Wilco doet mee: De 15 vragen blogathon

Ondertussen heb ik geen twijfels meer bij de nieuwsgierigheid van De Filmkijker. Nostra, de man achter deze prachtige blog, heeft al een reeks aan blogathons georganiseerd om aan mee te doen. Van het filmalfabet, tot de tien beste acteurs en langs de filmgeheimen van de bloggers.

Maar ondertussen is het ook alweer even geleden sinds de vorige blogathon. Tenminste, zelf plaatste ik de laatste inzending aan zijn blogorkest op 29 augustus – maar dan die van vorig jaar. Mijn eigen anekdotisch filmdate-stukje is ook alweer een half jaar geleden.

Niet dat onze held Nostra heeft stilgezeten. Integendeel. Ik weet niet hoe hij het voor elkaar krijgt, maar op wonderbaarlijke wijze weet hij zijn website zo vol te stouwen, dat ik er niet eens de tijd voor heb om alles door te lezen. Moet je je voorstellen hoeveel tijd het schrijven dan wel kost. En laten we de afgelopen Filmblog Get Together niet vergeten.

Hij is nu terug voor de nieuwste blogathon, met de simpele, doch effectieve naam “De 15 vragen blogathon”. Meer over dit idee en dergelijke vind je op de site van De Filmkijker, onder deze link.

15filmvragenblogathon

1. Van welke film hou je enorm en vol passie van?

Hiermee antwoord ik met mijn favoriete film ooit. Toch wel, ondanks dat ik waarschijnlijk het meest enthousiast ben over de Star Wars-films in totaal. Alleen al met het kijken van de extra’s, behind-the-scenes en analysevideo’s (met name over de prequels) heb ik uren van mijn leven gespendeerd. Mijn favo film: Back to the Future. Laatst keek ik hem nog na lang niet gezien te hebben en hij stelde niet teleur.

2. Welke film zal je nooit kijken?

De regel die ik voor mijzelf stel: geen film is te goed of te slecht voor mijn ogen. Kijk, romcoms zet ik niet zo snel aan – al ga ik de uitdaging af en toe zeker aan – maar films skippen uit principe doe ik niet. Ik stel mezelf geen illusies: alle films kijken gaat hem niet worden. De films die ik nooit ga kijken zijn films die voor altijd verloren zijn gegaan. Helemaal als je je verdiept in pre-WOII-films, raak je treurig om wat er allemaal voor altijd verdwenen is.

3. Van welke film was je na het zien sprakeloos?

Sprakeloos, tja. Niet iets waar ik gelijk iets bij kan bedenken. Alle films die ik vijf sterren heb gegeven, komen er het dichtst bij in de buurt.

maxresdefault

4. Welke film raadt je anderen altijd aan?

Back to the Future. Bij Star Wars moet ik oppassen op wat voor persoon het is. Voor de originele trilogie moet je een klein beetje nog oude films aankunnen. Back to the Future is zeker nu – het tijdperk van de jaren ’80 nostalgie a la Stranger Things en nu ook It – bij uitstek de perfecte aanrader. Jammer alleen dat het niet altijd zinvol is: veel mensen hebben hem (gelukkig!) al gezien.

5. Welke acteur/actrice kijk je alle films van, ongeacht hoe slecht de film is?

Dit heb ik niet echt. Wel zijn er acteurs en actrices waar ik om een of andere reden al tientallen films van heb bekeken. In mijn Letterboxd-statistieken kun je zien dat ik om een of andere reden al 30(!) films met Samuel L. Jackson erin heb gezien. Ik vind hem best tof, maar ik heb zijn films niet perse opgezocht of iets dergelijks.

6. Van welke acteur of actrice snap je niet waarom ze zo populair zijn?

Nou weet je, ik ga hier redelijk nuchter over zijn. Het maakt mij niet uit dat acteurs en actrices populair zijn. Leuk voor ze, wil ik zeggen. Ik kan me niet echt een geval bedenken waarbij ik denk van ‘Ugh, dat ze jou in een film durven te stoppen!’

Microphone

7. Welke acteur of actrice (levend of dood) zou je graag willen ontmoeten?

Lastig. Zelf ben ik niet zo’n fan van acteurs of actrices ontmoeten. Het zijn maar personen die een rol spelen, die door iemand anders geschreven is. Veel interessanter is een (scenario)schrijver of regisseur. Nu heb ik Roel Reiné al mogen spreken door mijn stage. De gesprekken daarmee lijken me per uitstek stukken interessanter. Degene die ik dan wil ontmoeten en vooral mee wil praten: George Lucas. Het sensationele soapachtige verhaal is natuurlijk alleen al interessant, maar wat hij nu uitspookt en waar hij voor leeft is minstens zo interessant.

8. Wie vind je de meest sexy acteur of actrice?

Ik heb een zwak voor Chloë Grace Moretz, maar ook Jennifer Lawrence, Emilia Clarke, Emma Watson en Emma Stone. En Cara Delevingne mag er ook zijn.

9. Hoe ziet jouw droomcast er uit?

Droomcast? Voor welke film dan? Een film als Star Wars: The Force Awakens komt volgens mij al redelijk dicht bij mijn droomcast. Nee, oprecht, ik heb geen idee.

tfa_poster_wide_header

10. Wat is je favoriete samenwerking tussen twee acteurs?

Vandaag blijf ik in de Back to the Future-sfeer. Hoe Christopher Lloyd en Michael J. Fox dat deden… 🙂

11. Wat is je favoriete omgeving waarin een film zich afspeelt (bv. een science fiction setting, onder water etc)?

Ligt aan de film. Elke setting kan tof zijn, als hij tof is gebracht. Ik hou van tijdreisfilms (Back to the Future, je snapt het wel), dus ik ga voor een tijdmachine à la Doctor Who. Daar was een film van in 1995, dus het telt!

12. Wat is je favoriete decennium van films (dus bijvoorbeeld jaren ’80)

Mijn Letterboxd-stats zeggen de jaren ’80, maar spijt van mijn verdieping in de jaren ’60 heb ik zeker niet gehad.

west-side-story-1200-1200-675-675-crop-000000

13. “Chick flick” of actiefilm?

Nou, dit is een lastige. Zo lastig dat ik hem open laat voor eigen interpretatie.

14. Held, slechterik of anti-held?

Ik ga voor de held. Anti-helden vind ik te ingewikkeld (wanneer ben je anti-held eigenlijk? Als je niet held wil zijn en het toch bent? Dan ben je toch gewoon een ongewillige held of wat dan?) en slechteriken ligt bijna nooit de focus op. Het is knap wanneer je je met de slechterik kan identificeren, maar de held bestaat er om geliefd te worden. Je bent gewoon een beetje hipster als je iets anders doet lol.

15. Zwart/wit of kleur?

Lastig. Opgegroeid met kleur, dus prefereer kleur sowieso. De 70mm-films uit Amerika in de jaren ’60 – díe kleur gaat boven moderne kleur. Denk ik dan. Ach, maakt het eigenlijk ook wat uit?

Advertentie

6 gedachtes over “Wilco doet mee: De 15 vragen blogathon

  1. Erg mooie intro, die me misschien een beetje naast m’n schoenen laat lopen 😉

    Je Back to the Future /tijdreis liefde komt duidelijk naar voren. Mooi antwoord op vraag 2. Samuel L. Jackson is wel een acteur die in heel veel films speelt, dus dat is niet zo gek 😉 Leuk dat je hebt meegedaan!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s