De Tien: Beste acteurs “estafette race”

Estafettes. Het eerste wat in mij opkomt is de poster van de film Race (2016). Uit mijn hoofd is het die ene film die Angelina Jolie heeft geregisseerd, maar op hetzelfde moment wordt ik geconfronteerd met mijn gebrek aan goede kennis. Op hetzelfde moment bedenk ik mij namelijk dat Unbroken (2014) die Jolie-film was.

Ik heb niet zoveel met estafettes. Ik heb niet zoveel met sport in het algemeen. De afgelopen Olympische Spelen lieten mij dan ook koud. Liever kijk ik thuis een toffe film. Net noemde ik al twee aardige suggesties, al kies ik eerder voor moderne blockbusters of beroemde klassiekers.

750798877_org.jpg
Al Pacino in Scarface (1983)

Vroegaahrr, lang geleden op de middelbare school, kregen we nog het prachtige fenomeen ‘lichamelijke opvoeding’. Als ik daarbij estafette moest lopen, denk ik dat ik erg zou lijken op Tony Montana, ook wel Al Pacino in Scarface (1983). Weet je wel, die gast die het talent heeft om in elke zin meerdere keren ‘fuck’ te noemen. Alleen dat is al een Oscar waard.

Dit begint meer op een monoloog te lijken. Ach, het is mijn manier om subtiel te laten weten dat ik niet helemaal deze blogathon, een filmestafette of iets van soort, heb meegekregen. Nu heb ik de berichten wel voorbij zien komen en één keer de beschrijving van wat er aan de hand is gelezen, verder kwam het ook niet. Ik hoopte vooral dat ik niet aan de beurt zou komen. Toch nomineerde PLCoyote mij.

De-Filmkijker-De-Tien-Beste-Acteurs-Estafette-blogathon

Dit had niks te maken met mijn lage blogactiviteit van de laatste tijd. Meer met de angst om de opdracht niet zo goed uit te kunnen voeren als de rest. Ik voel me met de nominatie dan ook vooral vereerd dat ze me niet zijn vergeten. Alleen dat is al een Oscar waard.

En wie ik het stokje moet doorgeven is dan ook een vraag waar ik letterlijk nog een nachtje over moet slapen. Sinds dit toch de eerste blog is die ik sinds jaren schrijf – ik bedoel, ik heb gewoon de complete Fast and Furious franchise kunnen bekijken, hoeveel zijn dat er ondertussen al wel – mag het schrijven ook wel een dag langer duren. Ga ik gelijk ook de beschrijving van de filmblogestafetteacteursiets lezen.

Lees hier de regels en de originele blog ‘De Tien: Beste acteurs “estafette race”’ op De Filmkijker

Nou, ik heb blijkbaar wel weer een rare manier van bloggen uitgekozen. Ook eens leuk voor de verandering. Goed, hoe het precies in elkaar zit, kun je hierboven op de blog van De Filmkijker vinden. Hij heeft deze blogathon dan ook georganiseerd.

639_kameleon_zielony.jpg
Een kameleon (en mijn gezicht wanneer ik deze blog schrijf)

Na het lezen van de eerste vier blogs van deze blogathon viel mij iets belangrijks op: ‘kameleon’ is een codewoord. Blijkbaar moet ik dit woord dan ook in mijn tekst gebruiken, sinds het in deze, deze en deze blog te vinden is. Daarom ga ik het subtiel ergens in deze blog verwerken.

Omdat ik al veel langer onzin aan het uitkramen ben dan verwacht, is het nu tijd om te beginnen. Zes mensen gingen mij voor (aan het einde van de blog heb ik een lijst van links) en hebben uit deze lijst van beste acteurs al namen toegevoegd en verwijderd. Om deze weggehaalde mannen nog wat eer te betuigen, geef ik ze alsnog een plekje in deze blog:


De gesneuvelden

Leonardo DiCaprio

inception.jpg

Gisteravond zag ik deze acteurs nog in Shutter Island (2010), een heel leuke en goede film die de meesten zijn vergeten doordat Inception (2010) uitkwam in datzelfde jaar. Al sinds de megahit Titanic (1997) zijn we met hem bekend en is sindsdien in steeds betere films te zien. Afgelopen jaar won hij eindelijk zijn Oscar (waarover later meer), en dan haal je hem nu uit de lijst? 😦

Mijn aanraders:
Catch Me If You Can (2002), Inception (2010), The Wolf of Wall Street (2013), The Revenant (2015)


Matthew McConaughey

interstellar-tesseract

Deze man kwam ik als eerste tegen in Interstellar (2014), een film met een bijzonder einde. Later zag ik hem nog in Dallas Buyers Club (2013) en The Wolf of Wall Street (2013) en als ik Free State of Jones (2016) heb gekeken, heb ik hem daarin ook gezien. Hij mag van mij wel in wat meer films gaan spelen. Ik heb het gevoel dat ik hem weinig heb gezien, wat ook aan mij kan liggen.

