Waarom je films in IMAX moet kijken

Films kijken in de bioscoop is een belevenis. Sinds de komst van de film zijn er vele ontwikkelingen geweest. Al deze ontwikkelingen leidden ertoe dat je nu films in IMAX kunt kijken. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? In deze blog verhelder ik wat IMAX zo bijzonder maakt en waarom jij altijd voor deze iets duurdere optie van film kijken moet gaan.

Afgelopen maandag ging ik naar de fantastische film Captain America: Civil War (2016). In het prachtige IMAX zag ik hoe Steve Rogers en Tony Stark het tegen elkaar opnamen in een gevecht, wat later emotioneel geladen werd. Nieuwkomers als Spider-Man en Black Panther werden goed geïntroduceerd en het gevecht tussen (bijna) alle superhelden in het Marvel universum was een genot om te kijken.

Speciaal voor deze film ben ik met de auto naar Arnhem gereden. Daar staat namelijk de dichtstbijzijnde bioscoop met een IMAX-scherm. Dit autoritje van meer dan een uur zorgde ervoor dat ik de film keek zoals die bedoelt was, zonder het duurdere kaartje te hoeven betalen (vanwege mijn Pathé Unlimited abonnement). In deze blog geef ik een paar redenen waarom jij films wanneer mogelijk in IMAX moet kijken!

IMAX is veel groter

Je gaat niet alleen naar de bioscoop om de film zo snel mogelijk te kunnen zien. Ook ga je naar de bioscoop om een film te zien op een groter scherm dan dat je thuis gewend bent. Een normaal bioscoopscherm is al wel iets groter dan je 42-inch tv thuis, maar pas als je in een IMAX-zaal hebt gezeten, weet je wat groot is.

MG_5237-38alt.jpg

IMAX is geavanceerder

Fijn dat zo’n scherm zo groot is, maar als de film hetzelfde blijft, maakt het helemaal niets uit. Gelukkig is dat niet zo. Een film die gefilmd is in IMAX heeft namelijk een veel betere beeldkwaliteit. Ook is het geluid helderder en komt het van meer kanten dan je Dolby Surround set zal hebben. En wanneer je film in 3D is, komt dit ook vele malen beter uit de verf.

IMAX is echt een ervaring

Niet alleen zijn IMAX-schermen veel groter en beter, ook is het formaat van het scherm anders. In tegenstelling tot het normale brede filmformaat, zijn met name de actiescènes in breedbeeld. Dat formaat gebruikt je flatscreen thuis ook. Door dit formaat dat IMAX hanteert, heb je meer het idee dat je je echt in de film begeeft in plaats van dat je naar een film kijkt.

Bioscoop_Theater_Thinkstock

IMAX is werkelijk fantastisch!

Eigenlijk is elke film in IMAX fantastisch. Het grotere scherm, de betere techniek en het andere formaat maken de film tot een experience die je niet thuis zou kunnen hebben. Van het spannende 10 Cloverfield Lane (2016) tot het vage Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), al deze films waren het grotere scherm zeker waard!

Wat vind jij? Is IMAX dat beetje extra geld waard? Laat het mij weten in de reacties!

11 gedachtes over “Waarom je films in IMAX moet kijken

  1. Wilco, dat plaatje is van die bioscoop is geen IMAX scherm, maar een Dolby Cinema (die overigens m’n voorkeur heeft boven IMAX omdat het beeld in deze zalen veel helderder is vanwege de laser projectie en ook het ATMOS-geluid beter is dan in IMAX zalen). Daarnaast hebben we in Nederland geen echte IMAX schermen meer (er was er eentje in Rotterdam). Dit artikel is in dat opzicht erg interessant om te lezen: http://www.slashfilm.com/qa-imax-theatre-real-imax-liemax/
    Daarnaast moet een film ook in IMAX gefilmd zijn om echt het verschil te maken en de meeste films die getoond worden in de Nederlandse bioscopen zijn dat niet.

    Zelf vermijd ik IMAX schermen, is wat mij betreft het extra geld niet waard.

    Geliked door 1 persoon

    1. Klopt, het plaatje is een illustratie van een bioscoop met een groot scherm, maar bedankt voor de opheldering. Erg interessant artikel om te lezen. Zelf had ik nog nooit van dat verschil gehoord. Het feit dat het scherm nog groter zou moeten zijn is verbluffend. Hoe dan ook klopt de blog nog steeds, sinds die geschreven is uit mijn ervaringen met IMAX in de Nederlandse bioscopen.

      Like

  2. Persoonlijk heb ik IMAX leren ontdekken als OMNIMAX dat tegenwoordig ook gewoon onder IMAX valt. Nadelig vind ik dat het volume is afgesteld op de doof gebombardeerde jeugd. Menig bezoeker, waaronder ik, neemt oorpluggen mee. Om die reden heb ik als oud Cinerama-operateur mijn eigen thuisbioscoop in Full HD, DTS-X en Dolby Atmos zij het met beperkte middelen.
    En inderdaad dient de film ook in IMAX gefilmd te zijn hoewel wat scherpte aangaat de meeste films wel gelijkwaardig zijn.
    Belangrijkste vind ik wel dat je een film “beleeft” maar dat houdt niet in dat ik met fluitende en piepende trommelvliezen het theater verlaat.
    Kortom, het belangrijkste in zo’n voorstelling is de techneut die beeld en geluid constant in de gaten houdt en dat ontbreekt helaas 9 van de 10 keer.

    Geliked door 1 persoon

    1. Zeker waar! Ben erg jaloers op je thuisbioscoop. Als ik er een had, was ik waarschijnlijk nauwelijks nog in de bioscoop te vinden. Gelukkig ben ik nog jong, dus dat harde geluid kan ik prima aan 😉

      Like

  3. Mijn voorkeur gaat ook uit naar IMAX maar dan wel als het een toegevoegde waarde heeft. Pathé heeft ook weleens de neighing om bij een beperkt aanbod films in IMAX te laten draaien die dat helemaal niet waard zijn. Zo zat ik ooit bij Frankenstein in IMAX. Zonde.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja en films zoals Point Break was ook in IMAX te zien. Gelukkig heb ik die overgeslagen, maar inderdaad had ik liever betere iets oudere films in IMAX gezien dan dit soort prut.

      Like

  4. Wanneer je de uitleg van De franse kip leest is de schrijver ook niet helemaal op de hoogte; “sommige films in Atmos zijn ook te bekijken in 3D” …Dolby Atmos en 3D hebben niets met elkaar te maken en een IMAX- theater vertoont niet alleen IMAX films.Frankenstein bijvoorbeeld is niet in IMAX gefilmd en Interstellar maar gedeeltelijk.
    Dolby Atmos is, in tegenstelling tot andere geluidssystemen met uitzondering van DTS-X, object ge-orienteerd in plaats van kanaal ge-orienteerd, dat wil zeggen dat er zo gemixed wordt dat het object een plaats krijgt in de zaal omdat het normaal ontbrekende geluid van boven hier toegevoegd is.
    IMAX staat voor een gecombineerd systeem van beeld en geluid, Dolby houdt zich alleen bezig met geluid. Ik noem het bewust “de franse kip” want mijn herinneringen als operateur bij die firma zijn wat minder….

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, ik kan wel begrijpen dat je Pathé niet zo erg kan waarderen. Op zich vind ik de service tot nu toe wel prima, dus ik kan het nog wel waarderen. Geluid vind ik wel belangrijk, maar het beeld is wat ik echt goed wil hebben.

      Like

Plaats een reactie