Trumbo: De zwarte lijst van de jaren ’50

Twee Oscars winnen voor films die je hebt geschreven, terwijl je helemaal niet mág schrijven. Scenarioschrijver Dalton Trumbo overkwam dat in de jaren ’50. Hij werd op een zwarte lijst gezet, vanwege zijn communistische ideologie. Toch bleef hij doorschrijven onder andere namen. De film Trumbo (2015) gaat over het leven van deze man.

Acteur Bryan Cranston speelt de hoofdrol in Trumbo (2015). Hij is bekend van de dramaserie Breaking Bad. Daar speelde hij Walter White, een scheikundeleraar die kanker krijgt en wat geld wil bijverdienen door het maken en verkopen van drugs. Deze serie kan ik erg aanraden. Net als in die serie acteert Cranston in Trumbo bijzonder goed. Hiervoor is hij zelfs genomineerd voor de Oscar van Beste Acteur voor zijn rol als Dalton Trumbo.

landscape-1439405217-trumbo

Mijn liefde voor de jaren ’50

Trumbo was niet de enige film van afgelopen jaar die zich afspeelde rond de jaren ’50, die ook genomineerd was voor een Oscar. Zo spelen Brooklyn (2015) en Bridge of Spies (2015) ook in die periode af. Zij kregen een nominatie voor Beste Film, alleen hebben ze beiden niet gewonnen. Spotlight (2015) ging er namelijk met de prijs vandoor, al was dit zeker terecht.

De jaren ’50 is mijn meest favoriete periode uit de geschiedenis. Rond die tijd was de Tweede Wereldoorlog net voorbij en had de mensheid hoop op een betere toekomst. Tegenwoordig kijken we daar juist weer wat negatiever tegenaan. De positiviteit van toen komt erg goed naar voren in de film Brooklyn, die ik daarom ook zeer kan aanraden.

Bryan_Cranston-2015-Trumbo.jpg

De zwarte lijst

Terug naar Trumbo. Deze film speelt zich af in Los Angeles aan het begin van de Koude Oorlog. De Amerikanen waren niet zo gesteld op het Russische communisme. Uit angst voor spionnen maakten ze een zwarte lijst met namen van Amerikaanse communisten die mogelijk spion zouden kunnen zijn. Door die lijst konden deze personen niet meer aan werk komen. Zo wilden ze onder andere voorkomen dat Hollywoodfilms besmet werden met het communisme.

Scenarioschrijver Dalton Trumbo stond ook op die lijst. Als gewone Amerikaan had hij gekozen voor het communisme. Door de zwarte lijst had hij van de ene op de andere dag geen werk meer. Toch zette hij door en bleef schrijven aan scenario’s, maar dan onder andere namen. Terwijl hij op deze lijst stond, ontving hij indirect twee Oscars voor zijn films. Trumbo gaf niet op en bleef doen waar hij goed in was.

BryanCranstonHelenMirrenTrumbo.jpg

Een aanrader!

Niet alleen is het prachtig om Los Angeles uit de jaren ’50 te zien, ook speelt Bryan Cranston zijn rol fantastisch. Dalton Trumbo is erg scherp en bezorgt zeker een paar grappige momenten. De film is geen propaganda voor het communisme, maar een inspirerend verhaal over een man die niet opgaf. Al werd Trumbo’s ideologie niet gewaardeerd, toch bleef hij doorzetten. Trumbo (2015) is daarom zeker het bekijken waard.

Koop bij bol.com


< Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)Hardcore Henry (2015) >

Advertentie

8 gedachtes over “Trumbo: De zwarte lijst van de jaren ’50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s