Hoe meer gameverfilmingen, hoe beter

Deze week verschijnt Tomb Raider in de bioscoop, een spannende actiefilm over een jonge vrouw die op een eiland moet proberen te overleven. Maar het is niet enkel een survivalspektakel. Ook is het een gameverfilming.

Eerdere films gebaseerd op games zoals Hitman en Street Fighter waren niet echt hele goede films, laat staan successen in de bioscoop. Het dieptepunt begon al gelijk met de eerste: Super Mario Bros., een vreemd dystopisch avontuur van matige kwaliteit die flopte in de bioscoop.

Van 1993 tot nu zijn niet alleen films veranderd, vooral games hebben een enorme ontwikkeling gemaakt. De allereerste first-persoon shooter, Doom, kwam 25 jaar geleden uit. Tegenwoordig vinden we online schieten in 4K heel normaal.


Gameverfilmingen <5 jaar

 • Need for Speed – $203 miljoen
 • Hitman: Agent 47 – $82 miljoen
 • Ratchet & Clank – $8 miljoen
 • The Angry Birds Movie – $352 miljoen
 • Warcraft – $433 miljoen
 • Assassin’s Creed – $240 miljoen
 • Resident Evil: The Final Chapter – $312 miljoen

Onlangs las ik het boek Lights, Camera, GAME OVER! over het maken van gameverfilmingen. De producties van Super Mario Bros., Mortal Kombat en Lara Croft: Tomb Raider komen onder andere aan bod.

Veel leerde ik ervan. Vooral over het filmmaken: werkelijk alles kan misgaan en gaat ook vaak mis. Ik had grootste verhalen verwacht over de chaos op producties van al die wat mislukte films. Toch verbaasde het me dat het, met hier en daar een uitzondering, redelijk normale producties waren.

Toch kijk ik naar de gameverfilmingen en ik zie één overkoepelend genre: actie. Natuurlijk zijn er een hoop games die op actie leunen: het is tenslotte een interactief medium. Maar er zijn ook spellen die interessante verhalen vertellen zonder te schieten.

Tomb Raider vs.jpg
De Lara Croft-filmversies. Links Alicia Vikander, rechts Angelina Jolie

Wel gek is dat de gameverfilmingen niet zo goed zijn doorontwikkeld als bijvoorbeeld een andere, relatief nieuwe trend in Hollywood: de stripboekverfilmingen. Ook die waren lang niet winstgevend, maar komen sinds het begin van het millennium alsmaar uit de grond.

Helemaal door het succes van Marvel’s filmuniversum, wat dit jaar alweer tien jaar bestaat. Ergens tussen de successen van Blade, X-Men en Spider-Man is het geklikt en kwam er meer goeds.

De horror-gamefranchise Resident Evil is tot nu toe de meest succesvolle geweest in de filmwereld. Met in totaal zes (wat onlogisch getitelde) films wist het wereldwijd 1,2 miljard dollar bij elkaar te verzamelen. Maar ook andere filmtitels wisten ondanks de kwaliteit in de jaren in ieder geval kiet te spelen.


Aankomende gameverfilmingen

 • Tomb Raider – Alicia Vikander speelt de jonge avonturier
 • Rampage – Het is Dwayne Johnson tegen monsters in deze rampenfilm
 • Minecraft – Een verfilming van het blokkenspel
 • Uncharted – Geïnspireerd door Tomb Raider en Indiana Jones

Toch, als ik kijk naar de afgelopen vijf jaar, zijn er een hoop succesvolle gameverfilmingen uitgebracht. Zo succesvol zelfs dat er sprake is van een kleine trend. Dit jaar komen er twee nieuwe uit. Een daarvan is zelfs een reboot.

Lara Croft: Tomb Raider met Angelina Jolie als Lara Croft was lange tijd de meest succesvolle gameverfilming. Nu is de reboot met Alicia Vikander een soort prequel. Hierin is de stoere avonturier een heel stuk jonger.

Nu heb ik geen hoge verwachtingen van Tomb Raider of de andere gameverfilming. Wel zou ik hopen dat er veel mensen naar de films gaan. In het medium games zitten een hoop interessante verhalen die ook een film verdienen. Hopelijk komen er dán eindelijk drama’s uit voort die wel iets boeiends te zeggen hebben.

Advertentie

Een gedachte over “Hoe meer gameverfilmingen, hoe beter

 1. Gameverfilmingen is inderdaad een bijzonder genre. Veel eindigt als een flop, toch is er nu ook verandering in te zien. Ook al is het animatie, Wreck-It-Ralph heeft het super gedaan. En hoewel het geen traditionele game-verfilming is, staan games ook centraal. Ben daarom ook benieuwd naar Ready Player One. het boek schijnt afschuwelijk te zijn, maar ik hoor dat de film positief getest wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s