Allegiant: Alweer hetzelfde..?

Het filmlandschap van tegenwoordig zit vol met vervolgen, reboots en kopieën van eerdere successen. De afgelopen jaren is naast de superheldenfilms-hype de scifi-boekverfilming populair. De series Hunger Games, Divergent en Maze Runner lijken erg op elkaar, waarvan elk jaar een nieuw deel uitkomt en vol zit met actie in een wereld die grotendeels alleen in de computer bestaat.

oOWOMv8aWUYalMyRE3DbsnQyNod
Allegiant (2016) uit de Divergent filmserie

Hierbij is Hunger Games de beste filmserie van de drie, Divergent tweede en Maze Runner op de derde plaats. Deze maand is het tijd voor een nieuw deel uit de middelste filmserie: The Divergent Series: Allegiant (2016). Dit is het derde deel uit de serie.

HungerGamesGroot
The Hunger Games, de beste scifi-boekverfilming serie

Break the boundaries

In Allegiant gaan Tris en Four samen met anderen naar de andere kant van de muur die ze de vorige films binnen de kapotte stad Chicago heeft gehouden. Nu het oude regime uit Insurgent (2015) eindelijk voorbij is, moet er verbetering komen. Buiten de muur komen ze veel nieuwe mensen tegen. Hoe gaan ze de mensen in Chicago hun vrijheid teruggeven?

the_maze_runner_2014_movie-wide-the-maze-runner-movie-review-jpeg-145798
The Maze Runner, de matige scifi-boekverfilming serie

Heel nep

De film vertrouwt hevig op computeranimaties. Veel scènes hadden zonder computer nooit kunnen bestaan. Ik heb erop gelet en vond maar weinig beelden waarin geen sporen van effecten waren. Op zich is dat prima, maar Allegiant gebruikt het als maar als basis in plaats van ondersteuning. Het was allemaal zo nep (niet zo erg als London Has Fallen (2016), hoor) en veel te scifi dat het begon af te leiden.

the-divergent-series-allegiant-2016-movie-wide.jpg

Achterliggende thema’s

Daarnaast probeerde de film de subtiele hints naar klassenverdeling uit de vorige delen weer op te pakken en te verduidelijken. Ook machtsmisbruik en vertrouwen waren weer van de partij. Deze onderwerpen zijn een duidelijk onderdeel van het verhaal en kunnen je wel aan het denken zetten. Want wanneer is iets een verdeling en wanneer is het racisme?

the_divergent_series_allegiant_2016_movie-wide

Niet memorabel, wel tof

We zullen Allegiant niet herinneren als dat ultieme deel van de Divergent serie. Wel was het een erg toffe film om naar te kijken. Het is leuk om Chicago en haar vechtende inwoners weer te zien en meer van de wereld te zien. Fans van de serie moeten dit deel zeker gaan kijken, maar niet te hoge verwachtingen hebben. Genieten zul je wel, maar memorabel is Allegiant zeker niet.

Koop bij bol.com


< 10 Cloverfield Lane (2016)Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) >

Advertentie

6 gedachtes over “Allegiant: Alweer hetzelfde..?

  1. Ik was één van de weinigen die Insurgent een goede film vond maar vond Allegiant daarentegen teleurstellend. Er gebeurde niet echt iets in het verhaal, vooral Trish kreeg bijna niets te doen en de CGI was slecht (die bubbels!).

    Ik laat het slechter klinken dan dat het was want uiteindelijk vond ik het geen slechte film. Had er echter wel meer van verwacht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s