Scenarioschrijven in Noord-Ierland

Terwijl ik ergens weggestopt zit in een klein dorpje in Noord-Ierland, net ten zuiden van Belfast, zet ik mijn laptop open en begin ik te schrijven. Niet een inspirerend gedicht, een diepzinnige quote of een bijzonder persoonlijk verhaal. Nee, ik schrijf alweer de dertigste pagina uit mijn hopelijk eerste complete filmscenario.

Drie maanden geleden kwam ik op het idee om een nieuwe film te gaan schrijven. Dit keer zou het gaan over een verliefde jongen en meid die een keuze moeten gaan maken in het kiezen van een (nieuwe) studie. Alleen willen ze dit niet doen en besluiten ze om samen weg te vluchten. De tijdelijke titel: Dromenland.

e69e518c365a2b2216304ce15e1b0313
Een gedeelte van De Laatste Bloem. Pagina 10

Wat doe ik in het prachtige Edenderry, zou je je natuurlijk kunnen afvragen. Ikzelf ben niet aan het wegrennen voor iets. Nee, met mijn journalistieke bedrijf New Wave Media zit ik in Noord-Ierland om artikelen en video’s te maken op freelancebasis. Het is een kwestie van kijken wat hier speelt, een idee pitchen aan een medium en het vervolgens gaan maken.

Maar we zitten hier twee weken en buiten dat is er tijd genoeg om andere dingen te schrijven – en films kijken natuurlijk, daar is altijd tijd voor. Daarom gooi ik regelmatig het programma wat ik voor scenarioschrijven gebruik open: Final Draft. Het is een soort Word, maar dan kun je er alleen in het juiste scriptformaat schrijven. Met simpele tabs kun je switchen tussen een zin dialoog of een alinea van actie.

5733d509decb7881c2418c098f68a618
De Laatste Bloem, pagina 27

Eigenlijk is het mijn tweede scenario waar ik aan begonnen ben. De eerste heb ik tijdelijk opgegeven na 43 pagina’s en heet De Laatste Bloem. Het ging over een oude vrouw die vlucht uit het verzorgingshuis om ere te bewijzen aan haar overleden vriendin. Ik wist wel waar het naartoe zou gaan, maar het ging na een tijdje zo nergens meer over, dat ik besloot dat het beter is om met een nieuwe te beginnen.

Het heeft dan ook twee scenarioboeken en veertig pagina’s gekost om erachter te komen hoe ik het op mijn manier het beste kan aanpakken. Nu schrijf ik eerst in een aantal pagina’s het verhaal als een short story. Het gaat hier vooral om dat de gebeurtenissen die leiden tot de drama genoemd worden, zodat ik die in het uiteindelijke scenario kan uitbreiden

11ec09f8f5b9f6758058ec48e24d1714
De Laatste Bloem, pagina 40/41

Schrijven is een creatief proces. Een compleet boek of scenario schrijven is vooral een marathon. Je hebt enorm veel uithoudingsvermogen nodig, je moet weten waar je aan begint en waar je naartoe wilt.

Hopelijk finish ik überhaupt.

Advertentie

Een gedachte over “Scenarioschrijven in Noord-Ierland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s