Van A tot Z mijn Film Alfabet

Tijd voor een filmalfabet! 26 letters en een cijfer waarmee een van mijn favoriete films mee begint of iets wat ermee te maken heeft. Met deze blogaton kun jij ook meedoen, check daarvoor de blog van De Filmkijker. Er zijn zo veel films om van te genieten. Van A tot Z, hier de lijst van mij.

Wat een lijst. Meer dan 25 films hebben deze prachtige lijst gehaald, al zijn er ook een hele hoop die hier ook zouden moeten staan. Helaas zijn er veel te veel films die te geweldig zijn, dat ik heb gekozen voor films die ik sowieso nog een keer wil zien. Misschien niet een lijst van de beste films, maar wel van films waar je erg van zult genieten.

50/50 (2011)

50-50-002_0

Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen en Anna Kendrick (Cups) spelen samen in deze film. 50/50 is een romantische drama komedie die gaat over een man die kanker krijgt. Net als bijvoorbeeld (500) Days of Summer (2009) is het een film waar ik erg van kan genieten. De film heeft een lichte toon, maar zet je toch aan het denken.


Avatar (2009)

avatar

De eerste actiefilm die ik in 3D in de bioscoop zag. Dit verhaal van James Cameron, de man achter de Terminatorfilms zit, liet mij zien hoe je een niet bestaande wereld prachtig kunt weergeven met computeranimaties. Al is Avatar niet perfect, ik kan elke keer weer van deze film genieten.


Back to the Future (1985)

BackToThe_Future

Zelf ben ik erg fan van tijdreisverhalen. Of ik nu fan ben geworden van tijdreizen door Back to the Future of andersom weet ik niet. Deel 1 van deze filmreeks is mijn favoriet, vanwege mijn liefde voor de jaren ’50 en de duidelijke opbouw. De personages zijn grappig, de wereld is sfeervol en de film is spannend en toch lekker luchtig.


Casablanca (1942)

Casablanca-Two-Shot

Tot nu toe is dit naast Citizen Kane (1941) een van de weinige zwart-wit films die ik heb gezien. Het ontbreken van kleuren wordt in deze romantische drama erg goed gecompenseerd door het gebruik van licht en donker. Casablanca weet nog boeiend te zijn na 75 jaar, wat best een pluim verdient.


Die Hard (1988)

die hard

Ik werd met deze filmserie geïntroduceerd door het vierde deel, dat tot nu toe mijn favoriete deel is. Toen ik vervolgens de eerdere Die Hard films ging kijken, was ik meteen fan. Bruce Willis als John McClane is een actieheld die zichzelf niet zo serieus neemt, maar wel de vijand keihard verslaat. Het bestaan van deel 5, A Good Day to Die Hard (2013), zal ik ontkennen.


Edge of Tomorrow (2014)

edgeoftomorrow5-edge-of-tomorrow-review-an-essay-on-ageism-jpeg-94392

Tom Cruise en Emily Blunt spelen samen in deze sciencefiction actiefilm waarin hij elke dag opnieuw beleefd. Daardoor deed Edge of Tomorrow denken aan Groundhog Day (1993), waar Bill Murray in deze jaren ’90 film ook last van heeft. Voor zo’n scifi film ga ik graag naar de bioscoop.


Forrest Gump (1994)

forrest-gump-original

Tom Hanks weet sterk het gelijknamige autistische personage neer te zetten, net zoals Dustin Hoffman dat deed in Rain Man (1988). De film is grappig en avontuurlijk, herkenbaar en soms ook raar. Forrest Gump is een goede film die past bij het personage.


The Grey (2011)

K3F_9474.NEF

Liam Neeson zag ik voor het eerst in Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999). Daarnaast speelt hij in de briljante film Schindler’s List (1993) en is hij de actieheld van de filmreeks Taken. Maar mijn favoriete film van hem is actiefilm The Grey, waar de spanning om te snijden is. Zelfs wolven zijn niet sterk genoeg voor Neeson.


Her (2013)

Her2013

Al sinds de eerste trailer was ik gefascineerd door het concept wat de film behandeld. Her is een film over een man en een vrouwelijk besturingssysteem, ingesproken door Scarlett Johansson. Deze onmogelijk relatie tast deze film op herkenbare manier af. Een bijzondere scifi film.


