La La Land: Magische sfeer vol gevoelens

Op een aantal films kan ik gewoon niet wachten. Die wil ik zo graag zien, dat ik ze wel meteen móet kijken. Een van die films, was La La Land (2016). Dus ben ik maar naar de voorpremière in de Pathé gegaan. En oh, wat werd ik blij van deze film!

De voorpremière was in de gloednieuwe Pathé Zwolle, die nog maar net open is. De oude bioscoop (Pathé De Kroon) in het midden van het centrum is er niet meer en daarvoor in de plaats hebben ze net buiten het centrum een nieuwe, grotere neergezet. Benieuwd hoe die eruitziet? Bekijk dan mijn vlog, waar ik op reis ging naar Zwolle:

Onder de video begint de recensie.

Magische sfeer vol gevoelens

Deze week heb ik met (bijna-)tienen gegooid. Ik keek mijn favoriete films ooit met een nieuwe, verbeterde blik en zag dat het goed was. De eerste twee Star Wars films zijn dan ook echte klassiekers. Dat ik in deze week nog een bijna-tien ging gooien, had ik gehoopt toen ik de kaartjes voor La La Land (2016) kocht, maar verwacht had ik het niet.

Ik voelde zelfs een druk op me in de bioscoop. Wat nou als ik hem maar prima vind? Is er dan iets mis met me? De eerste minuten zat ik ook vol verwachting te kijken en hard te zoeken naar wat het fantastische nu was, in de hoop het beter te kunnen vinden als ik harder zocht. Maar dat was helemaal niet nodig.

La La Land is de tweede film van filmmaker Damien Chazelle, die hiervoor het fantastische Whiplash (2014) maakte. Kijk, zo debuteer je als regisseur. Een van mijn favoriete aspecten van die film is de liefde voor jazz, iets wat hij naadloos overzet naar La La Land. Hier speelt Ryan Gosling een pianist die graag zijn eigen jazzbar wil beginnen. Samen met Emma Stone, een actrice op zoek naar succes, gaan ze proberen om hun dromen waar te maken, al zingend en dansend door Los Angeles.

la_la_land_60082422_st_2_s-high.jpg
Ryan Gosling en Emma Stone

Wanneer je vreest dat het veel te veel zingen is, don’t worry, het is niet constant en sluit perfect aan bij de toon. De magische sfeer, de romantiek en Romantiek die de film uitstraalt, het is heerlijk. Toen ik gister het nummer City of Stars al in de trailer voor Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) hoorde langskomen, kreeg ik kippenvel. En gelukkig iedere keer dat het nummer voorbij kwam, met name het einde. Wat een fantastisch en effectief einde.

En wat maakt de film prachtig gebruik van enorm lange shots, het theatergevoel dat sommige ‘platte’ shots oproepen en de leuke komedie die er tussen zit. Nog meer als in Whiplash verloor ik mij in luttele minuten compleet in de wereld van La La Land. Van gevoelens bleef ik nog een halve minuut met open mond naar het bioscoopscherm staren. Deze film zal ik me nog lang blijven heugen.

Ik ben jaloers op de mensen die hem nog voor de eerste keer mogen kijken. Mag ik mee? Please?!

97/100

Koop bij bol.com


Andere recensies afgelopen weken:

Je kunt erop klikken!

Return of the Jedi (1983) – Iets teveel genoteerd

Barry (2016) – Obama’s zoektocht naar identiteit

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) – Alles tof, behalve de basis

The Empire Strikes Back (1980) – Veel beter dan ik me herinner

Star Wars (1977) – Doe dat maar eens na

Who Framed Roger Rabbit (1988) – Cliché jaren ’40 in tekenfilmhybride

The Hunt for Red October (1990) – Spannende duikboten

Once Upon A Time in America (1984) – De allerlangste film die ik heb gezien

Raiders of the Lost Ark (1981) – Gelukkig! Hij blijft fantastisch!

The Interview (2014) – Een breed beeld van journalistiek

The Nightmare Before Christmas (1993) – Tim Burton’s kerstmis

The Fugitive (1993) – Spanning om voor weg te rennen


< Complete Unknown (2016)The Star Wars Holiday Special (1978) >

13 gedachtes over “La La Land: Magische sfeer vol gevoelens

  1. Zelf ben ik niet zo lyrisch als iedereen is, maar wel positief. Ik verwachtte echt zo’n klassieke dansfilm en dat is het gedeeltelijk, maar voor mijn gevoel niet van hetzelfde nivo, vandaar dat ik de film een 7 heb gegeven. Het wist me helaas niet zo te betoveren.

    “De magische sfeer, de romantiek en Romantiek die de film uitstraalt,” Is wel veel romantiek 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik kan je reden voor de 7 enigszins wel begrijpen, helemaal als je een dansfilm verwacht, sta je toch wel een beetje verwachtingsvol te kijken. Het epiloog, de lange dans en de gedachtes, hoop en emoties die het oproep, dat maakt dat de film meer is dan een herhalingsoefening.

      En over dat romantiek en Romantiek – dat zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Romantiek staat voor het tijdperk in de geschiedenis waar het hevig naar refereert en romantiek voor het filmgenre 😉

      Zo heeft mijn recensie net zoveel lagen als de film 😛

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie