CineMec: Mijn nieuwe lievelingsbioscoop

Sinds ik een trotse bezitter ben van een filmabonnement, was ik meestal te vinden in een Pathé-bioscoop. Tenminste, totdat ik laatst de mogelijkheid kreeg om met dezelfde pas naar CineMec te gaan. Nu ben ik daar niet meer weg te slaan.

Een paar weken geleden verstuurde Pathé een e-mail. Hierin stond beschreven dat je met Pathé Unlimited (dat ik heb) nu ook gratis naar de CineMec kon. Zelf woon ik op kamers in Ede, dus is de CineMec uit Ede veel dichterbij dan de Pathé Arnhem.

Hoewel ik schreef dat je films altijd in IMAX moest kijken, was ik erg benieuwd of ik ook zonder kon in een CineMec. Ondertussen heb ik vier films in Ede bekeken en ben helemaal fan van deze bioscoop. Hieronder leg ik in drie redenen uit waarom ik liever naar de CineMec ga dan naar de Pathé.

d1b62507f478b6efa8c7bf84810024c2.jpg

CineMec heeft gezelligheid

Bij het kiezen van een filmabonnement koos ik bewust voor Pathé. De onpersoonlijke, fabrieksachtige behandeling leek mij oprecht fijn. Zo zou ik mij kunnen focussen op de film en mij minder te hoeven schamen. Zonder iemand naast je in de bioscoop zitten is al ongemakkelijk genoeg, dacht ik.

Mijn eerste keer CineMec was dus ook veel ongemakkelijker dan de eerste keer Pathé. De zalen zijn kleiner, de mensen zitten dichterbij en praten voor de film hoorbaar met elkaar. Voordat de film begint, komt zelfs een medewerker kort iets over de film vertellen. Wanneer je hieraan gewend raakt, krijg je uiteindelijk het gevoel dat je bij een groep bioscoopbezoekers hoort. Dat voelt wel goed.

image-4906711
De buitenkant van de CineMec in Ede

CineMec heeft een pauze

De pauze, oh de pauze. Ik zou er liederen over kunnen schrijven. Echt, ik had niet verwacht hoe relaxt dat zou zijn. Voordat ik een Pathe Unlimited abonnement had, ging ik ook wel eens naar films in andere bioscopen met een pauze. Dit was altijd het moment dat mij juist irriteerde. Mijn argument was dat ik thuis ook niet films kijk met een pauze, maar daar kun je ieder moment weglopen om iets te pakken.

Pathé bioscopen hebben geen pauze. Voor het uitzitten van lange films moet je ook echt trainen. Zeker om bij het bekijken van een film voor de tweede keer moet je echt moeite doen om wakker te blijven. Niet alleen voorkomt een pauze dat je je aandacht verliest, ook zorgt het voor een heerlijk rustmoment en tijd om nieuw voedsel te kopen.

12132608_958325200897336_4890644754794418778_o
De grootste IMAX zaal van Nederland in Pathé Arnhem

CineMec heeft sfeer

Pathé is echt een filmfabriek. De Pathé Arnhem is daar een goed voorbeeld van. Beneden bij de kaartautomaat kun je een kaartje kopen. Vervolgens ga je door de kaartcheck, langs het eten en drinken en kun je zo de zaal in lopen. Als de film is afgelopen ga je via de andere kant weer naar buiten. Goed gestroomlijnd, zodat je lekker snel weer buiten bent.

CineMec is opgezet als een grote hal. Aan de zijkant kun je kaartjes kopen en eten en drinken halen. Aan de andere kant kun je zitten, kijken naar de mooie filmposters en wachten totdat de film begint. De bioscopen zijn een verdieping hoger. In de pauze loop je naar dezelfde zaal terug. Ik voel me gewoon meer thuis in een CineMec.

Cinemec Interieur
De hal van de CineMec in Ede. Helaas niet altijd gevuld met mensen.

Wat vind jij? Ben jij al eens in een CineMec geweest? Wat is jouw favoriete bioscoop? Laat het mij hieronder weten!

Advertentie

23 gedachtes over “CineMec: Mijn nieuwe lievelingsbioscoop

 1. Leuk artikel hoewel ik sfeer en gezelligheid wel als 1 ding zie. 🙂 Ik voel mij ook thuis bij Cinemec. Ede is voor mij wel een stukje rijden, maar tegenwoordig zit er ook een Cinemec langs de A2 (5 minuten van mijn huis). Dus dat is top! Echter heeft deze nieuwe locatie nog niet de sfeer van de vestiging in Ede, maar wat niet is kan nog komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha ja de sfeer en gezelligheid zijn ook één ding, maar wat ik erbij vertel is net wat anders 😛 Ideaal dat die zo dichtbij zit. Ik kan naar de CineMec in 15 minuten fietsen. Voor Arnhem was ik dan alleen nog maar bij de trein. Ik heb één keer gefietst naar Arnhem, maar dat was geen aanrader ;D

   Like

 2. Pathe heeft inderdaad geen sfeer. Ik kan me nog herinneren dat ik een keer naar een hele kleine bioscoop in Delft ging en dat daar ook iemand iets over de film kwam vertellen voordat deze begon, vond dat wel een leuke touch.

