Hoe ik bepaal welke film ik ga kijken

Een film uitkiezen om te kijken is soms nog best wel moeilijk. Zeker wanneer je geen bioscoopabonnement meer hebt, heb je meer keuze dan een bioscoop ooit kan bieden. Netflix geeft een indicatie wat jij leuk kan gaan vinden. Veboli gaat weer een stapje verder, maar dit garandeert nog steeds geen toffe film.

Zelf heb ik een manier hoe ik een film kies om te kijken. Voor de meeste avonden heb ik een gevoel wat ik met een film wil invullen. Om de juiste film hiervoor te vinden kost tijd, maar meestal resulteert dit ook in een toffe film. Hier mijn tips!

imdb.png
IMDb, de website voor al je film- en serieinfo!

IMDb

De eerste plek waar ik op zoek ga naar een film om te kijken, is op de grootste filmwebsite van het internet. Op IMDb kun je voor zo’n beetje elke film alle informatie vinden. Wanneer je een leuk uitziende film hebt gevonden, is de gebruikersrating het eerste wat je checkt. Is deze hoog, dan vinden veel mensen het een toffe film. Is die laag, is de kans groot dat je de film niet lang zult herinneren.

Metacritic

Dit is niet de enige rating die je bekijkt. Ook de score van Metacritic is belangrijk. Deze website verzamelt alle scores van gerespecteerde recensenten over de hele wereld, om daarmee een gemiddelde te maken. Als dat gemiddelde, de metascore, hoog is (of in ieder geval groen gekleurd), weet je dat de film goed in elkaar zit. Of die leuk is, is dan nog de vraag.

metacritic.png
Metacritic, de plek om je mening te laten beïnvloeden door zogenaamde professionals.

Genre

Op IMDb kun je bij elke film ook vinden wat voor genre het is. Om dit goed te kunnen gebruiken, heb je wat zelfkennis nodig. Zo moet je nagaan welke genres jij leuk vind of vaak kijkt. Als je dat niet weet, moet je op zoek gaan naar een van je favoriete films en kijken wat voor genres daar bij staan. Komen die genres met elkaar overeen, is de kans  groter dat je de film kunt waarderen.

Regisseur

De regisseur van de film erg belangrijk. Zeker bij nieuwe films kijken we meestal naar hoe leuk het allemaal klinkt of hoe vet de beelden eruitzien. Toch is de regisseur en eerder of later werk heel representatief voor de film die jij misschien wel wil gaan kijken. Zoek eerst op de IMDb pagina van een film de regisseur en kijk dan in zijn filmography onder zijn regisseurstitels. Ken je er een paar titels van en vond je die tof, is de kans vrij groot dat je ook deze tof vind.

imdb top.png
De IMDb Top 250 is een ideale lijst om volledig af te werken.

Op deze manieren zoek ik mijn films. Andere plekken die ik gebruik zijn de IMDb Top 250 van films. Als je deze helemaal afkijkt, heb je ook een goede basis van filmkennis. Geïnteresseerd in meer films en recensies? Neem dan een kijkje op Filmblogs, een collectie van alle Nederlandse filmbloggers en -vloggers.

filmblogs.png
Filmblogs, een initiatief van Nostra van De Filmkijker.

Hoe bepaal jij welke film je gaat kijken?

Advertentie

9 gedachtes over “Hoe ik bepaal welke film ik ga kijken

 1. Een film uitkiezen duurt soms inderdaad behoorlijk lang. Ik gebruik vaak IMDB en kijk dan bij een film die ik erg leuk vond welke titels er nog meer aanbevolen worden, of in welke lijsten deze film voorkomt. Veboli ken ik nog niet, maar ga ik zeker eens proberen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Vaak weet ik wel wat ik ongeveer wil zien en heb ik dankzij diverse recensies al een idee welke films ik zal waarderen. Ik heb daarnaast op zowel Netflix als imdb een grote “to watch” lijst, dus die bekijk ik meestal als eerste. Of ik bekijk m’n stapel films die ik nog nooit gezien en heb kies er daar eentje uit (dat laatste doe ik eigenlijk te weinig).

  Geliked door 1 persoon

  1. Lijsten bijhouden is inderdaad wel de beste manier om effectief een film uit te kiezen. Maar die lijst moet je natuurlijk wel al samen hebben gesteld. De tips in deze blog hielpen daarbij. Zelf heb ik mijn Netflix lijst vol staan en ook mijn laptop bevat een paar honderd films.

   Like

 3. Je hebt een aardig systeem voor jezelf ontwikkeld om een film te kiezen. Ik heb in mijn achterhoofd een lijst met films zitten die ik nog wil zien dus als één van die films op bijv. Netflix verschijnt dan kijk ik dat. Of als ik bijv. horror wil kijken dan kijk ik wat er beschikbaar is. Ik kijk zelf eigenlijk nooit naar IMDB om te bepalen welke film ik ga kijken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit systeem is voornamelijk om te beginnen vanaf nul. Zelf volg ik natuurlijk welke films er komen en uitgebracht zijn en van een heleboel films weet ik de dingen die ik zou moeten opzoeken al een beetje uit mijn hoofd. Als ik op een nieuwe, onbekende film terechtkom of wanneer er net een nieuwe, niet zo bekende film in de bioscoop is, ga ik dit rijtje af. Het zorgt ervoor dat je dat lijstje dat je in je hoofd hebt zitten (of op Netflix hebt) ook het lijstje is wat je het beste zou kunnen kijken 😉

   Like

 4. Wij kijken altijd op cineville.nl. daar staat een agenda op met welke films waar en hoe laat draaien. Dan kijken we eerst naar de tijd (rond 19.00 uur) en dan gaan we lezen welke film ons het beste lijkt. Soms weten we dat vooraf al omdat we dan de trailer hebben gezien. En wij kijken liever op rottentomatoes.com. Die site trekt iets meer bezoekers die ook weg zijn van filmhuisfilms.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s