De oneerlijke strijd tussen Netflix en Videoland

Sinds kort heb ik een maand toegang tot de Nederlandse streamingsdienst Videoland. Ik nam een kijkje in het aanbod en keek het eerste seizoen van de exclusieve serie Zwarte Tulp. Als fervent Netflix-kijker kon ik niet anders dan de twee diensten met elkaar vergelijken. Netflix vs Videoland: Is dat überhaupt een eerlijke strijd?

Toen in 2013 Netflix ook naar Nederland kwam, was ik enorm blij. Ik zat al jaren jaloers te kijken naar Amerikanen, die al sinds 2007 vele films en series onbeperkt online konden streamen voor een vast bedrag per maand. Vanaf dag 1 had ik een abonnement en deze heb ik sindsdien nooit meer opgezegd. Wel grappig dat Netflix in 1998 als een bedrijf begon dat dvd’s verhuurde over de post.

Videoland kende ik als een gewone videotheek. Zij begonnen pas in 2010 met het online aanbieden van films en series, waarbij je per titel moest betalen. Nadat RTL het bedrijf in 2013 overnam, sloten langzamerhand alle videotheken en kon je onbeperkt online voor een maandelijkse vaste prijs kijken.

04f712c7e059fc73204f91d593ac7e03
Aanbod van Netflix

Waar ik Netflix de afgelopen jaren vol zag stromen met veel exclusieve films en series, heeft Videoland er tot nu toe maar één: Zwarte Tulp. Ongeveer een week geleden vroeg RTL of ik deze serie wilde kijken. Seizoen 2 was net uit en ze boden mij een maand gratis Videoland aan. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren.

Het eerste wat ik deed was een rondje doen om het aanbod te indexeren. Mijn oog viel op series zoals Divorce, Gooische Vrouwen, Voetbalvrouwen, Moordvrouw en als klap op de vuurpijl Goede Tijden, Slechte Tijden. Mijn beeld was gelijk gevormd en ik benoemde Videoland tot de vrouwelijke Netflix.

6a62181e84a75a59447c5b60c66d07ac
Aanbod van Videoland

Gelukkig keek ik verder en zag ik ook een hoop internationale titels. Scandal, Unforgettable en Castle zijn al wat beter en toen ik The Shield, Hannibal en de PlayStation Network-serie Powers zag, kwam ik op mijn oordeel terug. De complete series Flikken Maastricht en The Blacklist maakte mij ook erg blij.

Toch kan ik niet ontkennen dat Videoland meer op vrouwen georiënteerd lijkt te zijn. De focus hier lijkt vooral te liggen op Nederlandse titels. De actieblockbusters voor de mannen ontbreken niet, maar de best bekeken films op Videoland zijn de Hollandse romcoms. Dit soort film zijn op Netflix dan weer nauwelijks te vinden.

034_ZT-PW-LR
De exclusieve Videoland-serie Zwarte Tulp

Uiteindelijk begon ik dan met het eerste seizoen van Zwarte Tulp, die ik fantastisch vond.  Binnenkort begin ik ook met seizoen 2. Zwarte Tulp valt in dezelfde categorie als Penoza, wat het grootste compliment is als Nederlandse serie. Als dit het beginpunt voor exclusieve series op Videoland is, kan ik niet wachten op de toekomst.

Netflix en Videoland zijn erg goed met elkaar te vergelijken, maar vergelijken is niet eerlijk. Waar Netflix in 190 landen actief is, zit Videoland alleen in Nederland. Toch krijgen ze het voor elkaar om een erg goede exclusieve serie online te zetten. In Videoland zit een hoop potentie, maar door de kleinere schaal en het iets latere begin loopt het wel achter met het aanbod van Netflix.

