Steve Jobs: Briljante film over briljante man

De briljante man achter Apple: Steve Jobs. Hij hielp mee met het groot maken van de computerindustrie in de jaren 70. Daarnaast bedacht hij aan het begin van het millennium nieuwe apparaten, zoals de iPod, iPhone en iPad. Maar wie is de man achter deze genialiteit? Wie is Steve Jobs?

20-fall-preview-movies-steve-jobs-michael-stuhlbarg-michael-fassbender-kate-winslet.w750.h560.2x

Die andere film

Sinds het overlijden van Steve Jobs in 2011 zijn er al twee films gemaakt. De film Jobs (2013) met Ashton Kutcher als Steve kwam al vrij snel na zijn dood uit. Deze film focuste zich meer op hoe hij samen met Steve Wozniak naar de top probeerde te komen. Jobs viel helaas tegen. Ook ik vond hem niet heel bijzonder.

Ashton_Kutcher_in_Jobs.jpg
Ashton Kutcher in Jobs (2013)

Drie momentopnames

Na deze misser verbaasde ik me toen er een nieuwe Jobs film werd aangekondigd. Steve Jobs (2015) pakt het heel anders aan. De film is opgebouwd uit drie momentopnames, die alle drie afspelen vlak voor een belangrijke productpresentatie. Zo speelt het zich af in 1984, bij de aankondiging van de Mac, 1988 (NeXT) en 1998 (iMac). Door middel van onderlinge gesprekken en een paar flashbacks krijg je mee wat er is gebeurt.

Conflicten tussen personages

De focus van de film ligt bij de onderlinge confrontaties. Dit is een goed voorbeeld van de definitie van drama: conflicten tussen personages. De gesprekken die Steve met anderen voert maakt duidelijk wat zijn problemen zijn, wat er precies is gebeurt en hoe hij ermee om is gegaan. Steve Jobs is te vergelijken met Birdman (2014): de drama vindt vooral plaats in de dialogen, die plaatsvinden rond een voorstelling.

steve-jobs-movie-2015-holding.jpg
Michael Fassbender in Steve Jobs (2015)

Michael Fassbender

Bij een briljante man hoort ook een briljante acteur. Nu zal niet iedereen meteen Michael Fassbender kennen. Zelf ken ik hem van de X-Men filmserie, waar hij de jonge Magneto speelt. Ook heeft hij een rol in Prometheus. In Steve Jobs heeft hij de rol van Steve en dat acteert hij heel overtuigend.

Steve’s verhaal, niet Apple’s

Dit is niet het verhaal van Apple en de geschiedenis van de computer. Deze film tekent juist het leven van Steve Jobs in grove lijnen. Het geeft weer hoe hij omgaat met zijn problemen, hoe hij omgaat met zichzelf en anderen en hoe hij verandert in de jaren die verstreken. Steve Jobs is een collectie van drie momentopnames uit zijn leven, die beeld staan voor het geheel. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de man achter Apple.

Koop bij bol.com


< Deadpool (2016)10 Cloverfield Lane (2016) >

Advertentie

6 gedachtes over “Steve Jobs: Briljante film over briljante man

  1. Ik sluit mij bij Nostra aan. Topper! En als je Michael Fassbender in deze film goed vindt, dan moet je zeker ook Shame, Hunger en Fish Tank kijken. Daar is hij allemaal briljant in. En in 12 Years a Slave uiteraard!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s