Ik interviewde grote regisseurs over hun start in films maken

Filmmakers worden niet geboren, ze worden gemaakt. Het liefst in de fabriek. Vandaag interview ik alle bekende filmmakers even.

Disclaimer: Ik heb deze regisseurs niet echt gesproken. De quotes verzon ik op basis van Wikipedia-informatie #fakenews

Steven Spielberg

“Als twaalfjarig kind filmde ik mijn allereerste scène: een groot treinongeluk,” vertelt de grijs geworden Spielberg hoogstpersoonlijk aan mij. Ik kan niet geloven hoe hij dat ooit kon doen en er levend vanaf zou kunnen komen. “De 8mm camera leende ik van mijn pa, waar ik buiten veel avonturenfilms mee maakte. Speelgoed heeft toch zijn beperkingen, hè?”

Enthousiast vertel ik hem over de goede documentaire over hem die ik onlangs keek en hoe jaloers ik op hem ben. Hij glimlacht begrijpelijk. “Dat ik op mijn zestiende al mijn eerste lange film maakte, betekent niet per se dat jij dat ook hoeft te doen. Pak gewoon die camera op en begin te filmen. Zo deed ik dat ook.” Makkelijk praten voor een filmmaker die op zijn twintigste al een zevenjarig tv-contract kreeg.

Richard Linklater

Bijna even jaloers staart hij mij aan. Hij zou zo mijn vader kunnen zijn. “Oh, als ik op jouw leeftijd Steven Spielberg had gesproken, was ik misschien wel eerder op het idee gekomen.” Richard Linklater kwam zelf een beetje “later” op het idee om filmmaker te worden. Na het winnen van een schrijfaward, verliet hij school voor een werkleven.

“Die olieraffinaderij had ik echt nodig om mijn grote liefde te vinden. Zo afgelegen leven gaf mij tijd om na te denken over wat ik echt wilde en ik kon mooi in mijn vrije tijd boeken lezen en films kijken.” Eenmaal terug kon hij niet wachten om films te maken. Hij kocht met zijn spaargeld een Super 8 camera met montageapparatuur en startte op zijn 24e met de filmopleiding. “Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

James Gunn

Night of the Living Dead heeft mij samen met Friday the 13th enorm geïnspireerd. Die films heb ik vaker gezien dan ik wil weten,” vertelt de stralende James Gunn mij. Ik vertel hem over mijn eigen dromen als filmmaker en hoe ik rond mijn elfde al filmpjes maakte. Hij herkent dit: “Toen ik twaalf was, maakte ik heerlijke low-budget films n het bos na. Speelden en filmden we met m’n vrienden een zombie invasie in het bos.”

Dit inspireerde hem niet gelijk om op de filmacademie te gaan. “Hoe kan die gast achter Guardians of the Galaxy ooit het idee hebben om prozaschrijver te worden?” lacht Gunn zelfbewust. Pas rond zijn dertigste begon hij te schrijven bij het low-budget horror productiebedrijf Troma Entertainment. “Ik heb mijn filmmakerskills te danken aan Lloyd Kaufman. Zonder hem had ik Tromeo and Juliet en alles wat erna kwam nooit kunnen maken.”

Hoe kwamen andere bekende regisseurs in het vak?

Ridley Scott

Scott studeerde design en hielp mee aan shorts en tv series. Later regisseerde hij commercials en maakte pas toen hij 37 was zijn eerste film.

Spike Jonze

Adam Spiegel (zijn echte naam) kwam door zijn hobby en werk terecht als fotograaf van BMX-ers. Op zijn twintigste maakte hij zijn eerste skateboard video die hem verder bracht.

Stanley Kubrick

Kubrick fotografeerde sinds zijn dertiende en ontwikkelde een obsessie voor films. Op zijn 23e maakte hij korte films met bij elkaar gesprokkeld geld en is het balletje gaan rollen.

Christopher Nolan

Nolan was zeven toen hij action figures filmde met zijn vaders Super 8 camera. Vanaf zijn negentiende hielp hij mee met documentaires en zat hij op de filmopleiding.

David Fincher

Als achtjarige filmde Fincher. Na schooltijd regisseerde hij toneel en maakte sets en lichtopstellingen. Hij maakte een commercial op zijn 21e en een docu op zijn 23e.

Advertentie

Een gedachte over “Ik interviewde grote regisseurs over hun start in films maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s