Ik weet het niet…

inception-explained.jpg

Nee, serieus. De I is echt een geweldige letter. I Am Number Four (2011) is een van mijn favo scifi films. Inception (2010) is de film die in je dromen niet leuker had kunnen zijn. Indiana Jones is simpelweg Harrison Fords filmserie, nog meer dan Star Wars. Interstellar (2014) waren zo’n beetje vier films in één, al was het einde meh. Into The Wild (2007) heeft nog weken lang in mijn hoofd rondgespookt. Goede letter.


James Bond

james bond

Op mijn twaalfde levensjaar gingen we eindelijk de James Bond film Tomorrow Never Dies (1997) kijken. Die met je Ericsson bestuurbare BMW was echt een fantastische autoachtervolging. Jaren daarna heb ik meerdere keren alle delen uit de serie gekeken. Pierce Brosnan was rond die tijd mijn favoriete James Bond acteur, al durf ik daar nu geen uitspraak meer over te doen.


Kick-Ass (2010)

Kickass

Tegenwoordig worden we jaarlijks met een hele lijst aan superheldenfilms bombardeert. Vaak zijn ze zo grootschalig opgezet, dat je je afvraagt hoe vaak de wereld nu al is gered van de ondergang. Om die reden is het een verademing om kleinschalige superheldenfilms zoals Deadpool (2016) en Kick-Ass te zien, zeker als ze ook nog erg grappig zijn. Heerlijk.


L.A. Confidential (1997)/Limitless (2011)

laconfidential

Russell Crowe, bekend van A Beautiful Mind (2001), Kevin Spacey (House of Cards) en Guy Pierce (Memento (2000)) spelen samen in L.A. Confidential, een sfeervol jaren ’50 politiedrama. Limitless met Bradley Cooper gaat over een concept waar ik al meerdere keren zat te denken: wat als we slimmer kunnen worden door een pilletje?


Minority Report (2002)

minority_report

Misschien valt de trend al een beetje op: ik hou van goede science fiction actie- en dramafilms met coole concepten die goed werken. Tom Cruise speelt in Minority Report een politieman die door zijn ‘moordvoorspelmachine’ zelf door het systeem wordt voorspelt. Net als Limitless heeft deze film een tv-serie als vervolg lopen, al is Minority Reports serie minder goed.


National Treasure (2004)

natltreasure

Nicolas Cage heeft in enorm veel films gespeeld. Soms lijkt het wel alsof hij in elke film speelt. Toch vind ik hem op zijn best in deze avonturenfilm en het vervolg hierop. Next (2007) is ook een erg leuke film met hem, al prefereer ik National Treasure.


Oblivion (2013)

oblivion

Tom Cruise en sciencefiction actiefilms zijn vaak een goede combinatie. Oblivion is een goed voorbeeld van wat ik in een film zoek. Echt genieten is het wanneer er weer ruimteschepen over het compleet kapotgemaakte landschap vliegen, terwijl ze worden achtervolgd door twee anderen.


Paul (2011)

paul

Simon Pegg en Nick Frost, die we kennen van de Cornetto trilogie (Shaun of the Dead (2004), Hot Fuzz (2007), The World’s End (2013)) zitten in deze komedie over twee scifi fans die op road trip met de camper gaan en een alien tegenkomen. Paul is hilarisch. Zelf heb ik E.T. (1984) nog niet gezien, dus ik hoop dat dit het een beetje compenseert.


Quentin Tarantino

quentin tarantino

Ook al heb ik beschamend weinig films van Quentin Tarantino gezien (The Hateful Eight (2015) was de eerste), vind ik hem als filmfan een echte inspiratiebron. Hij heeft mij uitgenodigd om een filmabonnement af te sluiten, waar ik als liefhebber van films erg blij om ben. De enige die daarover af en toe klaagt is mijn portemonnee.


Requiem for a Dream (2000)

requiem for a dream

De muziek van deze film herkende ik gelijk. Eerlijk gezegd had ik daarvoor nog nooit van Requiem for a Dream gehoord. Deze vage film over het gebruik en verslaving van drugs bevat Jared Leto, die in Suicide Squad (2016) de nieuwe Joker gaat spelen. Of hij Heath Ledgers geniale The Dark Knight (2008) versie gaat overtreffen weet ik niet, maar door deze film en Mr. Nobody (2009) ben ik erg benieuwd geworden hoe hij het gaat doen.


