadert en dus is het tijd voor een terugblik. Wat waren mijn favoriete films en series van het afgelopen jaar?

Stranger Things, The Handmaid’s Tale, Game of Thrones: ik heb het allemaal niet gezien. Get Out, The Killing of a Sacred Deer, Jumanji: Welcome to the Jungle – ook allemaal gemist.

Nee, helaas is er niet genoeg tijd om alles te zien in een jaar tijd. Zelfs niet alle goede dingen zou je kunnen meepakken. Ook ik heb dat probleem en dat is de afgelopen twee jaar bloggen alleen maar groter geworden. Hoe meer titels je kent, hoe meer je gezien wilt hebben.

Dit jaar twijfelde ik voor het eerst om mijn jaarlijkse Top 10 Films & Series-lijst nog wel te doen. Kan ik niet veel beter twee losse lijsten maken? Tot mijn verbazing kwam ik er bij het samenstellen (automatisch op Letterboxd, handmatig op TV Time) alsnog achter dat ik te weinig kijk; althans, uit 2017 dan.

Het is zelfs zo dat de beste films van ‘2017’ pas in Nederland rond februari 2018 uitkomen. Helaas reken ik via de eerste releasedatum en tellen ze niet mee. Ach, daar schrijf ik nog wel een andere keer over. Nu: de Top 10 Films & Series van 2017!

11. Dunkirk

dunkirk-movie-review-14-1500x844.jpg

Nee, het is niet helemaal eerlijk om deze “top 10” te beginnen met de elfde plaats. Al speelde ik de voorgaande jaren ook vals door steeds twee titels op één plek te zetten. Maar als het een top 11 was, zou Christopher Nolan’s kortste film er zeker horen.

Dunkirk is een interessante en visueel mooie oorlogservaring. Andere kanshebbers waren superheldenwestern Logan of Netflix’ gekke Okja, of de zoals gewoonlijk goede seizoenen van Better Call Saul, Unbreakable Kimmy Schmidt en Bojack Horseman.

10. Master of None: S2

masterofnonemain-0-e1514331495872.jpg

Na de valse start begint de Top 10 met een serie en niet zomaar eentje. Master of None heeft zich bij mij opgewerkt van een prima serie die je niet perse hoefde te kijken tot een plaatsje in de Top 10 van 2015.

Dit jaar verscheen seizoen 2 en hij was zo goed als verwacht. De afleveringen waren weer vlijmscherp geschreven en dit keer werd er geëxperimenteerd met nieuwe stijlen. Het voelde weer fris aan en daarom staat het net iets boven de andere series.

9. John Wick 2

pos03.jpg

Ook John Wick 2 is een film die een vreemd verloop heeft gehad. Als liefhebber van het origineel ging ik naar de persvoorstelling van het vervolg. Teleurgesteld kwam ik eruit. De film zijn verhaal leek in mijn ogen nergens op te slaan.

Totdat ik hem later een tweede keer keek. Dit keer zag ik echt wat het was: een hele vette actiefilm die ik iedereen kan aanraden!

8. Wind River

Wind-River-Script-Review

De schrijver achter de sterke films Hell or High Water en Sicario regisseerde en schreef dit jaar een winterse thriller. Helaas wisten zijn voorgaande films mij niet echt te overtuigen. Wind River daarentegen wist mijn hart sneller te laten pompen.

Het is echt een goede film die je op het puntje van de stoel krijgt, helemaal wanneer je de film in volledige concentratie kijkt. De bioscoopzaal is dan ook de ideale omgeving om deze trage thriller te bekijken. Ga in ieder geval goed voor Wind River zitten, want je aandacht is die zeker waard.

7. Rick & Morty: S3

rick-and-morty.jpg

Het duurde wel lang voor we eindelijk het derde seizoen van Rick & Morty kregen. De maker van Community, een andere favoriete serie van mij, leverde ook deze derde keer weer bizarre, maar interessante en erg leuke afleveringen.

Eerlijk is eerlijk: seizoen 3 heeft behoorlijk stevige dipjes in kwaliteit, maar de afleveringen die goed waren, waren dan ook wel héél erg goed weer!

6. American Made

lead-amer-made.jpg

Weinig mensen zullen American Made hoog op hun toplijstje van het jaar hebben staan, als ze er zelfs al aan gedacht zouden hebben. Maar mijn eigenwijze lijstje heeft zeker plaats voor deze heerlijke film.

