Hoe Veboli jou de beste filmaanbevelingen geeft

Een film uitzoeken kost soms nog meer tijd dan een film kijken. Daarnaast weet je van tevoren nooit of de film daadwerkelijk leuk is. Om dit proces iets sneller en succesvoller te maken, maakte Thomas van Wageningen de gratis applicatie Veboli. Hierop kun je films en series beoordelen, met als resultaat écht goede aanbevelingen. Dat klinkt te goed om waar te zijn.

Het voordeel van films in je eentje kijken is dat je geen rekening hoeft te houden met een ander. Wanneer toch iemand over de vloer komt en je een beetje wil aanpassen aan de (wan)smaak van een andere filmliefhebber, is het kiezen van een juiste film een van de moeilijkste, meest vermoeiende en tijdrovende taken die er bestaan.

MD-06487.CR2
Mother’s Day (2016), een film die van mij part niet gemaakt had hoeven worden.

Al zoek je vrij lang naar een geschikte film, betekent dit niet altijd een succesvol resultaat. De film kan je toch met een ontevreden gevoel achterlaten wanneer de film niet voldeed aan de verwachtingen. Om dit soort fiasco’s te voorkomen maakte Thomas van Wageningen de gratis applicatie Veboli.

Ik geef eerlijk toe dat ik in eerste instantie de relevantie van deze applicatie niet zag. Als ik een film zoek, pak ik toch wel iets wat bekend klinkt of kreeg aangeraden van een recensent. Naar de nieuwe Star Wars ga ik toch wel en ik heb geen zin om elke keer naar een website surfen wanneer ik een film wil zien. Toch was ik benieuwd naar Veboli en belde oprichter Thomas eens op.

forceawakens-hv-tall
Star Wars: The Force Awakens (2015) is mijn favoriete film van vorig jaar

Hij legde mij uit hoe Veboli precies in elkaar zit. Met moeite vertelde hij over de technische details, die ik jullie zal besparen. Zijn applicatie neemt namelijk ook de relevantie van de gebruiker mee die een film een beoordeling geeft. Zo heeft een gebruiker die romcoms hoog beoordeeld geen invloed op aanbevelingen voor een superheldenliefhebber. Zo zei hij: “Je hebt als filmkijker gespecialiseerd advies nodig, in plaats van een gemiddelde van IMDb.”

Door dit gespecialiseerde advies zijn de aanbevelingen van Veboli veel relevanter dan die van Metacritic of een onbekende recensent. Netflix geeft bijvoorbeeld ook persoonlijke aanbevelingen die volgens Thomas ook goed zijn, maar het aanbod van de streamingsdienst is karig (waar ik het niet mee eens ben) en de bioscoopfilms ontbreken natuurlijk in de aanbevelingen.

blog_19q.png
Thomas van Wageningen, oprichter van Veboli

Op 11 mei lanceert Veboli met meer dan 100 geregistreerde gebruikers. “In Nederland zijn ongeveer 100.000 mensen die vaak films en series kijken,” zegt Thomas. “Voor die doelgroep is deze applicatie een ideale manier om aanbevelingen te krijgen en uit te zoeken welke films ze wel of niet leuk gaan vinden.”

Nu al kun je aanbevelingen opvragen van films die jouw vrienden ook leuk vinden, maar Thomas heeft nog meer toekomstplannen. Zo zit hij te denken om bioscopen en filmtijden te koppelen aan zijn website en misschien wel VOD-diensten. “Zo weet je straks ook wat voor films je op Netflix en Videoland kunt kijken.”

Veboli_recommendations_1a

Of al deze film- en serieliefhebbers Veboli gaan gebruiken moet nog maar blijken, maar het nut van deze applicatie is voor mij wel duidelijk. Zelf wil ik jullie oproepen om in ieder geval een kijkje te nemen op de website en zelf eens te gaan registreren. Wie weet kom je op films die je anders nooit had bekeken.

Advertentie

9 gedachtes over “Hoe Veboli jou de beste filmaanbevelingen geeft

  1. Heb als het goed is later deze week ook een artikel over deze site. Het idee is erg interessant en heb er ook een account aangemaakt, dus eens zien hoe goed de aanbevelingen zijn. Thomas was erg behulpzaam in het importeren van m’n meer dan tweeduizend scores…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s