De daadwerkelijk vreselijke Star Wars Holiday Special (1978)

Een jaar na het uitkomen van de allereerste Star Wars film zond CBS een speciale televisie-uitzending uit. Hierin zouden onze favoriete helden en vijanden terugkeren om het nog eens tegen elkaar op te nemen. Deze bijzonder slechte special is sindsdien uitgegroeid tot een beruchte cult hit. Star Wars (1977) is net zo goed als de Holiday Special slecht is, zo is de gedachte.

Omdat Rogue One (2016) in de bioscoop is en het nog steeds wel een beetje kerst is, ging ik deze beruchte kerstuitzending eens bekijken. Vorig jaar had ik al een klein stukje geprobeerd, maar toen kon ik het nog niet aan. Dit keer kijk ik hem van voor tot achter en ga me daarna pas afvragen wat ik met mijn leven heb gedaan.

unnamed.png

“Come on, show me a little smile”

Ik kan niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk en hoe definiërend de eerste minuten van een film zijn. En dan begint het vervolg op het werkelijk fantastische Star Wars (1977) met een gezin van Wookies die in een soort sitcom boomhut leven en onverstaanbaar en onbegrijpelijk tegen elkaar ‘woo’-en. Zie je het al voor je?

Ja, The Star Wars Holiday Special (1978) is inderdaad een vreselijk slecht stuk televisie en om onbekende redenen doet de volledige originele cast mee. De dialogen zijn slecht, het acteren mag ik niet eens acteren noemen, Luke is ineens superblond geworden, de special gaat halverwege over in een tekenfilm en het bevat vijf volledig gezongen nummers, waarvan twee gebaseerd op de bekende Cantinamuziek en Star Wars thema. Maar wanneer je dat accepteert, kun je het bekijken.

Als je dat accepteert. Want jeetje, wat een waslijst is dat. Het is echt alsof je vanaf 0 moet beginnen.

star-wars-4
Dit is Luke. Ja, ik herkende hem eerst ook niet.

Gelukkig is er iets positiefs: het is zo slecht dat het (pijnlijk) grappig wordt. Een oude man die tegen de Chewbaccafamilie zegt “Come on, show me a little smile.” De programma’s die ze kijken op hun televisie; mama-Wookie die meekookt met een uitzending, waar ze vier dingen tegelijkertijd moet doen (roeren, schudden, drukken, proeven) en ze op televisie subtiel twee extra handen krijgt. Een robot die een tutorialvideo maakt en steeds uitvalt.

Maar het allerleukst zijn de reclames tussen de special door. Wat een vreselijk slechte reclameslogans hadden ze toen, zeg! General Motors met “People building transportation to serve people” Jaja. “No nonsens fit, no nonsense comfort, no nonsense price” Lol. Ze hebben zelfs nog een kort nieuwsblokje waarin je merkt dat de Koude Oorlog in 1978 nog helemaal hot was. Heerlijk.

hs-02.jpg

Terug naar de special. Het leukste ervan en hetgeen wat het beste werkte, was het tekenfilmgedeelte met Boba Fett. Star Wars fans hoef ik niet uit te leggen wie Boba Fett is. Deze premiejager achtervolgde Han in The Empire Strikes Back (1980) bijvoorbeeld. The Star Wars Holiday Special introduceert hem als een held en in eerste instantie vertrouwt Luke hem zelfs. Een erg leuk kort verhaaltje, die het slechte acteren reduceert tot het stemwerk.

Dit is het slechtste wat Star Wars ooit teweeg heeft gebracht, maar verbazingwekkend genoeg niet het slechtste wat ik in mijn leven heb gezien.

34/100


< La La Land (2016)    The Odyssey (2016) >

Advertentie

2 gedachtes over “De daadwerkelijk vreselijke Star Wars Holiday Special (1978)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s