Het maken van mijn eigen Movie Metro Map

Wat doe je als je een metrokaart met films wil, maar het niet bestaat? Dan maak je hem zelf! Acht lijnen en 298 films als stations. Het duurde iets langer dan ik had verwacht. Nu hangt er wel een prachtige zelfgemaakte poster op mijn kamer: de Movie Metro Map.

Movie Metro Map.png

Download hier de Movie Metro Map in hoge resolutie

LIJN A: 25 favoriete films en 25 Filmhoogtepunten.
LIJN B: 25 populairste films op Letterboxd van 2000-2009 en 25 van 2010-2019.
LIJN C: 25 van 1980-1989 en 25 van 1990-1999.
LIJN D: 25 van 1960-1969 en 25 van 1970-1979.
LIJN E: 5 van 1920-1929, 5 van 1930-1939, 20 van 1940-1949 en 20 van 1950-1959.
LIJN F: 50 hoogste films uit de IMDb top 250.
LIJN G: 50 hoogste films uit de Letterboxd top 250.
LIJN H: 50 populairste films die ik nog niet heb gezien.

Het idee voor een metrokaart zat al langer in mijn hoofd. Toen ik onderstaande metrokaart online tegenkwam, wilde ik hem dolgraag op mijn kamer hangen. Alleen toen ik hem wilde bestellen bekeek ik de poster nog eens goed. Nee, deze was echt te lelijk. Zou ik zelf iets mooiers kunnen maken? Mmm…

bestmovies-subwaymap-xlarge.jpg
Deze metrokaart inspireerde me. Ik dacht: dit kan mooier en beter!

“Maar Wilco, waarom wil je een metrokaart op je kamer?” Ja, ik weet het niet. Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door deze vervoersvorm. De korte sprints die een metro maakt en hoe snel je in en uit moet stappen. De vieze, verloederde ondergrondse stations waar het altijd nacht lijkt te zijn. Hoe vaak in het uur er een nieuwe metro langskomt en het spoor dat veelal onder de grond gaat. Maar boven alles: de strakke kaart vol kleurrijke lijnen en honderden stations die de stad schetst.

Het metronetwerk in kaartvorm is de ultieme uitnodiging voor avontuur. Het brengt je op bizarre plekken en je raakt nooit uitgekeken. Je volgt de lijnen en ziet wel waar ze je naartoe leiden.

Ik opende Adobe Illustrator om te kijken of ik zelf zo’n kaart zou kunnen maken. Na een uur of twee had ik het plaatje hieronder. Het was simpeler om te maken dan ik had verwacht.

Illustrator test in programma.png
De eerste test in Adobe Illustrator

Een paar maanden geleden raakte ik geobsedeerd met het spel Mini Metro. Daarin leg je zelf metrolijnen tussen stations, met als doel reizigers van verschillende vormen naar stations met die vormen te brengen. Superleuk en simpel. Het kan zelfs op je mobiel! Het was nu net als met het spel: ik kon niet meer stoppen.

Vanaf het moment dat deze metroposter een daadwerkelijk te realiseren idee was, moest en zou ik het maken. Ik wilde weg blijven van die lelijke kaart met de complete IMDb Top 250. Als ik hem toch zelf ga maken, moet ik hem ook echt ‘Wilco’ maken. Maar hoe? Wat moet er op de metrokaart? Waar slaan de stationstitels op en hoe kruizen ze elkaar?

Op een goede metrokaart kruizen er lijnen met elkaar om ‘over te stappen’. Daarom moet de inhoud van iedere lijn aansluiten op anderen lijnen. Geen metrokaart met als lijnen mijn favoriete films, series en games in één dus. Alleen films dan. Al snel ontstonden deze categorieën: favorieten, populairste, ‘beste’ volgens toplijsten en die ik nog niet heb gezien – als een soort afwerklijst bedoelt. In die lijnen zou onderling overlap moeten zijn.

In de avond na de eerste test typte ik alle stationstitels van de acht verschillende lijnen uit. Vijftig films per lijn verzamelde ik in een Excelsheet, op basis van de data van Letterboxd. Extra eigenschappen: jaartal, vijf sterren en gezien?.

Excelsheet.png
Zo zag mijn Excelsheet eruit.

In totaal zijn er 298 verschillende films als stations op de Movie Metro Map. Daarvan staan er een boel op meerdere lijnen. De twee toplijsten (IMDb en Letterboxd) overlappen bijvoorbeeld veel met de populaire films-lijnen. Het uitzoeken waar en met welke lijn de stations kruisten was, ja, best een uitdaging. Zo is Star Wars te vinden op lijn 1, 4 en 6.

De dag erna kon het tekenen van de lijnen op de kaart beginnen. De Excelsheet gaf precies aan door hoeveel stations er meerdere lijnen moesten lopen. Deze moesten dan een stuk naast elkaar lopen. Zo zijn lijnen 3 en 6 op vijf plekken verbonden, maar samen met lijn 1 nog twee keer. Oh, en samen ook één keer met lijn 8. Het was veel proberen en kijken of het klopte. Oeps, alsnog de connectie tussen lijn 1, 3, 6 en 7 vergeten!

Metro films.png
Dit was ongeveer op de helft. De stationstitels waren hier nog een stuk groter.

Toen begon het stationsstreepjes zetten. Ieder station had een nummer. “1-5-6-7” had volgens het Excelbestand twee stations en kreeg een groep met twee cirkels. Vervolgens ging ik zo iedere lijn af. Het was een precies werkje dat lang duurde. Pas toen alle streepjes stonden, moesten de 298 stationstitels nog worden toegevoegd.

lagen-animatie.gif
De verschillende lagen waaruit de Movie Metro Map is opgebouwd.

Ook dat was relatief saai proces. Wel bedacht ik hier het het kleine sterretje en vakje voor respectievelijk ‘vijf sterren’ en ‘niet gezien’. Ook begon de legenda vorm te krijgen. En niet te vergeten het logo en de titel. De laatste sprint was ingezet en de poster leek al bijna klaar!

In de laatste fase loste ik voornamelijk foutjes op. Ik bleek het best goed te hebben gedaan. Naast een paar typefouten van filmtitels zaten er maar twee verbindingsfouten in de kaart. Rear Window en The Lion King stonden er twee keer in, in plaats van één. Na een testversie op A3 stuurde ik het naar de drukker.

Daar drukten zij het af in A1-posterformaat. De poster waar ik weken aan werkte, hangt dan nu eindelijk op mijn kamer. Ik ben er best trots op. Want buiten het coole design is het ook een uiterst functioneel object. Als ik twijfel over wat voor film ik wil kijken, hoef ik alleen maar een lijn te volgen. Voor ik het weet ben ik geïnspireerd.

Dat was mijn verhaal. Ik moest het maakproces even delen. Om zo’n idee voor een Movie Metro Map daadwerkelijk af te maken was echt vet.

Wat vinden jullie ervan?

3 gedachtes over “Het maken van mijn eigen Movie Metro Map

  1. Prachtig gedaan nerd! Ziet er aantrekkelijk uit en ook nog met een voor mij redelijk begrijpelijke uitleg!
    Terecht dat je daar trots op bent.

    Like

Plaats een reactie