Muzikale spontaniteit in indiedrama Begin Again

Het enthousiasme voor muzikale klanken laat de kleurrijke dramafilm Begin Again leven. Dit door de spontane personages Gretta en Dan, langs de sfeervolle New Yorkse straten. Dat voelt erg goed.

Ik hou van die lekker spontane indiestijl. De camera losjes, het acteerwerk realistisch energiek, de scherpte-diepte groot en de kleuren fel. Begin Again zit daarnaast vol nummers die de singer-songwriter in het verhaal zelf schrijft, het plot vooruit helpt en het verhaal emotioneel diepte geeft. Het is mooi dat muziek – waaronder dat lekkere nummer van Stevie Wonder – zo’n grote rol in de film speelt. Dat heb ik liever dan dat ze naar films refereren. In Begin Again doen ze dit wel af en toe helaas. Het maakt me té bewust van dat ik een film kijk. Alsjeblieft, stop daarmee.

De sfeer van creativiteit spat van Begin Again af en het is echt een fijne feelgoodfilm. Zeker richting het einde, wanneer de artiesten gaan optreden door heel New York. De stad ademt door alles heen. Een van de creatievere momenten is wanneer Mark Ruffalo’s Dan op zijn dieptepunt Gretta (Keira Knightley) met haar gitaar ziet optreden in een café. In tegenstelling tot het gedesinteresseerde publiek, hoort hij compleet de potentie; een heel muzikaal (en onzichtbaar!) team ondersteunt het nummer en maakt Dan compleet enthousiast. Dit werkt extra goed doordat de film opent met die rauwe, imperfecte, emotionele versie van datzelfde nummer.

Wel had ik meer verwacht tussen Dan en Gretta, zeker in zo’n soort film. Het einde voelt hierdoor meer als een droom. Het framet Gretta’s lot zo vrij en gelukkig als het lieflijke einde van Amélie. Dat kan ze natuurlijk oprecht zo ervaren, maar dit vond ik niet gelijk voortvloeien uit de rest van de film.

De snor die Adam Levine (Maroon 5) hier aan het begin heeft is fantástisch lelijk! Zijn acteerwerk overtuigde mij niet; zijn geschiedenis met Gretta leek bij hem emotioneel niet te bestaan. Als arrogante zak kwam hij wel erg natuurlijk over. Het commentaar op de baard (Gretta en James Cordens Steve hebben wat grappige momenten) is fijn. Hoe dan ook had Levine’s snor de hoofdrol moeten krijgen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s