De beste superheldenseries die nú op de buis zijn

Nu de bioscopen ieder jaar vol zitten met films van Marvel, DC en Fox zitten we in de beste tijd om van superhelden te houden. Dan hebben we het nog niet eens over het kleine scherm gehad, waar op dit moment wel zeven live action superheldenseries te zien zijn.

Daadwerkelijk heb ik alle seizoenen en afleveringen van deze zeven series gekeken. Het is dan ook maar goed dat ik veel van dit genre hou. Zelfs de wat mindere series heb ik met genot bekeken.

Voor dit lijstje heb ik de series meegenomen die vallen binnen het genre superhelden en die zijn geproduceerd door de makers van de stripboeken (Marvel en DC) zelf of binnen hetzelfde universum vallen.

 1. Agents of S.H.I.E.L.D.

Agents-of-SHIELD

De enige echte serie in deze lijst die verbonden is aan de bioscoopfilms. Hoewel Marvel’s superheldenseries allemaal binnen het Marvel Cinematic Universe (MCU) vallen, heeft deze serie als enige referenties naar de blockbusters. Alleen komt het maar van één kant. In de films hoor je nooit iets over dit team.

Een heleboel mensen die zijn begonnen met Agents of S.H.I.E.L.D. zijn halverwege seizoen 1 afgehaakt omdat de serie niet zo bijzonder bleek. Helaas hebben zij allemaal de plottwist verderop in het seizoen gemist, die te maken had met de film Captain America: The Winter Soldier (2014), een van mijn favoriete superheldenfilms.

Ook vonden ze het vreemd dat de serie geen superhelden bevatte, terwijl de serie wel binnen dit universum afspeelde. Ondertussen zijn er wel wat helden bijgekomen. Elk seizoen van de serie gaat in een andere richting dan die ervoor. Toch staat deze op de laatste plaats, omdat de personages niet zo belangrijk of bijzonder zijn en de vraag al snel ter sprake komt wat je eigenlijk mist als je dit niet ziet.

 1. Daredevil

BLF113-26937R2.jpg

Toen Netflix en Marvel aankondigden een exclusieve serie te maken, was ik erg enthousiast. Zeker omdat de toon eens veel duisterder zou zijn dan we gewend waren met… zo’n beetje elke Marvel film en serie van de laatste jaren. Toen Daredevil ook nog eens goed bleek te zijn, was ik helemaal gelukkig.

Dit bleef helaas maar tijdelijk. De opbouw van de bad guy erg goed was gedaan in seizoen 1, de gevechten waren meer dan prima en de personages waren goed uitgewerkt. Toch voelde ik mij niet echt verbonden met de serie in een manier die ik wel had met andere superheldenseries.

Misschien was het wel dat alles heel hard realistisch wordt gehouden en daarom eigenlijk geen superheld is. Seizoen twee vond ik helemaal niks, al was de Punisher goed gedaan. Blijkbaar kijk ik liever iets anders dan dit. Waarom dit zogenaamd in het MCU valt, weet trouwens niemand.

 1. Supergirl

supergirl_1_0

Supergirl bóven Daredevil?! Hoe durf je?!” Tja, misschien is het wel Melissa Benoist of de hele sfeer die de serie ademt. Ik kon er meer van genieten dan de serie Daredevil. Naar elke aflevering keek ik uit, zodat ik weer kon zien of Kara gelukkig werd en of ze de wereld nog kon redden.

Deze serie is gemaakt door CBS, een van de weinige grote Amerikaanse televisiezenders die nog geen superheldenserie op de buis had. Supergirl werd alleen niet zo goed bekeken en het scheelde weinig of het werd gecanceld. Gelukkig nam The CW, het dochterbedrijf en -zender van CBS, de serie over en wordt deze eind dit jaar naast Arrow, The Flash en Legends of Tomorrow uitgezonden.

In tegenstelling tot de voorgenoemde series speelt dit zich af in een los universum, waarin Superman zich ook bevind. Kara (Supergirl) is een superheld in een andere stad. Hoe cheesy de hele serie ook was (soms leek het op een romcom met superheldinvloeden), toch genoot ik er veel van. Zelfs denk ik dat volgend jaar nog veel beter wordt.

 1. Legends of Tomorrow

legendsoftomorrow_pilot

Na het succesvol lanceren van de eerste spin-off van Arrow met The Flash in de hoofdrol, leek The CW het leuk om nog een tijdreis serie ernaast te doen, met bijpersonages uit de voorgenoemde series gebaseerd op een onbekend stripboek. Legends of Tomorrow zou zich storten op tijdreizen.

Als fan van tijdreis serie Doctor Who en films zoals Back tot the Future (1985) was het niet moeilijk om Legends of Tomorrow leuk te vinden. Deze superhelden/tijdreis combi was gelukkig geen tegenvaller, maar ook geen enorme aanrader. Het tijdreizen was een enorm avontuur, maar de losse afleveringen en het grote verhaal wilden nog niet erg boeien.

Toch is het wel erg vet dat tijdreizen in zo’n grote schaal in dit universum van superheldenseries wordt toegevoegd. Verleden, heden en toekomst bezichtigen aan de hand van helden is een belevenis. Ook de humor in de serie kon ik erg waarderen. Volgend jaar is de serie hopelijk beter, maar tot nu toe doe je niet veel verkeerd door dit te kijken.

