Het worstelende huwelijk van Marvel en Netflix

Luke Cage komt vrijdag terug. Zelf zit ik nog middenin Jessica Jones seizoen 2. Stoppen Marvel en Netflix ooit met alle superheldenseries? Ik hoop het.

Alweer drie jaar geleden schreef ik lovende blogs over de samenwerking tussen twee van mijn favoriete merken: Marvel en Netflix. Bij mij vielen gelijk de eerste twee series goed: Daredevil en Jessica Jones. Nu introduceert Netflix iedere week heerlijke series en weet ik dat ik nooit aan ze allemaal toe ga komen. Je hoeft toch niet meer te kiezen tussen kwaliteit of smaak: de twee gaan steeds vaker hand in hand.

Bingewatchen is gewoon. Hoe snel kijk jij series in één keer uit? Ik lobby al sinds de komst van Netflix in 2013 om rustig aan te doen. Een serie consumeer je niet zoals een euroknaller. De cliffhanger en de tien seconden wachten tot de volgende aflevering begint, belemmert het kijken van series als films. We willen gelijk doorkijken, zonder na te denken. Zelf stop ik steeds. Dan wordt het wel lastig om een Marvel-Netflix serie door te kijken.


Marvel/Netflix series op volgorde


De toon verschilt enorm met de Marvelfilms. Die zijn divers binnen een duidelijk neergezette toon. De een is grappiger dan de andere. Allemaal bevatten ze heerlijke actie en een lekker ritme. Dit nemen de Marvelseries buiten Netflix netjes over. Het springlevende Agents of S.H.I.E.L.D. en het gesneuvelde Agent Carter hebben dan niet het budget van de echte ‘afleveringen’ van de MCU, ze snappen die toon precies.

De Marvelseries op Netflix doen dit niet en dat was exact de reden waarom ik drie jaar geleden zo enthousiast was. Dit was anders. Dit was duister en cool! Het speelt zich af in New York en is lekker kleinschalig. Het vertelt personagegerichte verhalen over superhelden.

Wat ik me al lovend die eerste seizoenen niet realiseerde, was de traagheid van het verhaal. Met minimale tempo en actie was het een uitdaging om te kijken. Dialogen bevatte onnatuurlijke stiltes alsof de makers wanhopig afleveringen probeerden te vullen. Energieloze scènes bleven over.

Traag plot is in principe niet zo erg. Fantastische series zoals Game of Thrones en Westworld zijn ook niet zo snel en focussen zich meer op de personages. Het verschil is dat die werelden cool zijn om te verkennen. De Marvel-Netflix series spelen zich niet eens echt af in de gekke wereld van de MCU. Het lijkt meer op het gewone New York van nu.

In de eerste twee series voelde deze setting nog vers. Maar hoe meer series Marvel en Netflix maken die zich daar afspelen, hoe minder interessant het wordt. Helemaal als de verhalen van Luke Cage, Iron Fist en The Defenders keihard tegenvallen. We weten onderhand wel hoe lastig het leven is als superheld in een verder kalm New York. Ik kan niet wachten tot ze eindelijk gaan stoppen.

Advertentie

Een gedachte over “Het worstelende huwelijk van Marvel en Netflix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s