Waarom de Wii U niet zo succesvol werd als de Wii

Van Wii naar U: van iedereen naar jij alleen. Waarom kent niemand de Wii U? Waarom kende iedereen de Wii? Waarom werd de Wii U niet zo’n groot succes als de Wii? We gaan kijken waarom het succes niet herhaalde bij de volgende generatie.

Iedereen kent de Wii. Iedereen heeft er wel eens op gespeeld, een groot deel heeft hem zelf ook in huis gehaald en iedereen vond het een leuk apparaat. Iedereen dat het apparaat in huis heeft gehaald, heeft het binnen drie jaar of korter laten verstoffen in de kast en is het ding vergeten. “De Wii, oh ja, dat bestaat natuurlijk ook nog!”

Een paar jaar terug kwam de Wii U uit. Deze opvolger van het succesapparaat was revolutionair vanwege het scherm in de controller. Helaas kocht bijna niemand de Wii U. Waarom verkoopt de Wii U dan niet zo goed als de originele Wii?

De Wii U is niet bekend. Als ik op straat ga vragen naar de Wii U, zal bijna iedereen denken dat ik de originele Wii bedoel. Dit komt niet omdat Nintendo de Wii U niet genoeg adverteert, maar omdat het niet genoeg aanhang heeft. Mensen die de Wii U hebben praten er ook niet met anderen over. Zo wordt dat ding nooit bekend.

screen shot 2015-08-03 at 9.53.29 am
Het verschil in aantal verkopen tussen de twee consoles. Bron: Techinsider.io

Helaas is de Wii U niet zo revolutionair is als dat de Wii toendertijd. De originele Wii was een hoogtepunt wat Nintendo niet meer gaat bereiken. Dat kwam omdat Motion Controls nieuw en revolutionair waren. De Wii U heeft dezelfde Motion Controls als de Wii, wat je ondertussen oud kunt noemen. Dan heb je nog dat de Wii U HD is en dat het een scherm in je controller bevat. Wie wilt er ooit een scherm in de controller?

Ik denk niet de kleine kinderen, de oude opa’s, de chagrijnige huismoeders: de Wii U spreekt de casual gamers niet zo hard aan als de oorspronkelijke Wii. Iedereen die voor de eerste keer tennis speelde op de Wii was meteen verkocht. Waarom? Omdat het zo makkelijk was, zo leuk, zo simpel. Eindelijk een spelcomputer voor mensen die een gezellige sociale avond willen hebben, waar we met z’n allen op de bank een spelletje spelen. Niet te moeilijk, niet te ingewikkeld. Multiplayer en plezier waren de belangrijkste factoren in hun besluit.

De Wii is een vergeten console, zijn opvolger des te meer. Mensen kochten de originele Wii, gebruikten hem minder dan een paar jaar en raakten hem daarna nooit meer aan. De console kon de tijd ook niet goed weerstaan. De Wii was niet HD, wat beide concurrenten van die generatie wel hadden. Motion Controls begonnen te vervelen en naast Wii Sports ontbraken de populaire casual games.

Misschien wordt de opvolger van de Wii U weer een succes. Tot nu toe lijkt het erop dat Nintendo’s consoleheerschappij zich na de Wii heeft moeten plaatsen als derde. Dat terwijl de Wii U nog best wel wat goede games heeft die gamers best willen spelen. Pareltjes als Mario en Zelda moet je niet vergeten. Toch zit het grote publiek ergens anders. Van Wii naar U: van iedereen naar jij alleen.

Koop bij bol.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s