De zoektocht naar de Netflix van kwaliteitsfilms

Alles wat populair is, levert een tegenbeweging op. Nu Nederland ook sinds 2013 is geïntroduceerd in de wereld van Netflix, is de service enorm gegroeid. Waarschijnlijk bereikt het in het tweede kwartaal van 2017 de 100 miljoen gebruikers wereldwijd. En iedereen daarvan betaalt zo’n 10 euro per maand, een bedrag dat gebruikt wordt om zelf nieuwe (exclusieve) films en series te produceren.

Op een streamingservice waarin het eigenlijk onmogelijk is om zelfs alle exclusieve films en series bij te houden, hoe denk je dat je ooit nog toekomt aan een kwaliteitsfilm, laat staan hem vindt in de honderden keuzes die je hebt. En waarschijnlijk heb je er dan nog een bult waar je niet uit kunt kiezen?

Minder films, meer kwaliteit

De oplossing? Een meer gespecialiseerd aanbod die zelf titels aan je aanraadt van hoge kwaliteit. Minder films, meer waarde. Een markt waar in Amerika al wel door ontelbare bedrijven op in is gesprongen, waar ik jaloers naar zat te kijken. FilmStruck van Criteron wilde ik vooral heel graag hebben.

Ook in Nederland hebben we die mogelijkheid. Daar kwam ik laatst pas achter, helaas. Ik wil hier alleen geen reclamepraatje van maken. Want er zijn heel wat nadelen. Ontelbaar keer heb ik Netflix aangeraden, dus voel ik mij verplicht om in ieder geval ook de andere opties over te berichten. In Nederland zijn op dit moment enkel op maandelijkse basis als klein Netflix alternatief Cinetree en MUBI.

Netflix.png

Disclaimer

Maar stop. Voordat je enthousiast het gaat proberen, wil ik even het dilemma voorstellen. Deze services zijn een leuke extra. Je moet je alleen heel goed afvragen in hoeverre je het gaat gebruiken. Cinetree biedt maar 10 films, en als je die uit hebt moet je een week wachten voordat je 2 nieuwe krijgt. Als je veel films kijkt, bijvoorbeeld op dagelijks niveau, kan het zijn dat het opraakt.

In de tweede plaats krijg je relatief weinig voor de prijs. Als je dus houdt van (de illusie van) veel keuze, of je gevoelig bent voor prijs/kwaliteitsverhoudingen, is 6 euro per maand (extra, bijvoorbeeld bovenop je Netflix abonnement) best wel een hoog bedrag.

Oké, dat was de disclaimer. Let’s go!

Cinetree

Over Cinetree had laatst collegablogger De Protagonisten het al over gehad. Net als Picl kun je er verschillende films ‘huren’, zoals je bij Pathé Thuis kunt doen met grote films. Maar het interessante aan Cinetree is de Filmclub. Hier kun je altijd 10 films bekijken, voor een vaste prijs per maand. Elke week gaan er 2 af en komen er 2 bij, voor 6 euro per maand.

Cinetree.jpg

Waar ze zich in onderscheiden, is dat het Nederlands is – het heeft op elke film Nederlandse ondertiteling – en iedere film op de service is aangeraden door een curator. Elke film heeft een introductievideo van hem. Er wordt context bij iedere film gegeven en wat feitjes. Het maakt elke titel net wat specialer. Elke film die je kijkt kun je naderhand delen op Facebook, waardoor anderen de film ook gratis kunnen kijken.

De hoeveelheid bekende titels is redelijk hoog. Op dit moment (her)kende ik al 4 films van de 10 die beschikbaar zijn, waarvan ik er 1 al had gezien. Het is alleen in Nederland beschikbaar. De films lijken kwalitatief wel beter te zijn dan op MUBI. Terwijl ik de film Water Lilies (2007) hierop keek, merkte ik dat slecht internet het kijken ondragelijk maakte. Om de 10 seconden moet die dan 20 seconden laden. Maar dit probleem was ook zo bij:

MUBI

Bij het kijken van Fräulein (2006) is er enorm veel frustratie bij slecht internet. Als het internet prima is, heb je ruim keus, of in ieder geval de illusie ervan. Op de service staan er 30, en elke dag gaat er één af en één bij. In tegenstelling tot Cinetree is niet alles HD. Soms horen films binnen een serie van titels, bijvoorbeeld van een filmmaker of een beweging.

mubi.jpg

Het aantal vreemde films is op MUBI enorm: van de 30 titels die er nu zijn, ken ik er 1 en heb ik er 0 gezien. Veel ervan is van buiten Amerika en relatief jong: iets van de helft is echt uit 2010-2016. Het abonnement zit gekoppeld aan mijn Google Play account. Hier ben je 9 euro per maand kwijt. Ook hier kun je na een film te hebben bekeken hem gratis delen; drie vrienden kun je er direct mee blij maken.

Maar de hele service is in het Engels. Bij iedere film staat in welke taal die is en wat voor ondertitels er zijn. Je kunt MUBI wel in het buitenland bekijken (met andere films als gevolg), ook in Nederland is alles in het Engels. Dus geen Nederlandse ondertiteling en op niet Engelstalige films Engelse ondertiteling.

Je kunt zelfs films een cijfer geven. Een heel sociaal aspect zit hier ook nog. Of dat nu interessant is, weet ik niet. En blijkbaar kun je de film op je mobiele apparaat downloaden! Pluspunttttt!

Overzicht

Dus: ben je op zoek naar een streamingservice waar je wat goeds kunt kijken wat je niet overal tegenkomt? Hier de vergelijking.

  Cinetree MUBI Netflix
Aantal films 10 30 600+
Aantal nieuwe films p/m 8-10 30-31 100+
Streamingkwaliteit ++ +(+) ++
Taal Nederlands Engels Nederlands
Buiten Nederland? Nee Ja Ja
Prijs p/m 5,99 8,99 7,99/11,99/13,99
Film delen met anderen? Ja, via Facebook Ja, via e-mail met 3 Nee
Waar te bekijken? Op mobiel/tablet/pc Op mobiel/tablet/pc Op mobiel/tablet/pc
Offline downloaden Nee Ja Ja

Als je geld over hebt, kun je ook nog denken aan Film1 voor 14,99 per maand. Lees daarover ook op De Protagonisten.

Ook nieuw is de VOD-dienst van IFFR: IFFR Unleashed.

Advertentie

8 gedachtes over “De zoektocht naar de Netflix van kwaliteitsfilms

      1. Nice! Dat had ik nog niet gezien. Ik ging er ook een beetje van uit dat MUBI het niet had. Heb het gelijk verbeterd, thanks 🙂

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s