 1. Jessica Jones

c882a52ee7d123f65a077bfc6231a825ea51aa91

De tweede serie die uit de Netflix en Marvel deal kwam rollen, is de serie over ex-held Jessica Jones. Zij is nu privé detective, maar ze krijgt te maken met iemand uit haar verleden. Net als in haar leven draait de serie Jessica Jones om het verslaan van die persoon en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Hoewel de toon en de sfeer bijna identiek zijn aan die van Daredevil, is de serie wel anders. Jessica Jones is namelijk een personage in wie je veel meer kunt inleven en ook is de serie meer superhelden-achtig dan voorgenoemde. Het probeert het hebben van krachten niet af te doen als een of andere magie, maar iets wat normaal is binnen het MCU.

Wat ik niet begrijp is dat deze twee series worden gezien als deel van het Marvel Cinematic Universe. Ze oefenen namelijk geen invloed uit op de films of andere serie, maar enkel op elkaar; een personage van Daredevil ook even in Jessica Jones. Ook zie je geen veranderingen in New York als dat in de films wel is gebeurd. Ze kunnen veel beter een Netflixverse of Marvflixverse maken ofzo.

 1. Arrow

arrow-1

Arrow is een beetje zoals MCU’s Iron Man (2008). De serie waar het allemaal mee begon is namelijk supergoed en heeft ervoor gezorgd dat er spin-offs kwamen binnen hetzelfde universum. Dit Arrowverse bevat nu al drie series (Arrow, The Flash en Legends of Tomorrow) en ik kijk niet vreemd op als er meer bijkomt. De onderlinge cross-over afleveringen zijn namelijk enorm vet.

Voornamelijk het begin was echt goed. Nu ik alle superheldenseries heb gekeken en ik moet wachten totdat de nieuwe seizoenen gaan beginnen, ben ik tijdelijk weer begonnen met het eerste seizoen van Arrow. Ik was vergeten hoe bruut en tof het toen al was. Als ik het vergelijk met het vierde seizoen zie ik een hoop verandering.

In elk seizoen veranderd er iets aan de serie, zodat het weer fris aanvoelt. Waar de serie aan het begin aanvoelde als een leuke versie van Daredevil, werd het langzamerhand een echte superheldenserie met een compleet arsenaal aan helden. Helaas was het einde van het laatste seizoen echt slecht, maar hopelijk is volgend jaar het niveau weer zo goed dat het deze tweede plaats blijft verdienen.

 1. The Flash

The-Flash-Wallpaper-the-flash-cw-37862535-1920-1080

Als eerste spin-off van het fantastische Arrow had The Flash maar één taak: niet tegenvallen. In plaats daarvan werd het nog iets mooiers. Het verhaal van de serie is namelijk boeiender dan die van zijn universumgenoten. Hoewel Arrow nog een beetje in de ‘ben ik wel een superheld?’-fase zat, was The Flash al een echte volwaardige superheldenserie.

Maar zelfs nu nog steeds is The Flash leuker dan elke serie hiervoor. Dit heeft te maken met de lichte toon die de serie heeft. Niet zo cheesy als Supergirl en niet zo serieus als Arrow, maar precies perfect. Drama wordt afgewisseld met humor, die nu Arrow ook begint over te nemen (met hilarische gevolgen).

Als snelheidsbaas heeft The Flash veel meer mogelijkheden dan pijltjesschieter en vechter Arrow. Ook zijn de vijanden mensen met krachten, die ieder een originelere oplossing nodig hebben dan bij mensen met geweren. De personages zijn toffer en grappiger dan welke superheldenserie ook. Als je van deze lijst één serie móet proberen, dan is het sowieso deze.

Welke superheldenseries kijk jij?

Advertentie

11 gedachtes over “De beste superheldenseries die nú op de buis zijn

 1. Zelf heb ik alleen Daredevil en Jessica Jones gezien. M’n favoriet van die twee is toch echt Daredevil en ging er wel helemaal in op. Seizoen twee was ietsje minder dan het eerste, maar ook daar heb ik van genoten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb ze geen van alle gezien, maar vind superhelden toch wel cool. We willen allemaal wel eens een superheld zijn toch?

  Overigens keek ik in het verleden Heroes, totdat die ineens halverwege het tweede seizoen van de buis verdween. Wat een teleurstelling wat dat!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had ook een aflevering van Heroes gekeken, maar het trok mij niet helemaal. Vorig jaar ofzo stonden zo’n beetje alle afleveringen op Netflix. Misschien dat ze in Amerika nog online te vinden zijn.

   Geliked door 1 persoon

  1. Haha het feit dat Supergirl boven Daredevil staat, zegt al genoeg over mijn wansmaak. Van seizoen 4 heb ik nog genoten, al was de finale zelfs te slecht en cheesy voor mij! Maar ik had wel liever gehad dat het niet naar dat riool was gezakt :’)

   Like

  1. Het unique selling point van Legends of Tomorrow is superhelden die tijdreizen. Als fan van Doctor Who (waar het inderdaad wel wat van wegheeft) en superhelden kan ik niet anders dan genieten van deze serie. Helemaal als je ook de andere series van de Arrowverse volgt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s