Ex Machina: Technologie in ontwikkeling

Technologie ontwikkelt, zonder te stoppen. Altijd zijn er wel mensen die hard hun best doen om de wereld een stukje beter te maken. Dit zijn de helden van de technologie. Google vindt alles wat we willen weten, Siri kan antwoorden op de domste vragen en een mobieltje als camera, radio, tv, cd-speler én telefoon.

Ex Machina gaat over een rijke, bekende softwareontwikkelaar die robots maakt zo intelligent dat je ze niet kunt onderscheiden van mensen. Een onbekende ontwikkelaar wordt uitgenodigd om deze robot te testen in een moderne, afgelegen boshut.

Ex-Machina-Cast-Wallpapers.jpg

Slimme robots

Deze robot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Veel technologie gebruiken ook AI. Een schaakcomputer heet al AI, want die weet hoe die moet reageren op situaties op het schaakbord. De mensachtige robot is een vergrote versie van een schaakcomputer: het heeft regels in zijn ‘brein’ geprogrammeerd, zodat het kan reageren op verschillende situaties.

In de film Ex Machina hebben ze het internet gekoppeld aan de robot. Hierdoor ontstaat er een AI die is opgebouwd uit kennis die wij zelf op het internet hebben opgeslagen en gedeeld voor medemensen. De robot weet daardoor hoe mensen werken en hoe ze erop moeten reageren. Klinkt als een leuke theorie, maar het is niet meer dan dat.

I, Robot

Al langer proberen sciencefictionfilms mensachtige robots te maken. In I, Robot (2004) met Will Smith in de hoofdrol bijvoorbeeld. In deze film zijn robots een onderdeel van de perfecte maatschappij geworden, waarin al jaren geen moord meer wordt gepleegd. Dan blijkt er toch een moord te zijn gepleegd. De film laat zien dat intelligente robots een maatschappij niet per se perfect maken.

AI in de toekomst

Hoever kan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaan? Uiteindelijk komen we er denk ik achter hoe we robots kunnen maken die slimmer zijn dan ons. Ik vrees die dag, die komt wanneer niemand het verwacht. Er komt een moment waarin de robot niet meer aan die regels vastzit of ze verbuigt op een manier waarin dat niet aangenaam voor mensen is. Een beetje Judgement Day (Terminator 2) situatie.

Kunnen we straks robots nog van mensen onderscheiden? Waarschijnlijk wel. Robots doen alles perfect wat hun wordt opgedragen. Als er iets fout is, is dat meestal een technisch mankement. Wanneer robots zelfbewust worden, geven ze regels aan zichzelf om die uit te voeren zoals mensen plannen of zelfs dromen. Dit zullen ze dan perfect uitvoeren, dat het opvalt.


Toch kunnen we hopen dat deze dag er niet aan komt. Ex Machina is te bekijken op dvd en blu-ray. Ik raad de film aan, zeker voor iedereen geïnteresseerd in robots en AI. Nog niet overtuigt? Kijk dan de trailer:

Koop bij bol.com


< The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)A Very Murray Christmas (2015) >

Advertentie

3 gedachtes over “Ex Machina: Technologie in ontwikkeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s