Mijn filmpassie begint bij Letterboxd

Letterboxd is uiterst belangrijk voor mijn liefde voor films. Waarom? Die site is een overzichtelijk filmmarktplein, waar ik mij uren kan vermaken.

Vandaag is het zover. Letterboxd gaat mij vragen of ik nog een jaartje getrouwd wil blijven. Het is precies ons jubileum, 365 dagen sinds ik 12 dollar voor een jaar Letterboxd Pro heb betaald. Ik heb al opnieuw ‘ja’ gezegd. Een klein beetje geld voor zoveel plezier, dat krijg ik niet overal.

“Maar Wilco, wat ís Letterboxd eigenlijk?” De Goodreads van films. De ultieme plek om al je filmkijkavonturen met anderen te delen. Om oude en nieuwe films te ontdekken. Maar vooral: om lekker bij te houden wat je kijkt, wanneer je het kijkt en wat je ervan vindt.

Schermafbeelding 2018-07-10 om 15.55.16

Twee jaar geleden. Mijn leven is nu niet te vergelijken met toen. Twitter was destijds de plek waar ik mijn filmactiviteit dumpte. 140 tekens per film. Het was meer een korte impressie van mijn mening. Een echte recensie kun je het niet noemen.

Op 4 november 2016 wilde ik tóch graag bij de film een degelijke recensie schrijven. Niet voor op mijn blog, enkel voor op Letterboxd, om het bij te houden. Breakfast at Tiffany’s was de eerste film waarbij ik dat deed. Sindsdien schrijf ik van bekeken films regelmatig lange, ‘exclusieve’ recensies. Lekker mijn mening delen.

Maar dat kan ook met een gratis account. Eén jaar geleden besloot ik toch te betalen. Dat had te maken met één geweldige extra functionaliteit: statistieken.

Schermafbeelding 2018-07-10 om 15.54.49

Op een aantal fantastische pagina’s laat je de wereld weten wat je favoriete films zijn, van welke regisseur je de meeste films zag, wat je favoriete filmdecennium is, en ga zo maar door. Hoeveel uur je keek in 2017? Als je het goed bijhield, staan de stats voor je klaar! Dat wíl je toch weten?!

Ik kom dagelijks op Letterboxd. Het is even belangrijk geworden als het filmkijken zelf. Wil ik mensen laten zien waar ik van houd, verwijs ik ze makkelijk door mijn profiel. Zoekt iemand mijn beste recensies? Ik heb er hier een reeks vastgepint.

Maar ik vind het vooral heerlijk om terug te kunnen lezen wat ik vroeger van een film vond. Jij ook?

Maak een account en volg mij op Letterboxd!

Advertentie

Een gedachte over “Mijn filmpassie begint bij Letterboxd

  1. Ik gebruik al jaren whatiwatch.net, wat een veel minder fancy versie is van Letterboxd, daar zie je ook je statistieken. Letterboxd gebruik ik daarnaast nu ook (nadat ik vorig jaar er eindelijk m’n IMDB voting history kon importeren). Gebruik het niet zo actief als jij, maar is wel een mooie site.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s