Naast Netflix (vanaf €8 p/m) en Videoland (€9 p/m) zijn er nog:
Amazon Prime Video (€6 p/m)
Film1 (€15 p/m) -> lees op De Protagonisten meer
Cinetree (€6 p/m) of MUBI (€9 p/m) -> meer erover hier
IFFR Unleashed (€9 p/m)

 

Klik hier om Zwarte Tulp op Videoland te kijken

Koop bij bol.com

Advertentie

17 gedachtes over “De oneerlijke strijd tussen Netflix en Videoland

 1. Ik denk dat Videoland wel een onderscheidend vermogen heeft om juist andere films en series te tonen dan Netflix. Echter ben ik het met je eens dat het aanbod te klein is om echt de concurrentie aan te kunnen gaan en dat is ergens wel jammer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad. Als ze zich vooral focussen op Nederlandse content en daarvan heel veel online zetten, wordt het pas interessant. Of andere buitenlandse content of iets dergelijks.

   Like

 2. Mij heeft het nooit echt uitgesproken, juist door het grote Nederlandse aanbod. Al heb ik wel goede dingen gehoord over de Zwarte Tulp. Maar toch niet voldoende reden voor mij om het uit te proberen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Netflix vs Videoland. Dat is een vergelijking van appels met peren terwijl de enige overeenkomst de gebruikvriendelijke interface is.

  Voor een bedrag van € 8.99 per maand is het aanbod van Videoland te mager als je dat vergelijkt met dat van Netflix. Ik trap hiermee open deuren in maar deze laatste dienst heeft veel meer (exclusieve) titels en een groot divers aanbod.

  Mij is het eigenlijk niet eerder opgevallen maar Videoland lijkt zich inderdaad meer te focussen op de vrouwelijke kijker. Misschien dat daar nog potentie in zit want nu loopt de Nederlandse dienst achter de feiten aan.

  De prijsstelling is bijna gelijk aan die van Netflix en iedere vergelijking die je vervolgens gaat maken zal vrijwel zeker in het nadeel van Videoland uit pakken. Misschien zijn ze in dat opzicht ook gewoon te duur en vraag ik me af wat er zou gebeuren als men de prijs laat zakken tot € 4.99 per maand. Dan zal de drempel voor de meesten niet zo hoog zijn om naast een Netflix abo, ook een abo te nemen op Videoland.

  Tenslotte is het aanbod zelf niet actueel. Netflix heeft dat ook niet echt maar die kan dan weer leunen op exclusieve titels die wel als eerste daar beschikbaar zijn. Film- en serieliefhebbers die op zoek zijn naar een actueler aanbod komen dan toch eerder uit bij Film1 of HBO.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt gelijk, behalve dat het appels en peren vergelijken is. Het zijn twee streamingservices voor een maandelijks bedrag. Het enige wat verschilt is de content erop. Wat erop staat is een kwestie van geld. Helaas wonen er minder mensen in Nederland dan in een combinatie van 190 landen, wat het qua content een oneerlijke strijd maakt. Inderdaad mag het juist wel een andere doelgroep aanspreken en moet het goedkoper om succesvol te zijn.

   Like

 4. De weergave kwaliteit van netflix is vele malen beter! gisteravond the shield gekeken, kwaliteit was ver onder de maat. Alsof je naar een ouwe beeldbuisuitzending zat te kijken.

  Like

 5. Videoland is niet alleen maar voor Nederland. Er hebben ook veel belgen een videoland account inmiddels

  Daarom hebben ze ook een .com domeinnaam! anders hadden ze wel voor Videoland.nl gekozen?

  Geliked door 1 persoon

  1. In principe bedoelde ik met Nederland ook Vlaanderen. Toch zie ik dat ze tot dusver deze service niet buiten deze twee landen proberen op te zetten. Zwarte Tulp, de Nederlandstalige exclusieve serie, is daar de grote indicatie van.

   Like

 6. Ik kijk gewoon op Popcorn-time.Gratis en de nieuwste films beschikbaar. Enigste nadeel is dat de films weleens traag streamen, maar dat neem ik voor lief.Moet wel toegeven dat Netflix veel goede series heeft, maar het filmaanbod is ronduit slecht.Videoland is nog minder wat mij betreft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s