Star Wars

star wars

Dit is een van mijn favoriete filmseries aller tijden. Hoewel de prequels tegenvielen en de originele trilogie langzaam aan het verouderen is, wist J.J. Abrams met The Force Awakens (2015) Star Wars frisse adem te geven. Al was het niet de origineelste film ooit, wist hij tenminste de toekomst van deze serie de goede kant op te sturen. Meer over Star Wars lees je hier.


Terminator

terminator

Nog niet zo lang geleden kende ik deze filmreeks nog niet. Toen ik hoorde dat Arnold Schwarzenegger de Terminator speelde, moest en zou ik hem zien. In Commando (1985) en True Lies (1994) vond ik hem al geweldig en ook in The Last Stand (2013) vond ik hem tof. Mijn favoriete Terminatorfilm is toch wel Terminator 2: Judgement Day (1991), al vond ik deel 3 zijn actiescènes erg tof. Over Terminator Genisys (2015) was ik niet heel enthousiast.


Up (2009)

up

Echt de allereerste film die ik in 3D bekeek. Up is een genot om naar te kijken, maar 3D voegt toch wel wat toe elke keer in de bioscoop. Al hoeven van mij niet alle films in 3D, maakt het net zoals IMAX en Dolby Atmos de film toch iets vetter. Waarom zou je hem anders niet maar thuis op je kleine tv’tje kijken?


V for Vendetta (2005)

v for vendettta

Natalie Portman kende ik oorspronkelijk uit de Star Wars prequels, maar in deze film is ze sowieso een stuk beter. V for Vendetta is een film die ik al een tijd niet meer heb gezien, maar me wel altijd fascineert. Black Swan (2010) is sowieso Portman op haar best, maar dit is ook een leuke film.


WALL-E (2008)

Wall-E_Cubecolors

Nu ben ik niet echt een animatiefilm fan, al kan ik wel genieten van goede films uit dit genre. Voor dit genre films is het de kunst om de film herkenbaar te maken voor de kijker, met personages waarbij de kijker zich kan identificeren. WALL-E’s verhaal is tof, maar de wereld des te toffer. Dit is een van mijn lievelingsanimatiefilms.


X-Men

x-men

Meerdere keren heb ik deze filmserie volledig bekeken. Toen X-Men: Days of Future Past (2014) werd aangekondigd, zat ik te popelen om naar de bioscoop te gaan. Wanneer bleek dat de film ook fantastisch was kon mijn geluk niet op. Helaas heb ik de andere Marvel films niet in dit film alfabet kunnen stoppen (ik hou namelijk van de Captain America films), maar net zoals die films kun je mij voor een X-Men film wakker maken.


Yes Man (2008)

yes man

Jim Carrey is echt hilarisch. Zijn beste film is sowieso Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), maar ook vele andere films met hem zijn grappig. Denk aan The Truman Show (1998) of Bruce Almighty (2003). Ook al zijn de films zoals Yes Man meestal niet zo bijzonder, wel weten ze goed te vermaken.


Zombieland (2009)

Zombieland1big

Sinds ik ben begonnen met het volgen van The Walking Dead zijn zombies extra cool. Shaun of the Dead (2004) wist op grappige manier dit toekomstbeeld te brengen, al overtof Zombieland dat. Jesse Eisenberg is altijd top, zoals in het goede The Social Network (2010) of mijn favoriet Adventureland (2009), maar ook hierin is hij het weer.


En dat was de lijst alweer. Het vervelende is dat er veel te weinig films in de lijst passen. De hoeveel films die niet in de lijst konden frustreerde me, maar die krijgen jullie tegoed voor een andere keer. Dit was mijn filmalfabet. Wat is die van jou? Laat het weten in de reacties of deel met mij de link ernaar toe.

Advertentie

27 gedachtes over “Van A tot Z mijn Film Alfabet

 1. Leuk om te zien dat je veel titels in het tijdritgenre hebt opgenomen. Edge of Tomorrow vond ik daarin verrassend goed. De vergelijking met Groundhog Day snap ik wel. Minder spectaculair, maar wel briljant uitgewerkt.

  Like

  1. Dank je wel! Ik heb gekozen voor films waar ik altijd van zal blijven genieten, hoe vaak ik ze ook kijk. Vaak zit daar dan ook een bepaalde herinnering of tijdsperiode aan vast, die ik niet zo deel met klassiekers.