Mijn aanraders:
Interstellar (2014), The Dark Tower (2017) hopelijk…


Gary Oldman

Gary-Oldman-as-Sirius-Black-in-Harry-Potter

Nu ik de IMDb pagina van deze beste man bekijk, krijg ik een schuldig gevoel van het niet hebben gezien van die enorm goede films. Léon the Professional (1994) is die goede film in dit geval. Gelukkig heb ik wel meerdere keren de The Dark Knight trilogie en de Harry Potter filmserie bekeken. Veelzijdig, KAMELEON, maar heel indrukwekkend.

Mijn aanraders:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Book of Eli (2010)


Daniël Bruhl

sept16bruhl04_hitn

Afgelopen vakantie keek ik in de auto naar The Fifth Estate (2013), een film die ik veel interessanter vond dan de meesten over WikiLeaks. Ik had hem niet herkend als de bad guy uit Cpatain America: Civil War (2016). Verder heb ik hem niet gezien. Hoe hij ooit in de lijst terecht is gekomen, geen idee.

Mijn aanraders:
The Bourne Ultimatum (2007), Captain America: Civil War (2016)


Oscar Isaac

star-wars-the-force-awakens-poe-dameron.jpg

Hier hebben we Leo’s Oscar (badumtss). Nee, maar serieus mis ik deze kerel heel erg hard in deze lijst. Niet per se omdat hij nu de beste acteur aller tijden is, maar omdat de films waarin hij zit altijd erg leuk zijn om naar te kijken. Nu moet ik zeggen dat ik voornamelijk de grote films van hem heb gezien, dus heb ik nog genoeg om te kijken.

Mijn aanraders:
Ex Machina (2015), Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)


De échte lijst

Genoeg gerouwd over de acteurs die er niet meer in staan. Het is nu wel tijd geworden voor de enige, echte lijst. Welke acteurs zijn er nog over in de lijst en zijn hierdoor gezegend met het label ‘beste acteur’?

Tom Hanks

Tom Hanks stars in Columbia Pictures' "Captain Phillips."

IJzersterke acteur. Ik heb een heleboel films van hem gezien. Elke film is zijn aanwezigheid een genot voor mijn ogen. Toch ken ik niet zijn complete oeuvre; een boel klassiekers van hem moet ik nog zien. En nog genoeg komt eraan. De derde boekverfilming van Dan Brown Inferno (2016) staat op het programma en ook Eastwoods nieuwste, Sully (2016), wacht op een plaatsje in de IMDb Top 250.

Mijn aanraders:
Forrest Gump (1994), Toy Story (1995), Saving Private Ryan (1998), The Terminal (2004), Captain Philips (2013)


Jake Gyllenhaal

nightcrawler

Onbewust op mijn netvlies gekomen toen de wereld verging in The Day After Tomorrow (2004). Later kwam ik hem steeds vaker op het grote doek tegen. Zo was hij in Source Code (2011), een van mijn favoriete films (die mijn filmalfabet, ook een blogathon, net niet haalde). Pas in Nightcrawler (2014) bewees hij zijn plek voor mij hier.

Mijn aanraders:
Source Code (2011), Prisoners (2013), Nightcrawler (2014)


Michael Fassbender

SteveJobsFassbender-V2

Eigenlijk ken ik hem alleen in de rollen van Erik of Steve. Sinds X-Men: First Class (2011) ken ik Michael Fassbender door zijn vertolking van de jonge Magneto, ook wel Erik Lensherr genoemd. Pas door Steve Jobs (2015) weet ik waarom hij zo goede acteur is. Kijk die film en zie het zelf.

Mijn aanraders:
X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014), Steve Jobs (2015)


Joaquin Phoenix

her-joaquin-phoenix-41

Wat voor vreemde film Inherent Vice (2014) ook was, niets kan mijn liefde voor Her (2013) aantasten. Als we een vrouwelijke versie van deze estafette zouden doen, denk ik zelfs dat Scarlett Johanson om deze film in mijn lijst moet staan. Dat terwijl ik zoveel van superhelden hou.

