Hoe Twitter je beter leert schrijven

Beste bloglezers. Jullie zijn van mij gewend om op deze site teksten te lezen over films, series en games. Vandaag gaat het over iets anders. Tenminste, het heeft er wel een beetje mee te maken. In deze blog ga ik het hebben over hoe je beter kunt leren schrijven.

Ik wil beginnen met een disclaimer. Ondanks mijn opleiding Journalistiek, zal ik nooit beweren dat ik goed kan schrijven. Ik lees mijn teksten nog zo vaak terug, nooit zijn ze foutloos of briljant. Mijn taalknobbel *kuch* laat mij af en toe gewoon in de steek. Ik kijk dan ook niet op jullie neer, maar ik zie jullie als een gelijkwaardige. Zie mij als die ene single vriend uit je vriendengroep aan wie je vraagt om vrouwenadvies.

Als je wil leren schrijven, is Twitter de perfecte plek om te beginnen. Niet WordPress, Blogger, Medium of een of ander vage schrijfsite. Nee, juist Twitter om de korte lengte per tekst. Elke Tweet op dit platform bestaat namelijk maar uit 140 tekens. Dat is echt niks. Probeer maar een verhaal te vertellen in die lengte. Als je na veel oefenen dit een beetje begint te masteren, is het tijd voor langere teksten.

naamloos
Mijn Twitter-account (volg mij pleaseeeeeeee -> hierrrrr!)

Schrijven is een kwestie van reduceren. Twitter leert je dit te doen. Wat je opsteekt van bijvoorbeeld recenseren met Twitter, is het uitzoeken van de belangrijkste delen uit de tekst, het weghalen van onnodige dingen, waardoor je tekst kort en krachtig wordt. Iets wat in de tijd van vluchtig lezen op internet erg belangrijk is.

Zelf recenseer ik al een paar jaar op Twitter de films die ik bekijk, sinds kort in combinatie met Letterboxd. Maandag keek ik in Amsterdam de tweede Jack Reacher film, Never Go Back (2016). Ik had deze blog ook kunnen vullen met een hele recensie over waarom deze film wel of niet werkt, maar ik vind mijn Tweet net zo duidelijk.

naamloos2
Tja, hoe los je dit op?

Hiermee wil ik niet zeggen dat recensies of teksten langer dan 140 tekens weg moeten. Ik wil alleen vertellen dat je eens vaker Tweets moet construeren, als je je teksten beter wil maken. Leren om elke zin zo zorgvuldig te formuleren om binnen het tekenlimiet te blijven en je boodschap goed over te brengen. Dit zorgvuldig construeren kun je vervolgens gebruiken in langere zinnen, alinea’s en teksten.

Taal is een prachtig communicatiemiddel. Laten we dat niet verspillen aan dubbele zinnen, nutteloze bijvoeglijke naamwoorden, lange onbekende woorden en vage teksten. Dank u wel.

Deze TED Talk werd mede mogelijk gemaakt door mijn vader, mijn moeder en de trein die mij veilig van Hengelo naar Amsterdam heeft gebracht. Wat is dat een vreselijke afstand, trouwens.

Advertentie

15 gedachtes over “Hoe Twitter je beter leert schrijven

 1. Haha heel leuk Wilco en ik denk dat je ook wel gelijk hebt. Lekker koet en to the point is soms meer dan goed. Vooral in een wereld waarin we alles snel willen weten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk artikel en er zijn natuurlijk al enorm veel soortgelijke tips op het Internet te vinden. De mooiste en meest bruikbare artikelen die ik tot op heden heb gelezen gingen over dat je in de tekst zo veel mogelijk het woord ‘maar’ en het ‘en’ moet zien te vermijden. Dat dwingt jou om je zinnen anders te formuleren en uiteindelijk zullen de teksten alleen maar beter worden. Ships, maak ik mij er toch weer schuldig aan, maar soms ontkomt je er niet aan 😛

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja inderdaad ook een hele goede tip. In dit stuk wilde ik een beetje uitleggen waarom ik op Twitter films recenseer, maar (oooh!) het is uiteindelijk een betoog voor meer Twittergebruik geworden 🙂

   Like

 3. Ik weet niet of Twitter zo’n grote hulp is. Ja, je moet alles binnen 140 tekens kunnen proppen, maar dat geeft ook ruimte voor de meest afgrijselijke zinnen en bizarre afkortingen die in een normale tekst totaal misstaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s