In een perfecte wereld hoort Netflix niet thuis

Stel je voor dat we leven in een betere wereld. Eentje zonder honger, zonder pijn. Een waar we allemaal vreedzaam met elkaar leven, elkaar niet bevechten om meningsverschillen of aanvallen op het feit dat ze anders zijn.

Maar vooral een wereld waarin iedere film en serie die je kunt bedenken je kunt bekijken. Helemaal gratis, direct en overal waar je bent. Waar je Game of Thrones kunt kijken vanaf je Netflix-account, die heerlijke B-films kunt terugvinden en zelfs die nieuwe bioscoopfilm nu al kan zien. In ieder huis staat een minibioscoop, een popcornmachine en krijg je gratis een levenslang abonnement op deze ultieme service.

Popcorn Wallpaper

Maar waar zijn we nu?

We hebben een plek waar je exclusief meerdere series en films voorgeschoteld krijgt voor een klein bedrag: Netflix, Videoland, Amazon Prime Video – kies maar. Met ruime keuze tussen allerlei titels, die je in een handomdraai kunt bekijken. Vanaf je mobiel, vanaf je pc of vanaf je televisietoestel. Op die grote flatscreens op Ultra HD kijken: heerlijk.

Waar gaat dit heen?

Bioscopen? Iedereen kijkt lekker thuis, comfortabel vanuit de bank of stoel. Zo af en toe komt de stad samen om te kijken naar de gigablockbuster die exclusief in de bioscoop draait. Als je deze film écht wil kijken, zul je het huis uit moeten.

Lineaire tv is verdwenen. De tv-zenders zijn herhalingsplekken, reclamesproeiers en tipgevers van hun services gewonden. De televisie- en filmwereld heeft zich versplinterd. Verschillende bedrijven hebben de handen ineen geslagen om de grootste en populairste streamingservice te worden. Internationaal zijn er grote spelers ontstaan, die serieus kunnen concurreren met Netflix.

Ieder persoon heeft minimaal drie abonnementen. Allemaal om zijn favoriete films en series te kunnen bekijken. Maar altijd knaagt het nog. Het gevoel dat hij niet álles kan kijken.

Hoever zijn we hier nog vandaan?
En in hoeverre moeten we dit willen?

Die perfecte wereld krijgen we niet. Maar als we realistisch willen zijn, is een ultieme Netflix ook niet iets waar we kunnen uitkomen.

Wat krijgen we wel?

Een streamingservice waarbij je maandelijks betaalt voor een onbeperkt aanbod is onrealistisch. Wanneer elke distributeur zo goedkoop mogelijk zijn spullen wil aanbieden zonder verlies te lopen, moet hij in wezen zijn eigen streamingservice beginnen. Dan komt de vreselijke versplintering.

Netflix

Een alternatief is voor een bedrag per maand een onbeperkt aanbod, maar géén onbeperkt kijkaantal. Dat je voor een tientje 10 films kan kijken en 30 afleveringen, zeg maar. Ik zeg niet dat dit dé manier is, maar het is wel een manier om meer geld te geven aan degenen die het verdienen zonder veel te veel kwijt te zijn om alle abonnementen.

Want in zo’n service zou je ook los voor iedere film kunnen betalen. Zou je in wezen je Game of Thrones met een Netflix abonnement kunnen bekijken. Eventueel zou er een echt onbeperkt abonnement kunnen zijn. Eentje rond de 20 euro.

Maar ik weet het allemaal ook niet meer.

Ik vrees alleen dat wanneer bedrijven gaan beslissen wat het beste voor ons is, het voor consumenten niet het beste uit zal komen. Nu Disney zijn eigen service begint en er eigenlijk alweer teveel services zijn om uit te kiezen en te betalen (bovenop je Pathé Unlimited abo), is het misschien tijd om toch weer terug te gaan naar het per film betalen. Op iTunes of Pathé Thuis bijvoorbeeld, dat heb ik nog niet in mijn leven gedaan.

Stel je voor.

bladerunner-full

Advertentie

3 gedachtes over “In een perfecte wereld hoort Netflix niet thuis

  1. Mooie post, Wilco. En je hebt gelijk. Zolang de filmmakers dit niet willen begrijpen, zullen alternatieven als Popcorn Time blijven bestaan. En waarom zou dat niet kunnen? Voor muziek lukt het toch met Spotify? Netflix vind ik fantastisch. Laat ons maandelijks iets meer betalen en breidt het aanbod uit met (vooral) oudere films en klassiekers (waar toch niemand voor betaalt nu). En dan kan het werken. Persoonlijk vind ik het een domme zet van Disney. Je zal, hen kennende, veel te veel moeten betalen, waardoor dit enkel voor een select groepje bereikbaar zal zijn (remember ‘Tidal’ van Jay-Z).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s