“Lief filmdagboek,”

“Het is tien voor tien ’s avonds. Morgenvroeg moet ik om zeven uur opstaan om een hoorcollege bij te wonen. Altijd leuk zo vroeg. Ik zit nu lekker op de laptop mijn tweets te bekijken, op zoek naar films waarover ik heb geschreven om die in te voeren en een aantal sterren te geven. Bijna heb ik mijn complete tijdlijn doorlopen, die teruggaat naar het jaar 2012. Als ik nog een film wil kijken, moet ik écht om tien uur beginnen om zeven uur slaap te pakken…”

Hallo, ik ben Wilco en ik was verslaafd aan Letterboxd. Gelukkig duurde dat maar een paar dagen. Het was altijd een dilemma wat ik ging doen; films raten of films kíjken. Vaak deed ik beide. Meer uit gemak of uit luxe. Het completeren van die Twitter tijdlijn was dan ook echt een onnodige drang. Ik kon het namelijk ook een dagje uitstellen of gewoon helemaal níet doen.

De website waaraan ik zo geobsedeerd was is letterboxd.com. Op deze website kun je bijhouden wat voor films je hebt gezien en wat je ervan vond. Klinkt als Veboli of IMDb, met één verschil: ik kan ook bijhouden wannéér ik hem heb gezien en wat ik er toen van vond. Zo zie ik niet alleen een prachtige lijst van bekeken titels, maar ook van hoeveel er dit jaar of deze week op mijn scherm kwamen. Het Antwoord Zal Je Verbazen! – om het in internettaal te zeggen.

643bae93dda7b15697369bedd26da2b7.png
Een aantal gekeken films en het cijfer wat ik gaf rond maart/april 2014

Op mijn Twitter heb ik de afgelopen vier jaar (in de eerste jaren niet heel gedetailleerd, helaas) bijgehouden welke films ik consumeerde en wat mijn mening erover was. Helaas kon ik dit niet simpel importeren. Handmatig moest ik met de datum van de tweet uitvogelen welke dag ik waarschijnlijk welke film ik keek en wat ik er van vond.

Ja, dat klinkt inderdaad als veel, onnodig, onnozel, gekkenwerk. Maar zo ben ik 🙂

Neem eens een kijkje op mijn Letterboxd profiel en maak ook een account aan. Ben erg benieuwd welke films jij kijkt en wat voor aantal sterren je het geeft!

27 gedachtes over ““Lief filmdagboek,”

  1. Wij geven geen sterren. Wel erg fijn om inderdaad de films op te slaan die je hebt gezien. Persoonlijk zet ik de films gewoon op volgorde van hoe goed ik ze vind. De beste staat bovenaan en de slechtste onderaan. Het sterrensysteem vind ik te beperkt, vandaar.

    We gaan je volgen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Aah vandaar je lijstjes! Ik dacht al, wat een vage manier om het op te slaan. Maar nu snap ik het. Voor ieder jaar kun je natuurlijk makkelijk een lijst maken welke je de beste vond, maar als je zoals ik films op dagbasis kijkt, wordt het wel wat veel lijkt me :p

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb wel een account op Letterboxd, maar gebruik het eigenlijk niet meer. Voor mij is het IMDB en whatiwatch.net. Reden trouwens is dat de import van m’n IMDB nooit goed ging en ik niet alles handmatig wilde doen….

    Geliked door 1 persoon

    1. Als je altijd al IMDb heb gebruikt, snap ik heel goed dat overstappen wel echt teveel moeite is. Ik had gelukkig nog niet zoveel films in mijn leven gezien, dus dan duurt het ook allemaal wat korter 🙂

      Like

      1. De import mogelijkheid vanuit iMDB is er, maar waarschijnlijk omdat die voor mij zo groot is lukte dat steeds niet. Voordat ze met betaalde abbo’s begonnen heb ik nog met ze gemaild hierover en ze konden het niet oplossen. Denk dat ik het anders wel meer zou hebben gebruikt, want het zit verder heel goed in elkaar.

        Geliked door 1 persoon

  3. Ik heb ooit een account aangemaakt op Letterboxd, maar uiteindelijk gebruik ik deze toch niet meer zo vaak. Eigenlijk wel jammer, want het is tof een overzicht te hebben van welke films je allemaal gezien hebt 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie