Batman v Superman: Ondergang van DC

Volgende maand verschijnt het ultieme gevecht van het Marvel Cinematic Universe in Captain America: Civil War (2016), waarin de ene helft van de Avengers het opneemt tegen de andere helft. Nu is het eerst tijd voor twee andere superhelden om tegen elkaar te vechten in DC Comics’ nieuwe film Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Is dit gevecht zo spectaculair als het klinkt?

Na de fantastische Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan was het weer Supermans beurt om op het witte doek te verschijnen. Zijn recente film Man of Steel (2013) viel helaas tegen, doordat de held niet goed werd geïntroduceerd en de actie heel chaotisch was. Ook bestond elke actiescène uit een persoon voor een groen scherm met daarachter een computer gegeneerd plaatje (CGI).

Sinds deze week is het vervolg van deze film in de bioscoop te bekijken. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) maakt precies dezelfde fouten als Man of Steel en is zelfs nog chaotischer. Deze twee films zijn het begin van het DC Extended Universe, de concurrent van Iron Man en Captain America’s Marvel Cinematic Universe. Of zo’n begin wel zo handig is, moet nog maar blijken.

henry-cavill-batman-v-superman-dawn-of-justice
Superman, gespeeld door Henry Cavill

Cool begin

Het stomme is dat de film nog best goed begon. Batman v Superman opende met een snelle herhaling van het ontstaan van Batman. Direct daarna volgt een toffe scène met Ben Affleck, waarin het eindgevecht van Man of Steel vanaf de grond werd bekeken. Juist dit normale, begrijpelijke en herkenbare perspectief ontbreekt helaas vaak in deze nieuwe DC films.

Het verhaal van Batman v Superman: Dawn of Justice gaat over de discussie of superhelden volledige controle zouden moeten hebben. Als kern van het verhaal is er een vrouw die in het Congress oproept tot een open discussie. Het meeste wat we zien van die vrouw is in gesprek met anderen, waardoor het verhaal zijn focus verliest. Ook wordt dit stuk verhaal halverwege ineens afgekapt, waardoor ze de tijd hebben genomen om het uit te leggen.

e84efce
Lex Luthor, gespeeld door Jesse Eisenberg

Rare Lex en Wonder Woman

Jesse Eisenberg is in de meeste films prima, maar in Batman v Superman speelt hij Lex Luthor heel apart. Het lijkt wel alsof hij liever de Joker had willen spelen. Hij probeert zichzelf als een combinatie van briljant en krankzinnig neer te zetten, maar eigenlijk komt hij alleen maar over als een rare gast. Het verhaal geeft hem geen goede reden om zo gek te doen.

“Oké, ook hallo.”

Als er één ding typerend is aan wat er mis is aan deze bioscoopfilm, is het Wonder Woman. Ergens middenin het chaotische deel van het verhaal introduceert Batman v Superman haar. Deze willekeurige scène zegt ze wanneer Bruce Wayne naar haar toeloopt “I don’t think you’ve ever met a woman like me.” Vervolgens zien we haar pas weer terug wanneer ze uit het vliegtuig springt om de helden in de kapotte stad nog even te helpen. Oké, ook hallo.

batman-vs-superman-dawn-of-justice-will-gal-gadot-s-wonder-woman-be-more-than-a-love-int-444466
Wonder Woman, gespeeld door Gal Gadot

Batman ❤

Als er iets wel vet is aan Batman v Superman, dan is het Batman wel. Niet alleen verdient hij een pluim voor het durven vechten tegen Superman, maar hij heeft ook de coolste en gegronde actiemomenten uit de complete film. Ik had graag meer Batman willen zien. Ben Affleck komt wat emotieloos over, al is het beter dan George Clooney met zijn glimlach. Affleck is goed te vergelijken met Michael Keatons versie.

maxresdefault

Vechten

Je had het misschien niet verwacht, maar Batman en Superman gaan uiteindelijk tegen elkaar vechten. Dan besluiten ze samen te werken en wordt Lex Luthor boos. Hij maakt een nieuwe vijand, die de eerste trailer al spoilde. Hier gaan Batman, Superman en Wonder Woman tegen vechten. Het gevecht is onnodig explosief, chaotisch en zit vol met CGI.

Batman v Superman: Dawn of Justice was veel te serieus als je het mij vraagt. Daarom was mijn favoriete personage uit de film Perry White, gespeeld door Laurence Fishburne (Morpheus uit The Matrix-trilogie). Hij had nog wat grappige one-liners en bracht met humor een beetje licht in de film, die verder heel duister is.

batman-vs-superman-ew-pics-3
Batman (Ben Affleck) en Superman (Henry Cavill)

Dus…

Ga de film kijken of niet is mijn advies. Uiteindelijk moet je zelf bepalen of je gaat. Batman v Superman: Dawn of Justice is in ieder geval niet The Avengers (2012) of Captain America: The Winter Soldier (2014) voor het DC universum. Eerlijk gezegd denk ik niet dat er binnenkort nog een goede film in dit universum zal verschijnen. Pas over een paar jaar heb ik weer hoop. Tot dusver moeten we het waarschijnlijk doen met matige films die langer duren dan je eigenlijk zou willen.

Koop bij bol.com


< Allegiant (2016)The Forest (2016) >

Advertentie

15 gedachtes over “Batman v Superman: Ondergang van DC

 1. Ik ben naar de film gegaan met een verwachting dat ik explosies en CGI zou zien, that’s about it. Marvel is daarnaast vaak wat ludieker, DC iets donkerder. Deze film overtrof al mijn verwachtingen, ik vind hem een stuk beter dan The Avengers.
  Het chaotische moet ik je toegeven. De discussie van Superman’s absolute macht wordt maar in kleine mate op het scherm gevoerd, aan de andere kant zijn de voors/tegens eigenlijk best duidelijk uit de film zelf, net als de mening van Batman. Wonder woman was wel gewoon 100% onnodig.
  Wat ik mis in je verhaal is hoe alle personages opnieuw zijn geschreven. Superman was altijd zo vreselijk stuck-up lawful good. Hier ligt zijn moraliteit flink onder vuur. Direct al in de woestijn: hij lijkt geen 2 seconden te besteden aan de dode bad-guys. Niet zijn schuld, maar het komt ontzettend koud en inhumaan over.
  Christian Bale was een geweldige Bruce, maar zijn Batman kwam niet verder dan goede actie-scenes. Geen detective, geen slimme plannetjes, niet bereid tot morele concessies. Deze Bruce is minder goed, maar de Batman is wat je mag verwachten. Altijd 2 stappen vooruit aan het denken, kan koel en emotieloos redeneren, maar heeft zware emotionele problemen die hem een (beetje?) gestoord maken. Het grootste verschil is de waarde die de oude Batman aan mensenlevens hechtte, deze Batman heeft de nodige doden op zijn naam (direct en indirect). Dat waren weloverwogen keuzes.
  Lex Luthor was wellicht de meest saaie villian die ik ken. Komt altijd op de proppen met X wapen, verkregen door geld of inhumaan slim zijn. Zonder uitleg. Dat wapen is dan waar superman tegen vecht. Superman wint, einde verhaal. De vergelijking met Joker is logisch, maar niet terecht. Joker is krankzinnig, een einzelgänger. Deze Lex is daarentegen maniakaal, een psychopaat. Hij functioneert op een extreem hoog niveau, wellicht hoger dan Batman. Het type plannen dat hij maakt is compleet anders dan Joker, die heeft alleen een doel, maar geen grote plannen. De acties van deze Lex volgen logisch uit zijn persoonlijkheid. Het acteerwerk vind ik daarnaast spot-on. Ik denk dat Jesse de beste cast uit de hele film is.

  Samenvattend: Zowel de good guys als de bad guys hebben een moraliteit waar vraagtekens bij te zetten zijn, de reden hiervoor is dat ze allemaal een (harde dan wel zachte) klap van de molenwiek hebben gehad.
  Voor simpel vermaak is Marvel beter, maar als je Watchmen leuk vond, is dit zeker het kijken waard.

  Geliked door 1 persoon

  1. Erg bedankt voor je reactie. Je maakt zeker goede punten waarom het logisch zou zijn dat de film misschien niet is wat ik ervan verwacht had. Inderdaad vond ik Watchmen ook niet zo’n hele leuke film, dus daar heb je me. Ik prefereer Marvel boven DC, maar de film is echt gewoon niet van hetzelfde niveau. Ik kan er echt niets anders van maken. Klopt wel dat de vergelijking met de Joker niet compleet terecht is. Deze Lex heeft natuurlijk niks te maken met de Joker. Ik zal het anders verwoorden: de reden dat Lex zo super geniaal was geschreven was onnodig. Uiteindelijk voegde het weinig toe aan het verhaal. Tevens werd zijn genialiteit vanaf scene 1 gewoon aangenomen. Ik had graag in ieder geval een betere introductie gehad. Ik denk niet dat iemand anders deze Lex beter had kunnen spelen, maar ik denk wel dat deze Lex wat beter uitgewerkt mocht zijn. Als je naar de film ging om explosies en CGI te zien is het ook gewoon prima, maar ik had op iets meer gehoopt.
   Superman en Batman waren inderdaad beter uitgewerkt in deze film, daar ben ik het met je eens. Misschien heb ik teveel heimwee aan Christopher Reeve en Christian Bale, maar ik heb er niet echt van genoten. Alsnog echt bedankt voor je lange toelichting! 🙂

   Like

 2. Ik hoor er nu zoveel negatieve reacties over dat mijn enthousiasme heeeeel erg getemperd is. Misschien maar goed ook want dan kan het misschien alleen maar meevallen wanneer ik de film eerdaags ga zien. Flop of niet. Dit soort films komen uiteraard het beste tot hun recht op het grote doek.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ga dan toch liever voor een filmhuisfilm, die minder snel op VOD verschijnen. Van deze films weet ik dat ze daar wel op verschijnen, en dan wordt het dus kiezen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s