Reservoir Dogs: Van script naar film

Lees je ooit wel eens een filmscenario? Neem jij ooit wel eens de tijd om het script van je favoriete film te lezen?

Er gaan ieder jaar duizenden, zo niet miljoenen mensen naar de bioscoop om een filmervaring te ondergaan. Personen die nog nooit een filmscript hebben gelezen en al helemaal niet de complete 100+ pagina’s.

Ik geef ze groot gelijk. Waarom zou je ook?

Sinds ik zelf nogal bezig ben met de kunst van het scenarioschrijven pak ik zo af en toe nog wel eens een script erbij. De woorden krijgen in mijn hoofd beelden. Hoe zou ik het verfilmen, als ik de kans kreeg?

INT. UNCLE BOB'S PANCAKE HOUSE - MORNING

Eight men dressed in BLACK SUITS, sit around
at a breakfast cafe. They are MR. WHITE,
MR. PINK, MR. BLUE, MR. BLONDE,
MR. ORANGE, MR. BROWN, NICE GUY EDDIE
CABOT, and the big boss, JOE CABOT.
Most are finished eating and are
enjoying coffee and conversation.
Joe flips through a small adress book.
Mr. Pink is telling a long and
involved story about Madonna.

Hierboven is het begin van het scenario van Reservoir Dogs, de eerste film geregisseerd én geschreven door Quentin Tarantino.

De film koos ik om uitgebreid te analyseren voor een video, juist omdat ik hem nog niet had gezien. In mijn analyse wilde ik focussen op het script en hoe het zich vertaald naar een film. Door te kiezen voor een filmauteur – iemand die zijn eigen films schrijft én regisseert – kun je extra goed zien hoe die vertaalslag in zijn werk gaat.

Wat blijkt? Je kunt een script niet echt verfilmen. Bijna net zoals een boek niet een-op-een naar een film kan worden omgezet. Het verandert van vorm.

Uiteindelijk schrijf je een script, in tegenstelling tot een boek, niet om op zichzelf te bestaan. Het is enkel het plan voor een film. Het mooie aan plannen? Dat je altijd, een klein beetje of een heel groot beetje, van ze af gaat wijken. Daarvan komt de prachtige creatie die een film heet.

Om terug te komen op waarom je wel een script zou lezen om te zien hoe de film anders had kunnen worden. Verder, ja, kun je net zo goed heel erg vaak de film gaan kijken.

Al een tijdje had ik plannen om een video-essay te maken. Deze week is het me gelukt. Hieronder een uitgebreide YouTube-video over de vertaalslag van script naar film met Reservoir Dogs:

Advertentie

3 gedachtes over “Reservoir Dogs: Van script naar film

    1. Nou wat mijn conclusie van zo’n uitgebreide analyse was, dat ik zelf het scenario sterk overschatte in dat aspect. Een goed scenario is belangrijk – en vaak het grootste gemis wanneer ik zelf films vind tegenvallen – maar echt niet de heilige graal of een graadmeter voor een filmervaring.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s