Het programma is de Mol!

Met veel plezier heb ik jaren gekeken naar het spannende Nederlandse televisieprogramma Wie is de Mol?. Tegenwoordig volg ik het niet meer om één simpele reden: je zult er waarschijnlijk toch zelf nooit achterkomen wie de mol is. *BAM!* Die open deur heb ik ingetrapt.

Het programma Wie is de Mol? is namelijk van voor tot achter bedacht en tot op de puntjes toe bewerkt door de regisseur in samenwerking met de montageman, voordat het daadwerkelijk op televisie wordt uitgezonden. Zij zorgen ervoor dat het programma spannend blijft en geven af en toe vage hints om de kijker erachter te laten komen wie de mol is.

Utopia
Deze twee zorgen er ook voor dat het nooit echt duidelijk wordt wie daadwerkelijk de mol is voordat het bekendgemaakt wordt. In ruwe programma’s zoals Utopia, wordt alles laten zien en weet je meer dan de mensen daar. Utopia is voor kijkers thuis 24 uur lang live te bewonderen op vier verschillende livestreams tegelijkertijd, met daarnaast elke werkdag een soort samenvatting op tv van 30 minuten.

utopia-logo.jpg

Manipulatie
Maar in Wie is de Mol? krijg je nooit te zien hoe het echt gebeurde, maar hoe de regisseur wil dat je denkt dat het gebeurde. Hij is dus de baas over wie je wel en niet verdacht gaat vinden. Als je aan het programma mee zou doen, zou je dat veel meer zelf kunnen beslissen. Als kijker krijg je maar een beperkt beeld van wat er gebeurt, waardoor het bijna onmogelijk is om de mol te ontmaskeren.

Dit is niet het enige televisieprogramma waarin er gefilterd wordt. Zo kan bijna elk programma niet alles laten zien. Ten eerste kunnen ze dat niet vanwege tijdgebrek en ten tweede is niet alles even interessant. Juist die ‘censuur’ maakt het programma spannend: je weet niet altijd wat en waarom er iets gebeurt.

150826120809.Art-Rooijakkers.shrink.2880x2880_cropped-28-450-270-220-78
Art Rooijakkers, de presentator van Wie is de Mol?

Spannend houden
Deze filter is dus belangrijk om mij aan de buis gekluisterd te houden. Wanneer in de eerste aflevering het meteen superduidelijk zou zijn wie de mol was, zou ik dan wel tot het einde willen kijken? Dat zou het complete mysterie en spanning uit het programma halen, nietwaar.

Toen ik mij dit realiseerde, was de lol er voor mij af. Speculeren over wie de mol is kan best leuk zijn, maar denken dat je erachter kunt komen is gewoon hoogmoed. Ik denk dat jullie de hoop daarop ook allang hebben opgegeven. Aan het eind van het seizoen alsnog roepen dat je hem of haar vanaf het begin als mol had is ook leuk wanneer het niet de waarheid is.

Het programma Wie is de Mol? is elke zaterdagavond om 20:25 te bekijken op NPO 1. Na het programma praten ze in de talkshow Moltalk meer over de afgelopen aflevering. Dit begint om 21:25 en is ook op NPO 1.

wie-is-de-mol-2016-intro
De groep die dit jaar aan Wie is de Mol? meedoet
Advertentie

2 gedachtes over “Het programma is de Mol!

 1. Maar ik snap nog steeds niet helemaal waarom je het dan niet leuk vind.
  Waarom maakt het feit dat jij er niet achter kunt komen het programma voor jou minder leuk?
  Een goede mysteriefilm heeft toch hetzelfde idee? Daar wordt je ook door middel van montage misleid en moet er een twist in zitten die je niet aan had zien komen. En je weet dat je er pas aan het einde achter komt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het stuk is geschreven vanuit de perceptie dat Wie is de Mol? voornamelijk een spelshow is, wat bij nader inzien gewoon een compleet foute gedachte is die de makers wél willen stellen. Zeker sinds de introductie van de companion app om zelf te kunnen raden wie het is, lijkt het op het raden gefocust te zijn. Je kun eigenlijk alleen nooit winnen, want het programma geeft zulke onmogelijke hints dat het niet te raden valt. Ik hou niet van spellen die vals spelen.

   Dit jaar ben ik weer mee gaan kijken, precies op de manier die je voorstelt. Kijken als een mysterie en er maar langzaam achter komen wie het is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s