Is Marvel’s MCU onverwoestbaar?

Dat zou wat zijn. Kondigt Marvel ineens aan te stoppen! Nu is dit nauwelijks voor te stellen. Toch komt er een keer een einde aan het Marvel Cinematic Universe (MCU). Als het niks meer oplevert, verdwijnt het vanzelf.

Over Marvel’s succes in de film- en seriewereld zijn al veel te veel artikelen geschreven. De succesformule? Zij begonnen voorzichtig met een paar films en bouwden dit langzaam uit. Marvel veranderde in een oogwenk van stripmerk in een van de grootste entertainmentnamen.

Ik heb respect voor stripmakers zoals Marvel. Na een halve eeuw brengen ze nog steeds nieuwe strips uit. Hun verhalen inspireren kinderen, die opgroeien en filmmakers worden. Dat ze die stripboeken ook gaan verfilmen, is een kwestie van tijd. Aan het medium ligt het niet. Strips vinden visuele verhaalvertelling ook belangrijker dan dialoog. Het uittekenen van je film voor het daadwerkelijke filmen (storyboarden) lijkt erg op striptekenen.

Zelf moet ik het eerste stripboek van Marvel nog openslaan. Ze hebben vast diverse vette verhalen die goed te verfilmen zijn. Net als DC, of elke andere stripboekmaker. Daar zijn vast genoeg ideeën te vinden.

De groep stripboek-, superhelden- en Marvel-fans is door de populariteit van het MCU alleen maar gegroeid. De films zijn ideale blockbusters: lichte actiefilms met fijne grappen. Dat ze ook nog consistent goed zijn, maakt ze tot een fenomeen. Marvel-films kijken is cool. Je hoeft daar geen filmliefhebber voor te zijn.

Het gevaar zit hem in de namakers, die van het succes willen meegenieten. Zij kunnen best de filmbezoekers weglokken van Marvel. Maar als zij de hoge verwachtingen van het publiek niet waarmaken, schrikken zij ze af. Dan durven ze helemaal niet meer naar de bioscoop.

Veel (wannabe) franchises willen de MCU nadoen en starten vol zelfvertrouwen met het aankondigen van waslijsten films. Hierbij doel ik specifiek op twee franchises. Het Dark Universe, die vorig jaar kwam met de Tom Cruise flop The Mummy. En DC’s Extended Universe (Batman v SupermanJustice League), die na vijf films nog steeds stuurloos lijkt.

Twee dingen. Ten eerste: Marvel deed dat enthousiast aankondigen pas na een hoop successen. Ten tweede: aap Marvel alsjeblieft niet zo obsessief na en doe vooral je eigen ding. Iedereen heeft het toch door. Hoe dan ook wordt je er direct mee vergeleken.

Wil je als franchise succes hebben, laat Marvel even los. Kijk naar het The Conjuring Universe. Zonder te hard hun best te doen, maken ze films in het (ook populaire) horrorgenre. Zij startte met één. Door goede popcornfilms te blijven maken, werden ze een succes.

Marvel is zeker niet onverwoestbaar. Hun succes kan zo ineens afgelopen zijn door een grote investeringsfout. Ik verwacht eerder dat de ideeën opraken en het publiek vertikt het huis uit te komen.

Een plaatsvervanger is dan essentieel. Bij een succesvolle franchise komt geduld en voorzichtigheid kijken. Je kunt jezelf niet zomaar koning uitroepen en verwachten dat iedereen je volgt. Je zult eerst omhoog moeten werken, respect verdienen en dán de koning neersteken.

Zo Marvel, ik zou me zorgen maken.

Advertentie

Een gedachte over “Is Marvel’s MCU onverwoestbaar?

  1. Marvel heeft één grote berg te beklimmen: hoe verder na Infinity War. Ja, je hebt al Capt. Marvel etc., maar wanneer namen als Downey Jr. en Chris Evans gaan uitvallen, wat onvermijdelijk lijkt, moet je nieuwe (jongere?) acteurs gaan aantrekken. Een voorzetje was Holland als Spiderman, maar die zie ik nog geen nieuwe MCU-herstart dragen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s