Mijn aanraders:
Her (2013)


Robin Williams

maxresdefault

Ik ken eigenlijk alleen de minder goede films van deze recent overleden legendarische man. Night at the Museum (2006) vond ik best een leuke film en The Final Cut (2004) sprak mij aan door mijn liefde voor monteren. Ik vond eigenlijk het vervelendste aan zijn dood dat er na zijn overlijden een paar films uitkwamen, die allemaal enorm slecht waren.

Mijn aanraders:
Good Will Hunting (1997), Night at the Museum (2006)


Robert De Niro

ronin-robert-de-niro-13-rcm0x1920u

Waarschijnlijk ben ik een van de drie mensen op de hele wereld die wél een beetje heeft kunnen genieten van het beschamend slechte Dirty Grandpa (2016). Toch was het pijnlijk om te zien wat deze goede acteur nu weer moest doen om in zijn villa te blijven wonen. Gelukkig heeft hij genoeg fantastische films gemaakt om deze matigheid te compenseren.

Mijn aanraders:
Ronin (1998), Limitless (2011), Silver Linings Playbook (2012)


Al Pacino

heat

Afgelopen week keek ik voor de allereerste keer het voortreffelijke Scarface (1983). Maar tot op de dag van vandaag snap ik de film The Godfather: Part II (1974) nog niet helemaal. Ik bedoel, de film gaat over iemand die langzaam iedereen één voor één doodt; waar slaat dat nou weer op?! Hoe dan ook is het een steengoede acteur.

Mijn aanraders:
The Godfather (1972), Scarface (1983), Heat (1995)


Philip Seymour Hoffman

hunger games

Het pijnlijke aan zijn dood vond ik dat de Hunger Games films niet volledig met hem kon worden afgerond. Maar Hoffman kende ik al voor deze filmserie. J.J. AbramsMission: Impossible III (2006) geïntroduceerd mij hem en laatst zag ik hem nog langskomen in The Talented Mr. Ripley (1999). Dan weten jullie dat ook weer.

Mijn aanraders:
The Big Lebowski (1998), Mission: Impossible III (2006), The Hunger Games: Catching Fire (2013)


Daniel Day-Lewis

lincoln

Dit is zo’n acteur die ik compleet heb gemist. Van zijn films heb ik de meest recente, Lincoln (2012), wél gezien. Het was dan ook erg jammer dat deze film maar weinig indruk op mij heeft achtergelaten. Ik verwijder hem alleen nog niet uit deze lijst vanwege mijn gebrek aan kennis.

Mijn aanraders:
Ehm…


De oude en de nieuwe

Bij deze blogathon hoort ook bij dat ik één persoon moet weghalen uit de lijst. Nu heb ik lang zitten nadenken en ben tot de conclusie gekomen dat bij mij helaas vertrekt…

Marlon Brando

godfather

Door mijn gebrek van kennis van films voor de jaren ’80, ken ik deze man niet zo goed. Natuurlijk zag ik hem in The Godfather (1972), maar behalve Apocalypse Now (1979) die ik nog niet gezien heb, ken ik geen andere film van hem. De reden dat ik hem heb verwijderd, is geworden dat Marlon met zijn leeftijd een beetje buiten de lijst valt. Als het dan tussen Daniel Day-Lewis en Marlon Brando aankomt, moet Brando helaas weg.

Mijn aanraders:
The Godfather (1972), Superman (1978)


Maar wees niet helemaal getreurd, want voor deze vervelende verwijdering komt er een nieuwe man bij! Gelukkig was dit voor mij een stuk makkelijker, en daarom voeg ik toe…

Kevin Spacey

american beauty

In bijna iedere blog zag ik grote twijfel om Spacey toe te voegen, al heb ik de beste reden. De films waarin hij speelt, zijn veelal mijn favorieten. Maar ook de Netflix serie House of Cards is enorm tof. Al met al een van mijn lievelingsacteurs, mede door de volgende films:

Mijn aanraders:
The Usual Suspects (1995), Se7en (1995), L.A. Confidential (1997), American Beauty (1999), Pay It Forward (2000)


Slot

Zo hè, dat was een bevalling. Voor haatmails en dreigbrieven moet je naar mijn Over mij pagina gaan of het beneden in dat vak schrijven. Voor andere opmerkingen of leuke reacties, laat het mij ook weten.

