Mijn favoriete Spielberg films

Dit weekend komt Ready Player One in de bioscoop, alweer de tweede film dit jaar van Steven Spielberg. De 72 jarige regisseur lijkt niet te stoppen. Na het Oscar-genomineerde journalistiekdrama The Post, laat hij zich weer eens van zijn leukere kant zien.

In zijn nieuwste film eert hij populaire films die uitkwamen sinds hij regisseur werd. Nu heeft hij zelf ook een grote hand in de klassiekers in de afgelopen veertig jaar. Spielberg is niet voor niets een van mijn favoriete regisseurs aller tijden. Daarom is het tijd om een lijstje te maken van mijn lievelingsfilms van deze meester.


1. Raiders of the Lost Ark

De Indiana Jones-franchise kon eigenlijk al stoppen na het eerste deel. Deze was zo goed, dat het zelfs een van mijn lievelingsfilms ooit is. Het is een avontuur vol actie, spanning en een hoop lol. Harrison Ford lijkt oprecht veel moeite te doen om de buit binnen te slepen. Vorig jaar keek ik hem nog terug en ook dit keer was ik weer erg onder de indruk!


2. Minority Report

Een van mijn favoriete scifi-films. Vooral de wereld die het neerzet is fantastisch. Het zit vol creatieve ideeën en de achtervolging die de film drijft is ook spannend. Tom Cruise, die de hoofdrol speelt, krijgt ook nog eens een oogbalverwisseling. Wat wil je nog meer in een film?


3. Schindler’s List

Niet zo’n film die je zo snel op een vrijdagavond aanzet. Het is een langdurig zwart-witdrama over de Holocaust, maar zeker je tijd waard. Wanneer je eenmaal in het verhaal zit, is het enorm boeiend en emotioneel. De eerste en tot dusver enige keer dat ik hem zag, was ik aan het einde compleet weggeblazen.


4. Indiana Jones and the Temple of Doom

Er heerst verdeeldheid over dit tweede Indy-avontuur. Het is een vreemd filmpje, dat geef ik eerlijk toe. Naast de weer heerlijke actie en spanning, is er meer focus op de horrorelementen. Het gaat van duistere magie naar racistische slapstick humor. De mijnkarrenrace is een hoogtepunt. Sowieso beter dan de middelmatige andere vervolgen.


5. Saving Private Ryan

Naast de plezierige en relatief lichte avonturenfilms kan Spielberg ook heel serieus om de hoek komen. Met deze oorlogsfilm maakte hij indruk. Zijn normaal gesproken strakke cameravoering liet hij los voor een wildere stijl. Een van de betere films over de Tweede Wereldoorlog, die goed gefocust was op harde, pijnlijke actie en de emoties van de personages.


6. Jurassic Park

Deze film had ik erg graag destijds in de bioscoop willen zien. Hoe fantastisch moet het zijn geweest om die dinosauriërs in levende lijve te zien. Wat er daarop volgde, was zowat een horrorfilm. Samen met die prachtige wereld was dit een wonder om te aanschouwen, maar nooit meer hoopte ik dat dino’s echt nog zouden leven.

Advertentie

4 gedachtes over “Mijn favoriete Spielberg films

 1. Jurassic Park blijft geweldig. Spielberg heeft zoveel geniale films geregisseerd. En zijn samenwerking met componist John Williams heeft ook zeker geen windeieren gelegd!

  Like

 2. Dus van de Indiana Jones films is de tweede je favoriet? Van de drie (die laatste vergeet ik gewoon) vind ik dat persoonlijk toch de minste en is juist The Last Crusade m’n favoriet 🙂

  Like

   1. Theoretisch is de tweede film een prequel op Raiders…dus wat bedoel je met de eerste? 😉 hahaha, just kidding

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s