   Geliked door 1 persoon

 2. Leuke lijst en leuk dat we een aantal overeenkomsten hebben! Top dat Back to the Future in de lijst staat! Pierce Brosnan is ook mijn favoriete Bond hoewel ik na het zien van alle delen ook erg gecharmeerd ben van Roger Moore. Sean Connery heeft ook wel iets en ik vind Timothy Dalton ook helemaal geen slechte bond. Toch moet ik zeggen dat ik ook Daniel Craig een fantastische Bond vind en ik hoop dan ook echt dat hij terugkeert in de 25ste Bondfilm.

  Like

  1. Ja, Pierce Brosnan was mijn favoriet, maar tegenwoordig vind ik (met uitzondering van George Lazenby) ze allemaal best wel prima. Moet ze binnenkort weer eens allemaal gaan kijken ^^

   Like

   1. Leuk! Ik ben toevallig net klaar met Casino Royale, Quantum of Solace en Skyfall. Spectre heb ik vorige maand nog gezien, maar ik wil eigenlijk weer vanaf Dr. No beginnen 🙂 Blijft leuk!

    Geliked door 1 persoon

 3. Wat leuk dat je ook Yes Man in je lijst hebt staan, deze film heeft blijkbaar toch een stuk meer mensen aangesproken dan ik dacht :). Paul en The Grey zijn verrassende titels, maar ik begrijp ze volledig!

  Geliked door 1 persoon

 4. Oei! Ik heb niet meer aan Casablanca gedacht en die had ik zeker moeten vermelden.

  Verder vind ik het een mooie lijst met goede films.

  Het enige wat me verbaasde is dat je zo enthousiast bent over I Am Number Four. Die vond ik zelf verschrikkelijk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuke lijst met veel recente titels. Grappig dat juist Casablanca er nog tussen staat. 🙂

  Requiem for a Dream vond ik een goede film, maar voor mij echt zo’n titel die ik niet nog een keer hoef te zien. Ik werd er de eerste keer al depressief genoeg van. 😉

  Like

  1. Casablanca staat in de lijst als goedmakertje voor oude films die ik nog niet gezien heb. Ik kan ze wel waarderen, maar meestal zou ik toch voor de recentere film gaan. Requiem for a Dream is inderdaad een beetje aan de duistere kant. Ik zag het vooral als een levensles om niet aan de drugs te gaan en een illustratie en eye-opener voor wat voor mensen er eigenlijk verslaafd zijn: zwakke mensen die niet de realiteit aandurven.

   Geliked door 1 persoon

 6. Sorry voor de late reactie, maar er waren nog een paar blogathon entries waar ik nog niet de tijd voor had om ze op m’n gemak te lezen en halve reacties is niet mijn stijl 🙂

  50/50 is een originele keuze. Inderdaad een goede toon bij zo’n serieus onderwerp.

  Avatar heeft me nooit voor zich kunnen winnen…als eerste 3-d ervaring bijzonder, maar het verhaal was dat helaas niet.

  Als je fan bent van tijdreisverhalen moet je zeker even m’n top 10 tijdreisfilms opzoeken. Overigens staat daarin Back to the Future op de eerste plek 🙂

  Casablanca moet ik misschien nog een tweede keer kijken, maar de eerste keer dat ik ‘m zag had ik er maar weinig mee. Probeer meer oude films te kijken, want er zijn veel films die de moeite waard zijn.

  Die Hard is nog steeds één van de beste actiefilms ooit!

  Nice dat je Edge of Tomorrow noemt. Behalve het einde eentje die ik graag opnieuw kijk.

  The Grey zitten we op een hele andere lijn…vond die film zwaar teleurstellen.

  Grappig dat je bij I niet kon kiezen 🙂

  National Treasure vind ik heerlijke films…Indiana Jones maar dan met Nicolas Cage in de hoofdrol 😉

  Zelf vind ik ook de tweede Terminator film het best

  Iets wat ik met alle lijstjes heb, ook met deze is dat ik meteen zin krijg om een aantal films weer opnieuw te zien. Dat is ook zo voor V for Vendetta

  Thanks voor het meedoen. Binnenkort weer een nieuwe blogathon!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s