The Man in the High Castle: ‘Verhaal over een bijzonder filmpje’

Stel je voor: Hitler won de oorlog, nam Europa en de helft van Amerika over en sloot een vredesverbond met Japan, die Azië en de andere helft van Amerika overnam. Klinkt als een leuk idee voor een boek of zoiets.

The Man in the High Castle is sinds kort te bekijken op Amazon Instant Video. Het is een tv-serie dat gebaseerd is op het boek van Philip K. Dick uit 1962. Het verhaal speelt zich ook af in dat jaar in een alternatieve geschiedenis, waarin Duitsland en Japan hun rijken hebben uitgebreid naar het Amerikaanse continent.

De serie bestaat uit 10 afleveringen van ieder maximaal 60 minuten. The Man in the High Castle is alleen te bekijken met een Amazon Prime abonnement, waarmee je toegang krijgt tot verschillende online gestreamde series.

De wereld van The Man in the High Castle is uitgebreid opgezet. Je hebt echt het gevoel alsof de wereld leeft en groter is dan dat je ziet. Over de wereld is goed nagedacht en erg verrot. De samenleving bevindt zich niet meer in een oorlogssituatie, maar in een schijnvrijheid. Een maatschappij waarbij regels worden opgelegd die je in je vrijheid belemmeren. De wereld heeft deze regels al geaccepteerd. Het is een donkergrijze wereld.

Toch proberen de mensen het beste te maken van de situatie waarin ze zich begeven en proberen de rust en vrede te behouden. Zoals wij in dit huidige tijdperk ook proberen het kapitalisme en de vrijheid te koesteren, proberen zij hetzelfde in hun dystopische wereld. Het is als een constante stilte voor de storm.

De mensen die leven in deze wereld zijn net zo grijs en saai. The Man in the High Castles personages zijn zo vervangbaar als een toiletrol. Sterker nog: de meeste personages dachten aan het begin van de serie hetzelfde over hun leven als aan het einde. Het enige verschil is hun belevenissen in de tussentijd. Ook zat The Man in the High Castle zo vol met hoge piefen en ging het verhaal voor het helft over het politieke spel, dat ik twijfelde of ik door moest blijven kijken.

Dan het verhaal: compleet nutteloos. Kort samengevat (zonder spoilers natuurlijk): er is een film en dat is heel bijzonder. Daarnaast gebeuren er nog genoeg dingen omheen om de drama op te voeren en om de wereld te verkennen. Qua verhaallijn kon het makkelijk in een film van twee uur, hoewel de serie hierdoor wel kans geeft om de wereld wat beter te verkennen.

The Man in the High Castles einde was wel leuk, maar niet erg bijzonder. De finale beantwoorde helaas niet de grootste vragen die tijdens het kijken van de serie het oproept. Alsof je antwoordloos bestraft wordt voor het afkijken van het verhaal.

Wanneer ik terugdenk aan The Man in the High Castle, zie ik grote Nazigebouwen en The Golden Gate Bridge met een Japanse vlag voor me. Alleen zat dat ook al in de eerste aflevering. Deze 10 uur durende film is net zo traag als een twee uur lange film uit de jaren 60. Beter kun je deze serie overslaan.

Amazon Instant Video is nu ook in Nederland beschikbaar! Het heet Amazon Prime Video en kun je hier bekijken!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s