American Made geeft precies de gekke, maar charismatische Tom Cruise zoals ik die wil zien. De regisseur Doug Liman, die al meer persoonlijke topfilms bracht, heeft een film neergezet die je praktisch altijd kan aanzetten: aan het einde zit je sowieso met een grote grijs op je gezicht.

5. Blade Runner 2049

BladeRunner2049-1.jpg

Het bioscoopbezoek van Blade Runner 2049 was erg memorabel. De film, die wel een stuk langer duurt dan de gebruikelijke twee uur, wist mijn aandacht erg vast te houden. Zelfs toen ik halverwege met een volle blaas hoopte op een pauze, maar die maar niet kwam, bleef ik vrolijk zitten.

Toch had ik niet verwacht dat ik zo erg onder de indruk zou zijn. Dat terwijl ik zelfs Sylvia Hoeks nog heb mogen interviewen. Blade Runner 2049 is een prachtig visueel scifi-film in een prachtige wereld, net als zijn voorgaande klassieker. Dit keer is het daadwerkelijke verhaal ook nog bijzonder boeiend.

4. American Vandal: S1

landscape-1501787311-american-vandal

De tweede “American”-titel op de lijst. In een tijd dat ik geen geduld voor of zin in series had, vond ik het interessante American Vandal op Netflix. In tien afleveringen van een half uur steekt het de draak met het true-crime genre (denk aan Making a Murderer). Daarnaast is het ook nog eens een boeiend en origineel vertelt highschool-drama.

Ja, ik hoopte de conclusie ver van tevoren te kunnen raden, maar toch werd ik oprecht verrast met waar de serie allemaal naartoe ging. Het onderwerp van American Vandal is een beetje bizar – de misdaad van het spuiten van piemels staat centraal – maar al snel wordt het zoveel meer. Aanrader!

3. Wonder Woman

WONDER WOMAN

DC’s superheldenfilms zijn de afgelopen jaren matig geweest en in die chaotische rotzooi is Wonder Woman een hoopvolle film. De actie was heerlijk, de komedie leuk en zelfs de slechte cgi in het eindgevecht vergaf ik vanwege de achterliggende emotie. Objectief gezien verdient een Marvel-film deze plek, zoals Spider-Man: Homecoming.

Toch, ja. Ik heb Batman v Superman: Dawn of Justice ondertussen drie keer gezien en zelfs de film een negen gegeven. Ook heb ik me sterk vermaakt tijdens Justice League, al was dat meer keihard uitlachen. Wonder Woman gaf me dit jaar stevig vermaak zoals geen andere superheldenfilm dat jaar – al vraag ik me af of ik dat na ralphthemoviemaker’s review de volgende keer nog steeds heb.

2. Legion: S1

30-legion-1b.jpg

Op dit moment kijk ik weer de Marvel-serie Agents of S.H.I.E.L.D., maar het komt niet eens in de buurt van een andere superheldenserie momenteel op de buis. Legion is meer dan je gewone tv-show: het is een psychologisch actiedrama met prachtige beelden.

Achter de serie zit Fargo-maker Noah Hawley, die het superheldengenre wil vernieuwen. Net als Logan, als het ware. Legion is de serie die perfect de uitdrukking ‘kort, maar krachtig’ illustreert.

1. It

stephen_kings_it

Kritiek, lof, verbazing en teleurstelling: ik hoorde het allemaal voordat ik zelf mijn nieuwsgierige ogen naar de dichtstbijzijnde bioscoop bracht. Twee uur later kwam ik de zaal uit. “Wow,” dacht ik. “Dit is zó mijn film.”

It gaat over een groep buitenbeentjes in de jaren ’80 die achter een groot mysterie komen: in hun dorp doodt een clown allerlei mensen. De leuke kinderen moeten nu proberen dit tegen te houden. Je wilt dat ze het overleven! Zonder dat ik het had kunnen voorspellen werd It mijn favoriete film/serie van 2017!


Zie ook mijn eindejaarslijstjes van de afgelopen twee jaar:
Top 10 Films & Series 2016
Top 10 Films & Series 2015

Advertentie

5 gedachtes over “Top 10 Films & Series 2017

  1. Interessante top 10 met een aantal onverwachte titels. Wel grappig om te zien dat er een aantal titels zijn waar je uiteindelijk “in bent gegroeid”. Mijn top 10 is nog niet helemaal definitief, maar hij is wel iets anders in vergelijking met die van jou (en ik heb er geen series in staan).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s