Waarom Spotlight de Oscar voor Beste Film moet winnen

Zondagavond is het zover. De Academy Awards, bij ons bekend als de Oscars, worden uitgereikt aan de beste films en acteurs van het afgelopen jaar. Ook ik heb dit jaar weer een aantal films gekeken, waaronder Spotlight (2015). Deze film moet dit jaar de prijs voor Beste Film winnen.

Sinds dat ik onbeperkt naar de bioscoop kan, probeer ik zoveel mogelijk films te bekijken op het grote scherm. Hierdoor heb ik het grootste deel van de genomineerde films van dit jaar gezien. Voor mij was het overduidelijk wie er moet winnen. Nu nog hopen dat de jury daar hetzelfde over denkt.

Spotlight is belangrijk

De film Spotlight gaat over het ontdekken van de misbruik in de katholieke kerk. Het is belangrijk dat dit onderwerp onder de aandacht van het grote publiek wordt gebracht. Daarnaast is een goede film over (onderzoeks)journalistiek extra leuk: ik studeer dit namelijk. Vergelijkbare films over dat vakgebied zijn All the President’s Men (1976) en Shattered Glass (2003).

spotlight-S_05435_C_rgb

En The Big Short dan?

Maar ook The Big Short (2015) is een belangrijke film, omdat de ineenstorting van de huizenmarkt in 2008 de financiële crisis veroorzaakte. Alleen moet deze film veel Wall Street-terminologie aan de kijker uitleggen door op een leuke manier rechtstreeks naar de kijker te praten (zoals Deadpool regelmatig doet). Deze uitleg bleef bij mij niet altijd hangen, waardoor de film soms onduidelijk was.

FILM-THE_BIG_SHORT_37882487

Maar The Revenant is zo mooi!

Zelf vind ik een film met inhoud belangrijk, maar dit hoeft niet altijd. Om een film als Ride Along 2 (2016) kan ik in een deuk liggen. Bij het bekijken van The Revenant (2015) stond mijn mond open van verbazing. Die film is waarschijnlijk de mooiste film die ik ooit in de bioscoop heb mogen aanschouwen.

Alleen heeft de film niet zoveel inhoud als ik had gehoopt. Het probleem van The Revenant is dat het een beetje lang voortkabbelt. Leonardo DiCaprio mag van mij wel een Oscar voor Beste Acteur winnen, al zou ik die prijs ook wel aan Michael Fassbender gunnen uit Steve Jobs (2015). Het is prachtig om The Revenant te bekijken, maar ik vind de film minder belangrijk dan Spotlight of The Big Short.

artisans-thumbnail-the-revenant_clean

Waarom moet de rest niet winnen?

De andere genomineerden vind ik niet zo bijzonder. The Martian (2015) was een toffe science-fiction film, omdat het realistisch overkwam, maar ook deze film duurde mij te lang. De wereld van Brooklyn (2015) vond ik erg boeiend, al denk ik niet dat dit romantische drama wat speelt in jaren 50 de prijs gaat winnen. Mad Max: Fury Road (2015) was net als The Revenant een lust voor het oog, maar de rest van de film was niet zo speciaal.

En jij?

Welke films heb jij dit jaar gezien en welke daarvan vind jij dat een prijs moet winnen? Gun jij DiCaprio eindelijk zijn Oscar? Laat het weten in de reacties!


De genomineerden voor Beste Film van dit jaar zijn:

  1. The Big Short (2015)

Vier mannen voorspellen hoe de huizenmarkt in 2008 instortte en hoe zij daaraan hebben verdient.

bgs-01810r2.0

  1. The Martian (2015)

Tijdens een missie op Mars wordt een astronaut per ongeluk alleen achtergelaten op de planeet en moet zien te overleven.

the-martian

  1. Brooklyn (2015)

Een Ierse immigrant uit de jaren 50 gaat naar Amerika en wordt daar verliefd, maar moet plots terug.

brooklyn-xlarge

  1. The Revenant (2015)

Een soldaat in 1820 wordt aangevallen door een beer, wordt door zijn groep achtergelaten en moet proberen te blijven leven.

leo-xlarge

  1. Bridge of Spies (2015)

Tijdens de koude oorlog moet een Amerikaanse advocaat een Russische spion verdedigen en een ruil regelen.

bridge-of-spies-1-xlarge

  1. Room (2015)

Een vijf jaar oud jongetje en haar moeder verlaten eindelijk de kamer, waar het jongetje al zijn hele leven heeft gezeten.

room-1

  1. Mad Max: Fury Road (2015)

In postapocalyptisch Australië zoekt een vrouw naar haar vaderland met de hulp van anderen.

mad_max_fury_road_movie-wide

  1. Spotlight (2015) – Winnaar!

Het ware verhaal hoe de Boston Globe het kindermisbruik binnen de katholieke kerk ontdekte.

spotlight-xlarge


Van de genomineerden heb ik Room (2015) nog niet gezien. Die film maakt volgens mij nog wel kans op de prijs.

Advertentie

5 gedachtes over “Waarom Spotlight de Oscar voor Beste Film moet winnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s