4 redenen waarvoor series de voorkeur hebben boven films

Films en series zijn beide fantastische media. Niet alleen weten ze toffe verhalen op een visuele manier te vertellen, ook weten ze emoties op te roepen waarvan je soms niet eens wist dat je ze had. Welke van de twee mijn voorkeur heeft, verschilt aan het moment dat je het mij vraagt. Op dit moment prefereer ik series. Waarom precies leg ik uit in deze blog met vier argumenten.

Twee weken geleden schreef ik op De Filmkijker een gastblog over waarom ik de voorkeur geef aan films in plaats van series. Toen keek ik een hele hoop films, maar nu ben ik meer aan de series. Ik kijk op het moment Arrow seizoen 3 en The Flash seizoen 1 om en om, want deze spelen zich tegelijkertijd af in hetzelfde universum. Ook kijk ik in de trein The 100 seizoen 1. Waarom series in plaats van films? Hier mijn redenen.

Arrow

 1. Series duren langer

Waar je bij een film maar hooguit een paar uur kijkmateriaal hebt, heb je bij een serie veel meer uren vermaak. Stapels afleveringen om door te kijken. Jarenlang wordt je verblijdt met nieuwe verhalen van je favoriete personages. Soms lijkt de hoeveelheid afleveringen wel een steile berg waar je tegenop moet klimmen, maar eenmaal op de helft ben je blij dat het er zoveel zijn.

 1. Series zijn beter

Vanwege de vele afleveringen en uren die een serie kan bevatten, heeft het ook veel meer tijd om grotere en ingewikkeldere plots uit te leggen en personages uit te diepen. Juist door die extra tijd wordt een serie zo goed. Series als Breaking Bad en The Wire zouden nooit zo fantastisch zijn wanneer het maar een film was.

Cast-of-The-100-the-100-tv-show-37904770-1920-1080

 1. Series zijn origineler

Terwijl films altijd de standaard filmstructuur aan moeten houden om het logisch te houden voor de kijker, is bij series veel meer ruimte voor andere aanpakken. Als een serie 22 afleveringen per seizoen heeft, hoeft aflevering 7 niet heel veel met het grote verhaal te maken hebben. Dit zorgt voor leuke momenten die een film vanwege tijdgebrek nooit zou kunnen uitwerken.

 1. Series zijn meer behapbaar

Hoewel series in totaal langer duren dan films, bestaan series uit afleveringen die korter zijn dan een complete film. Hierdoor is het makkelijker om een serie tussendoor te bekijken. 22 of 45 minuten zijn nog een keer voorbij, waar je bij een film er echt voor moet gaan zitten. Series zijn daarom ideaal wanneer je niet de hele avond de tijd hebt.

Wat vindt jij? Heeft series bij jou de voorkeur of toch films? Laat het mij weten in de reacties!

Advertentie

9 gedachtes over “4 redenen waarvoor series de voorkeur hebben boven films

   1. Hahaha, je voorkeur is wel snel omgeslagen 🙂 Ik denk dat er voor beide momenten zijn. Als je een goede serie kijkt focus je je daar helemaal op en vergeet je even films. Heb dat zelf ook regelmatig. En gelukkig hoef je niet tussen beide te kiezen…

    Geliked door 1 persoon

 1. Ik ga toch voor films. Al moet ik zeggen dat series zoals Le Cose Che Restano en La Meglio Ventu wel een meerwaarde hebben voor mij. Dat zijn eigenlijk gewoon lange films die gaan over de inhoud.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik varieer een beetje en er zijn altijd periodes dat ik meer films dan series kijk maar ook andersom. Momenteel worden er in huize Riinyosa81 weinig films vertoond maar zijn we wel de series Outlander S1, Love/Hate S2, Zwarte Tulp S2 en Sillicone Valley S1 aan het kijken….

  Overigens moet je, voor als je hem nog niet gezien hebt, het door De Protagonisten genoemde La Meglio Gioventu op je watchlist zetten. Een schitterende mini-serie / hele lange film over de relatie van twee broers tegen de achtergrond van een decennialange historie van Italie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s