Virtual Reality Cinema: De ultieme filmbeleving?

Het medium film bestaat al heel lang. Al sinds het begin van de vorige eeuw kijken we met zijn allen naar één scherm waarop iedereen precies hetzelfde ziet. Maar wat nu als iedereen zelf kan bepalen wat ze zien? Ik probeerde het uit in de Virtual Reality Cinema in Amsterdam.

Virtual Reality is helemaal in. Dit jaar alleen komen er drie VR-apparaten uit. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om games meer tot leven te laten komen. Misschien hebben we in de toekomst alleen maar dit soort spellen.

Voor mensen die niet weten wat het is: Virtual Reality is een techniek waarbij je een bril op je hoofd hebt, waarbij elk oog een ander scherm heeft. Ook kun je om je heen kijken door je hoofd te draaien. Hierdoor voelt het alsof je daadwerkelijk in die virtuele wereld zit.

Samhoud-1.jpg

Virtual Reality Cinema

Net buiten het drukke centrum van Amsterdam zit in een klein zaaltje de Virtual Reality Cinema, de eerste bioscoop die gebruik maakt van VR. Voor iedereen die een kaartje van 12,50 heeft gekocht ligt er een bril met een koptelefoon klaar. Na een korte uitleg in het Engels krijgen we de bril op ons hoofd gemonteerd en kan de virtuele bioscoop beginnen.

Film 1 begint. Een korte animatiefilm over een beestje dat heen en weer beweegt. Actief moet je om je heen kijken. Na een paar minuten begint film 2. Het is een korte documentaire over een vrouw uit het Midden-Oosten. Doordat je om je heen kunt kijken voelde je je de regisseur; je kunt zelf bepalen wat er in beeld wordt gebracht.

Weer een animatiefilm. Film 3 gaat over emoji’s en hun reis door de telefoon. Toen de camera begon te draaien, voelde ik me duizelig. Dus voor iedereen die nog een film in 360 graden wil maken: please, draai niet met de camera als je zelf ook met je hoofd kunt draaien.

Film 4 was een korte Nederlandse documentaire over de vluchtelingencrisis. Het was cool om te zien hoe een speelfilm in 360 graden is. Ik moet heel actief kiezen wat ik wil zien, wat mij irriteerde. Ik ga naar een film om te bekijken wat de regisseur wil dat ik zie, niet om zelf vervolgens nog zijn werk te moeten doen.

Experience

De ultieme filmbeleving?

Virtual Reality en de bioscoop werken niet samen. Veel geschikter is het voor games, omdat je daar ook wat moet doen. Nu voel je je een toeschouwer in een wereld waar je niets kunt doen. In de toekomst zie ik dan grote films deze techniek niet gebruiken.

Net zoals bij games haalt Virtual Reality het sociale aspect weg, omdat iedereen een andere ervaring krijgt. Het mooie aan het medium film vind ik dat iedereen wel hetzelfde ziet, maar toch iets anders ervaart.

Maar Virtual Reality moet je niet afschrijven. Als op zichzelf staande ervaring werkt het wel. Documentaires komen veel beter over, zoals ze in film 4 rechtstreeks tegen de kijker een vraag stellen. Niet elke toekomstige film zou later in VR moeten zijn, wel is het een ervaring die ieder mens minstens eens moet hebben geprobeerd.

Advertentie

8 gedachtes over “Virtual Reality Cinema: De ultieme filmbeleving?

 1. Klinkt erg prijzig voor een beleving die je thuis ook makkelijk kan hebben. Kijkend naar de plaatjes is het gewoon een telefoon die in zo’n plastic omhulsel zit dat je overal kan kopen. Vervolgens gewoon op Youtube wat films opzoeken (https://www.youtube.com/channel/UCzuqhhs6NWbgTzMuM09WKDQ) en het resultaat is hetzelfde. Voor zoiets zou ik zelf het huis niet uitgaan…zoals je zegt heb je hierbij totaal geen sociaal contact.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt het is vrij prijzig, maar niet iedereen wil een plastic omhulsel (of de computerversies van honderden euro’s) betalen om één keer het te proberen. Voor regelmatig gebruik (wat ik dus betwijfel), is zo’n apparaat veel goedkoper

   Like

 2. Als ik jouw beschrijving zo lees dan word ik al misselijk, hahaha. Doe mij maar lekker de gewone bioscoop. Ik vind 3D wel een toegevoegde waarde hebben.

  Weet je trouwens dee titels van de films?

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, helaas weet ik de titels niet meer. In totaal duurde de ervaring 30 minuten, dus de films waren sowieso niet heel lang. 3D voegt wel wat toe, maar het is niet gelijk alsof je erin zit zoals bij Virtual Reality het geval is.

   Like

 3. Het is volgens mij heel duidelijk dat men nog heel erg aan het zoeken is naar de manier waarop dit medium gebruikt moet worden. Er is gewoon nog geen goede manier om een narratief op deze manier te vertellen. Denk dat het zeker potentie heeft – en het lijkt me inderdaad gewoon een ervaring op zich om eens te doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. De ideale manier om verhalen te vertellen met Virtual Reality is door narratieve games. Rondkijken alleen is gewoon niet voldoende. Als het voelt alsof je er bij bent, moet je er ook gewoon onderdeel van uitmaken. In hoeverre je daadwerkelijk iets moet doen zal per game verschillen en dat is nog afwachten wat daar uit gaat komen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s