DEZE MAAND: Bijkomen van IFFR 2018

Het lijkt al een poos geleden, dat International Film Festival Rotterdam van 2018. Toch kon je me vorige week nog twee hele dagen in de grote Nederlandse havenstad vinden. Helaas is er in februari niet nog zo’n feest, al hoef je als bioscoopbezoeker en thuisblijver echt niet te klagen.

De kop is eraf; de eerste 31 dagen van 2018 zijn alweer voorbij. Mijn plan om wekelijks te bloggen gaat uitstekend, helemaal als je kijkt naar de diversiteit in berichten. Domme lijstjes worden afgewisseld met diepe analyses. Zelfs een blogathon kwam er tussendoor.


Hoogtepunten van januari


Contrasten

Mijn jaarlijkse IFFR-avontuur is er altijd een die niet te voorspellen is. Vorig jaar durfde ik voor de eerste keer dit Rotterdamse filmreisje aan, met een hoop nieuwe ervaringen tot gevolg. Dit jaar was er een van hoge pieken en diepe dalen. Aan de hand van twee films, beiden op mijn laatste festivaldag, wil ik laten zien hoe raar een festival kan lopen en hoe vreselijk vet het kan zijn.

Four Parts of a Folding Screen

Samen met vriend Leon zag ik het trage en lege drama 3/4. Helaas moesten we gelijk, al rennend, door naar de volgende film. Een kopje koffie om bij te komen zat er niet in. Snel manoeuvreerden we ons naar de andere kant van de KINO voor Four Parts of a Folding Screen, een documentaire die niet eens op Letterboxd was te vinden.

Dat was niet voor niets. Four Parts of a Folding Screen mocht dan best een interessant concept hebben – een Joodse vrouw wordt in Nazi-Duitsland langzaam al haar spullen afgepakt – hoe het werd gepresenteerd was ongelooflijk saai. Het was een docu van straatbeelden zonder mensen, bordjes met nummers en heel af en toe een archieffoto. Op de achtergrond vertelde een vrouw het verhaal, grotendeels bestaande uit lijstjes van namen en objecten.

Nooit eerder heb ik een bioscoopfilm niet uitgezeten, maar dit keer liepen we na een uur uit de neus eten toch maar de zaal uit.

Phantom Thread

Bij het plannen van de IFFR-vakantie kwamen Leon en ik wel een hele bijzondere voorstelling tegen. Phantom Thread zou precies op de avond dat we er waren een voorstelling hebben met live muziek. Een unieke ervaring. Alleen het prijskaartje van 50 euro liet me twijfelen. Toch wist mijn vriend mij te overtuigen om er toch heen te gaan. Het was tenslotte garantie voor een onvergetelijke avond. Paul Thomas Anderson maakt van ieder onderwerp zelfverzekerd en professioneel een fantastische dramafilm.

Het lijkt alsof het hem geen moeite kost. Tijdens het kijken van Phantom Thread kwam ik achter de inhoud van zijn magische doosje: bewaar de krachtige cinematografie tot de belangrijkste momenten. Yes, alles ziet er mooi uit, maar dat ene shot wat je wil inlijsten, komt precies op dat moment dat alle emoties samenkomen voor een grote ommekeer.


Nieuw in februari

Naast dat er komende maand wat heerlijke blogs aankomen, is het een feestmaand voor de film- en serieliefhebber. Het Oscarseizoen breekt ook in Nederland aan en Netflix weet ook niet te stoppen.

Blockbusters

Black Panther: De Marvel-film over tradities en Wakanda, dat moderne Afrikaanse land.

Den of Thieves: Een degelijke Heat-clone met in de hoofdrol Gerald Butler.

Filmhuis

The Florida Project: Jonge moeder en dochter beleven een niet zo zorgeloze zomer in Florida.

I, Tonya: Margot Robbie speelt één van de bizarre, op waarheid gebaseerde personages.

The Shape of Water: Een vreemd realistisch sprookje met een mensachtige vis.

Netflix

The Cloverfield Paradox: Plots verscheen het Cloverfield-vervolg over een ruimtestation op Netflix .

Altered Carbon: Een groot en duur opgezette scifi-serie in een prachtige wereld.

The Joel McHale Show: Persoonlijk favorietje – de Community-acteur brengt op bizarre wijze popculture-nieuws.

Buitenlandse series

The Walking Dead: De zombies komen weer terug. In Nederland te zien op FOX.

iZombie: De aardige moordoplossende zombie met superzintuigen komt deze maand met seizoen 4.

Ash vs Evil Dead: Mijn smaak begint nu wel op te vallen. Het spirituele vervolg van Evil Dead en Army of Darkness gaat ook deze maand verder.

De vorige seizoenen van de laatste twee series zijn trouwens gewoon op Netflix te vinden.

Advertentie

Een gedachte over “DEZE MAAND: Bijkomen van IFFR 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s