De volgende die deze lijst mag gaan aanpassen is Joachim van Fresh Bananaz. Je hebt een week de tijd en als het mij lukt, dan moet het jou vast ook wel lukken. Veel succes en please, gooi niet gelijk Kevin eruit alsjeblieft ( /’-‘)/

Dan nog had ik jullie een lijst van links naar eerdere blogs beloofd die aan de estafette hebben meegedaan. Nou, hier heb je de lijst. Dag-dag!

De Filmkijker
Mcurl
Be Cool, Sodapop
De Protagonisten
Kurt Blogt
PlCoyote

Advertentie

27 gedachtes over “De Tien: Beste acteurs “estafette race”

 1. Leuk stukje… Alleen vind ik het bijzonder jammer dat Marlon Brando degene is die moet sneuvelen. Deze twee films moet je toch ooit eens bekijken en dan zal je begrijpen waarom hij WEL in de lijst thuishoort: A Streetcar Named Desire en On The Waterfront. En van Robin Williams kan ik je de volgende aanraden: Dead Poets Society, One Hour Photo, Awakenings en Good Morning, Vietnam.

  Wel een terechte toevoeging: Spacey is één van de meest veelzijdige acteurs die ik ken, een echte KAMELEON 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig heb ik dan nog een hoop tofs van Brando te bekijken, zo te horen. Ben nu net begonnen aan de Alien filmserie, niet te geloven wat voor vets ik heb gemist. Ook heb ik wel wat weinig Robin Williams gezien, dus als ik eraan toekom, zal ik zeker je aanraders kijken. Spacey ftw!

   Geliked door 1 persoon

   1. Volhouden Wilco. In tegenstelling tot veel andere series, wordt “House of cards per seizoen alleen maar beter. Seizoen 4 was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Ik kijk reikhalzend uit naar het vijfde seizoen. Intussen heb ik er het eerste seizoen van “Orange is the new black” op zitten en hoewel ik deze serie goed vind, weet het me niet aan het scherm te kluisteren zoals “House of cards” dat deed.

    Geliked door 1 persoon

   2. Zelf vind ik het belangrijk om het concept achter een film of serie vet te vinden, voordat ik er veel tijd aan ga besteden. Met films ben ik veel milder (is ook maar ongeveer 2 uur), maar series kan ik echt niet meer zomaar gaan kijken. House of Cards wekt net genoeg interesse voor me en overtuigt Spacey het bij mij, maar Orange is the New Black heeft helemaal niets boeiends in mijn ogen. Als ik dan daarvan één seizoen ga kijken, ga ik waarschijnlijk de rest van de serie kijken omdat ik graag het einde wil weten en ik nu toch al veel tijd heb gespendeerd dan dat ik het diep van binnen heel graag wil.

    Like

  1. Als je de rest van de lijst bekijkt vraag je je ook wel af hoe hij erin is beland. De rest is allemaal actief en bekend onder de jongere generatie, terwijl hij er als een outsider in stond. Spacey makes me happy 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Lang en leuk stuk om te lezen! En boo! dat je Brando er af hebt gehaald, helemaal als je ‘m bijna helemaal niet hebt gezien…kan toch niet 😉
  En Spacey is zeker een mooie toevoeging.

  En wat betreft een estafette race met vrouwen, die komt er ook nog hoor 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Thanks voor de tijd nemen om het hele stuk te lezen lol. Wie weet dat Brando erop komt als ik wat oudere films ga kijken. Ik ben erg benieuwd wie er verder nog op de vrouwelijke lijst terecht komen 😉

   Like

  1. Thanks voor de tijd nemen om dat enorme woordfestijn te lezen. Bij een lijst met beste acteurs ontga je er niet aan om een goede eruit te halen. Het gaat dan ook steeds moeilijker worden om wijzigingen toe te passen.

   Like

 3. Ik pas de lijst met plezier aan en ik zou niet DURVEN om Spacey eruit te gooien! 😉 Oh ja, door There Will Be Blood is Daniel-Day Lewis één van mijn favoriete acteurs geworden. Topfilm en een geweldige DDL. Zeker een aanrader.

  Geliked door 2 people

  1. Gelukkig dan maar, ik maakte me al zorgen :3 There Will Be Blood moet ik dan ook nog maar eens gaan kijken. Op mijn to-watch-list staat in ieder geval The Last of the Mohicans, dus ik kom vroeg of laat nog wel met hem in aanraking 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s