  Ik moet wel zeggen dat pauzes niet meer terug zou willen hebben. Vroeger had je dat in de oude bioscopen wel, maar geef de voorkeur om de film in 1 keer te kunnen zien, zonder afleidingen. Bij sommige films is dat wel een uitdaging (vooral als ze heel lang zijn), maar dat neem ik voor lief.

  Bij mij zit geen Cinemec in de buurt, dus blijft voorlopig Pathe en af en toe iets als Cinerama voor de sfeer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zou je dan ooit Once Upon A Time In America in één keer kunnen uitzien? Zelf zou ik dat vrij moeilijk vinden. Als student ben ik nogal druk bezig met alles en nog wat. Wanneer ik dan eindelijk even in een lekkere stoel zit naar een scherm te staren, kan het voorkomen dat het moeilijker wordt om de ogen open te houden. Gelukkig ben ik nog nooit echt in slaap gevallen 🙂 Thuis lukt het me daarentegen wel zonder pauzes, dus ik snap er niks van. Maar jammer dat er geen CineMec in de buurt zit. Misschien gebruik je dan je filmabonnement wat vaker.

   Like

   1. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen 🙂

    Ik denk dat meer mensen druk zijn. Zelf heb ik gelukkig weinig het probleem dat ik in slaap val, maar het is wel een paar keer gebeurd hoor.

    Ik denk niet dat ik meer zou gaan als er een CineMec zou zijn….bij mij is het probleem meer de tijd vinden om er naar toe te gaan.

    Geliked door 1 persoon

   2. Tijd, druk, keuzes. Allemaal relatieve zaken 😉 Tijd moet je maken, druk is een gevoel en de keuzes hierin maak je helemaal zelf. Maar ik snap je wel, hoor. Het leven gaat soms toch wel voor op de film.

    Like

   3. Natuurlijk, maar ik kijk dan meestal een film thuis in plaats van dat ik nog veel extra tijd kwijt ben om naar de bioscoop te rijden, te parkeren, wachten tot de film begint en weer terug rijden. Dan is thuis kijken vaak efficienter. En aangezien de release windows richting VOD/DVD steeds korter worden hoef je meestal niet lang te wachten om het thuis te kijken.

    Geliked door 1 persoon

   4. Zeker waar. Vind alleen dus dat mijn scherm niet groot genoeg is. Als ik een thuisbioscoop had met recente films, deed ik waarschijnlijk precies hetzelfde 🙂

    Like

   5. Het zou eventueel wel kunnen met een mobiel scherm. Heb er zelf eentje met zo’n schaarsysteem en dat heb je zo neergezet en hoeft dus niet te worden opgehangen….

    Geliked door 1 persoon

   6. Nou ik heb een goede muur nodig, die ik volgens mij ontbreek. Maar ik heb geduld, wie weet volgend jaar op een nieuwe kamer 😦

    Like

 3. Ik had nog nooit van CineMec gehoord om eerlijk te zijn. Die in Ede ziet er in ieder geval prachtig uit en ik vind hem zeer uitnodigend. Een pauze hoeft van mij niet perse, al ben ik het met je eens dat je voor ene lange film nogal moet trainen 🙂

  Hier in het zuiden van het land (Breda) moeten we het doen met een Pathé (waar ik heeeeeeeeeel af en toe kom) een Chasse (daar kom ik vaker) en straks een Kinepolis. Toch liggen mijn favoriete bioscopen in Rotterdam: LantarenVenster en Cinerama. DE eerste heeft een huiselijke sfeer waar je ook een hapje kunt eten en een drankje kunt doen. Cinerama is dan weer een bioscoop in de volste zin van het woord (is dat een gezegde?). Die bioscoop ademt uit dat het een bioscoop is. Een beetje gedateerd, maar daardoor wel zeer herkenbaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helaas ben ik niet in een heleboel verschillende bioscopen geweest, dus mijn oordeel is zeker niet objectief :p Wel zijn bioscopen bijzondere ontmoetingsplekken, waar al jarenlang mensen bij elkaar komen om te genieten van een film. Juist een gedateerde bioscoop ademt die geschiedenis nog. Lijkt me prachtig om daar te zijn, maar als de films hierdoor niet tot zijn recht komen, heeft het eigenlijk weinig nut.

   Like

 4. Leuk artikel, Wilco! Ik ben nog nooit in een CineMec geweest (zit hier ook niet in de buurt geloof ik), maar het klinkt een stuk aantrekkelijker dan Pathé. Eigenlijk haat ik Pathé, maar toch ga ik er altijd weer heen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s