Leuk die Oscars, maar wat levert het op?

Dit weekend staat de belangrijkste en tevens oudste filmprijsuitreiking van het jaar gepland. Al sinds 1929 worden ieder jaar de Academy Awards (of Oscars) gegeven aan de beste films, acteurs, muziek, scenario, enzovoort. Leuk zo’n beeldje, maar wat heb je er eigenlijk aan? Krijg je er nog iets voor terug?

Stel je voor: je hebt een fantastische film geschreven, geregisseerd, erin gespeeld én ook nog eens de muziek voor gemaakt, en je wint een Oscar! Vol trots haal je je beeldje op, leest je hartverwarmende speech voor van je blaadje (die je bijna thuis had laten liggen) en gaat weer zitten. Dat was het dan.

Of toch niet helemaal? Vorig jaar wijdde ik me vol enthousiasme aan de discussie over wie dit jaar een Oscar binnen zou slepen. De grote winnaar had ik goed geraden. Dit jaar ben ik niet zo geïnteresseerd in die prijzen. Concreet zijn die films toch al uit en een prijs veranderd daar niet zoveel aan. Wat doet zo’n beeldje dan wel?

Wings-Jack-and-Mary.jpg
Wings (1927), de allereerste Oscarwinnaar

Blijft je film langer hangen?

Winnaars van de Oscar voor Beste Film krijgen een status, waar distributeurs mee pronken op de covers. Op IMDb, de populairste filmsite, keek ik naar het aantal stemmen en het cijfer van de winnaars en vergeleek ze met die van de andere genomineerden voor Beste Film.

Een korte willekeurige steekproef hielp me niet verder. Bij de allereerste Oscars zijn er wel meer stemmen op de winnaars met relatief hogere cijfers, maar die zijn dan ook makkelijker te bekijken – ook door het ontbreken van copyright. In 1952 is het helemaal vreemd; de genomineerde Brandofilm A Streetcar Named Desire heeft meer stemmen dan de winnaar en de meest gestemde en hoogst gewaardeerde film heeft zelfs geen enkele nominatie in die categorie.

De Oscarwinnaar van ’94 (Schindler’s List) heeft wel meer stemmen en hogere rating dan de andere genomineerden. Maar afgelopen winnaar Spotlight heeft niet de meeste stemmen én niet de hoogste rating van 2015.

schindler-s-list-original
Schindler’s List (1993)

Verdien je er nog wat aan?

Niet echt. Je film doet het in de bioscoop wel beter na een nominatie. Winnen is niet eens nodig. Je krijgt helaas bij het winnen van een Oscar geen geldbedrag.  Je mag niet eens je beeldje doorverkopen. Wel krijgen aanwezigen bij de uitreikingen van een marketing organisatie een giftbag vol luxe cadeau’s. Vorig jaar liep de waarde van de inhoud tot bijna $250.000! Maar daarvoor hoef je niet te winnen; een nominatie is voldoende 🙂

Helpt het je carrière?

Winnaars van Oscar voor Beste Acteur/Actrice krijgen wel bekendheid. Maar niemand wordt van de ene op de andere dag een wereldberoemde ster. Zelfs na de winst is het hard werken om gezien te blijven. Door het beeldje zullen betere deals voor films en reclamespotjes door je brievenbus komen. Maar uiteindelijk kan het twee kanten op gaan: Is dit het begin van een fantastische carrière of een kleine aantekening bij een oninteressante biografie?

leonardo-oscar-today-160229
Leo was in ieder geval blij met zijn Oscar voor The Revenant (2015)

Krijg je dan wél veel eer?

De uitreiking van de Oscars worden wereldwijd door tientallen miljoenen mensen bekeken. Voor Amerika zijn dat soort cijfers relatief laag. Uiteindelijk kunnen de meeste Amerikanen niet eens de genomineerden noemen. In kranten en journaals in Nederland wordt er ieder jaar wel even bij stilgestaan. Dus daar heb je wel wat aan.

Eigenlijk zijn de Oscars iets om op een feestje mee op te scheppen. “Oh, ik heb gisteren een enorme televisie gekocht. Hij is volgens mij wel 60 inch!” “Ik heb een Oscar gewonnen voor Beste Film!” “Ja? Dus?”

Advertentie

5 gedachtes over “Leuk die Oscars, maar wat levert het op?

  1. De Oscars zijn zwaar overrated als je het mij vraagt. Een populariteitswedstrijd onder exclusief gezelschap die inderdaad met een dure goodiebag en eventueel met een beeldje huiswaarts keren. Ik geef er niets om! 😛

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s