TV Time en de overvloed aan seriebijhoudapps

“Waar ben ik eigenlijk nog met mijn serie?” vraag je drie maanden na het zien van de derde aflevering af. Het is zondagmiddag. De serie is volledig op Netflix verdwenen. Toch wil je hem verder kijken. Had je nu maar geweten waar je was gebleven…

Er zijn seriekijkers die leven om enkel Flikken Maastricht te volgen. Maar er zijn ook Seriekijkers, die niet voor niets worden geschreven met de hoofdletter S. Normale mensen die overdag er misschien heel normaal bijlopen, maar ’s avonds in het donker kijken naar het grote licht: de tv.

Trots mag ik mij lid van die laatste groep noemen. Mijn favoriete series? Doctor Who, New Girl en Black Mirror onder andere. Maar er is zoveel meer dat ik regelmatig kijk. Of ik ze nu dagelijks volg of dat ik in een week een compleet seizoen bekijk: alles rondom series hou ik bij op TV Time.


Waarom gebruik ik TV Time?

 • Makkelijk afleveringen als gezien markeren op mijn mobiel.
 • De app van TV Time ziet er erg fancy uit.
 • Je kunt series volgen, maar ook indelen als ‘gestopt met kijken’.
 • De kalender van de app is ideaal en overzichtelijk.
 • Het profiel is openbaar, dus iedereen kan je volgen.
 • Bij iedere aflevering kan je er vrij iets over schrijven.
 • Reacties lezen van anderen maakt het seriekijken gezelliger.
 • Stalken: ik kan zien wat degene die ik volg kijkt.
 • Statistieken! Deze maand zag ik al bijna 50 afleveringen.
 • Je krijgt badges als je bijvoorbeeld in korte tijd veel afleveringen achter elkaar kijkt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding…

tvshow time

Nu wilde ik een lofzang geven waarom je deze tracking-app móet gebruiken. Eerder schreef ik al een half loofbrief, half verslavingsbekentenis over Letterboxd, een fantastische plek om je bekeken films te delen en meer films te ontdekken. Maar toen ik alternatieven voor TV Time zocht, kwam ik terecht in een een Alice in Wonderland-achtige rabbit hole met honderden, zo niet duizenden verschillende opties.

Als ex-informaticastudent weet ik de fijne kneepjes van het website en app bouwen en nee, zo ingewikkeld is (het maken van) zo’n bijhoudservice niet. Wat mij gewoon verraste was de hoeveelheid mensen die er allemaal mee bezig zijn. Het lijkt wel een cult, dat ieder kwartaal tijdens de ALV bespreekt wat ze nu weer gaan veranderen in alle verschillende, maar bijna exact dezelfde programmaatjes.


Alternatieven voor TV Time

 • Yolo Bots -> De app houdt series én films bij, met openbaar vervoer en alles.
 • Yidio -> Krijg aanbevelingen van films en series en kijk het ook.
 • Followmy.tv -> Een lelijkere webversie van TV Time.
 • Telfie -> Facebook voor seriekijkers.
 • IMDb -> Recent heeft de site Check-Ins toegevoegd, wat markeren als gezien betekent.
 • iTV Shows App -> Misschien wel een mooiere app dan TV Time. Helaas alleen voor beschikbaar voor iOS.
 • Trackt.tv -> Checkt automatisch wat je kijkt via onder andere Netflix en Kodi!
 • TrackSeries -> Volg je series op een matige site.
 • TeeVee 3 -> Een prachtige iOS-app die gebruik maakt van Trackt.tv.
 • Next Episode -> Een hele lelijke plek om series te volgen.
 • JustWatch -> Films en series bijhouden én kijken op dezelfde plek!
 • Twee -> Een soort minder mooie Android-versie van TV Time.
 • Pogdesign -> Een grote tv kalender online. Je klikt aan wat je hebt gezien.

Zelfs in die verwarrende storm van miljoenen alternatieven blijf ik vasthouden aan het sterke TV Time. Naast het prachtige design, is het bijvoorbeeld fantastisch om na het zien van een aflevering, de reacties van de ietswat jonge community te lezen. Het heeft een duidelijke mening, kan het wel lastig verwoorden, maar maakt daarom maar grappige memes.

Gelukkig heb ik nog niet gehad dat ik series ging kijken om enkel badges te verdienen, of de grappige momentopnames van de gebruikers te kunnen zien. Toch helpt dat extra beetje voltooiing na een aflevering. Net als Letterboxd stimuleert TV Time het structureel méér kijken. Dat had ik meer nodig dan ik had verwacht.

Volg mij op TV Time!

TV time

Advertentie

Een gedachte over “TV Time en de overvloed aan seriebijhoudapps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s