Hoe pak je een Marvel-marathon aan?

De Harry Potter of Lord of the Rings-films terugkijken klinkt al als een flinke uitdaging, maar de Marvel-films? Poeh, zeg. Dat voelt meer als huiswerk. Maar dan wel van een leuk vak.

25 april komt Avengers: Infinity War alweer hier in de bioscoop en daarmee begint de epische conclusie van het Marvel Cinematic Universe zoals we die kennen. Het ultieme moment om even helemaal naar het begin terug te gaan en de voorlopers te kijken. Maar hoe pak je dat aan met maar liefst 18 films?

Het fantastische aan het Marvel filmuniversum is dat het zo ongelooflijk groot is. Dit is dan ook gelijk het nadeel. Hoe begin je eraan? Wat is de beste strategie? Of je nieuwkomer of een oude fan bent: deze trucjes moeten helpen om er ein-de-lijk (weer) aan te beginnen.

Welke volgorde?

De Marvel-films zijn al onderverdeeld in drie stukken. Superhandig! Hieronder heb ik de verdeling staan, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om je marathon in te delen in drie dagen. Kijk je elke dag één of een halve Phase. Maar ook één film per dag is goed te doen. Zo’n volledige, chronologische manier is ideaal voor introducees.

De tekst gaat onder het overzicht verder…


Marvel Cinematic Universe-films

Phase 1

Phase 2

Phase 3


Lekker husselen

Als je alles al eens gezien hebt, kun je wat schuiven in de volgorde. Kijk bijvoorbeeld de trilogieën van Iron Man, Captain America, Thor en The Avengers op volgorde. Ook kun je nog meer door elkaar gaan zitten en het lot de films laten bepalen.

Helemaal voor wanneer je er niet zoveel wil kijken: pak een dobbelsteen en gooi hem drie keer. Iedere worp staat voor welke film – op volgorde van release – je uit een Phase moet kijken. De eerste worp telt voor Phase 1, de tweede voor Phase 2 en de derde voor Phase 3. Als je nog een beetje invloed wil hebben, mag je zelf kiezen welke worp er bij welke Phase hoort.

Maak het leuk

Of je nu met een groep vrienden er nachtwerk van gaat maken, het helemaal alleen doet of je er niet eens aan zit te denken, mag je helemaal zelf bepalen. Hopelijk kun je wat met deze tips. Het is lang geleden dat ik de MCU-films heb gezien en ik hoop dat ik ze nog vóór Avengers: Infinity War op 25 april ga kijken. Heb jij er al zin in?

Advertentie

10 gedachtes over “Hoe pak je een Marvel-marathon aan?

 1. Alles opnieuw kijken ga ik niet doen. Hoef niet alle details meer te weten, want als dat wel zo zou zijn voor deze nieuwe film dan doet hij toch iets niet goed. De grote lijnen weet ik nog en dat is voor mij het belangrijkste 🙂

  Like

   1. Dat kan ik begrijpen, een aantal zijn inderdaad erg vermakelijk. Maar er zijn er toch wel een paar die ik niet nog een keer hoef te zien. De eerste Captain America film vond ik bv. niet goed.

    Like

 2. Ik ben inmiddels begonnen met fase 3 en inderdaad gewoon in delen aangepakt. Ik ga het voor Infinity War niet helemaal redden ben ik bang, maar ik kom ver. Leuk stuk Wilco! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Volgorde klopt voor geen meter, First Avenger eerst met Incredible Hulk
  First Avenger is 70 jaar voor het hele avengers gebeuren begint. Incredible Hulk heeft ook nog te maken met de vader van Tony Stark, dus speelt zich beiden flink voor Iron Man af.

  Like

  1. De kijkvolgorde is die op basis van de releasedatum. De films zijn in principe gemaakt om ook op die volgorde logisch te zijn, voor bioscoopbezoekers die het voor de eerste keer aanschouwden. Sterker nog: aan het einde van The First Avenger zie je de moderne wereld, vlak voor The Avengers, waardoor deze plek logischer is. Ik zie het, net als de makers, als een twee uur durende flashback. Maar dat mag je natuurlijk zelf weten haha.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s